Izazov ljubavi - sablazan

 

Mk 9, 38-43, 45.47-48

Uvodna molitva

Gospodine Isuse,

vjerujem da si Sin Božji koji je došao

spasiti me od grijeha i posljedica moga grijeha.

Zahvaljujem ti što si dao svoj život za mene.

Želim živjeti za tebe i provesti cijelu vječnost s tobom u raju;

uzdam se u tvoju milost da budem sposoban tako učiniti.

Pomozi mi da se danas izdignem iz svojih sebičnih pobuda

i da svjedočim tvoju ljubav svima koje susretnem. 

 

Molbenica

Isuse, otvori mi oči da uočim pobude na grijeh.

Podaj mi hrabrosti i snage da se otrgnem grijehu.

 

Evanđelje

Reče mu Ivan: 'Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.' A Isus reče: "Ne branite mu. Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je. Uistinu, tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća. Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more. Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život, nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi. I ako te noga sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je hromu ući u život, nego s obje noge bit bačen u pakao. I ako te oko sablažnjava, iskopaj ga. Bolje ti je jednooku ući u kraljevstvo Božje, nego s oba oka biti bačen u pakao, gdje crv njihov ne gine, niti se oganj gasi."

1. Tko nije protiv nas, za nas je

Ivan grdi nekog čovjeka što je izgonio zloduhe u Kristovo ime. Krist zatim grdi Ivana što tako čini. Zašto je Ivan bio tako isključiv? Zašto je bio tako brz na jeziku kada je trebalo zaustaviti nekoga u činjenju dobra, u Kristovo ime? Nije li trebao sjati od sreće što vidi da netko u Kristovo ime čini moćna djela?

Ivan se spotaknuo o uobičajen izazov s kojim se i mi svakodnevno suočavamo; o izazov ljubavi. Kako smo brzi u osuđivanju bližnjih. Tako često zavidimo dobrim postignućima drugih ljudi, i pokušavamo svojim sočnim primjedbama obezvrijediti ili zaustaviti njihova postignuća. Zašto tako postupamo? Zato jer djelujemo iz nadutosti. Želimo svu slavu i pažnju samo za sebe. Teško je ne biti usredotočen samo na sebe i usredotočiti se na dobra djela drugih ljudi. Oholost stvara kompleks manje vrijednosti, naime, ističem li dobro u drugima, osjećam se manjim u njihovim očima. Krist naprotiv postupa sasvim drugačije; on veliča i nagrađuje i najmanje dobro djelo i njeguje velikodušnost. Isuse, otvori mi oči za dobro oko sebe, daj da ga radije podržavam nego li umanjujem.

 

2. ...u ime toga što ste Kristovi

A kralj će im odgovoriti: "Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!" (Mt 25, 40). Ovaj redak iz jedne druge prispodobe izražava Kristovu misao. Isus se poistovjećuje sa svakom osobom, a dobro djelo učinjeno nekoj osobi vrijedi kao i djelo učinjeno njemu osobno.

Svakodnevno susrećemo bezbrojne prilike da se odazovemo izazovu ljubavi, pa ipak mnoge od njih propuštamo jer smo usredotočeni samo na sebe. Slijepi smo za Krista koji je nazočan u potrebama našeg bližnjeg. Smatramo se odviše zauzetima da i prstom mrdnemo za nekoga, da mu se makar i nasmiješimo, ili da mu uputimo koju riječ ohrabrenja. Nadalje, često se saplićemo o nestrpljivost sa svojim bližnjim, osuđujemo njegova djela i poklanjamo preveliku pažnju njegovim mnogim iritantnim ispadima. Baš ovdje ti trebam iskazati svoju ljubav, Gospodine Isuse: svojim primjerom ljubavi.

"Kada ti je nemoguće nadvladati loše osjećaje prema svom bližnjem ili nekom znancu, prijeđi sa svoje vjere u djelo i pomisli: želim ljubiti i služiti Isusa Krista, nazočnog u ovoj osobi.' Ako Ga uistinu ljubiš, neće biti nesavladivih poteškoća." (Evanđeoska ljubav, o. Marcial Maciel LC).

3."Mlinski kamen"

Krist nimalo ne pretjeruje u govoru o sablazni i grijehu. Biti s mlinskim kamenom o vratu bačen u more, bolje je nego navoditi druge na grijeh. Odsjeći ruku, stopalo ili izvaditi oko, bolje je od robovanja grijehu. Teške su to riječi. Ući u vječni život nije mala stvar, nijedan grijeh nije vrijedan da se zbog njega prokocka vječnost. Da bismo to prihvatili moramo izmijeniti naš ljudski način razmišljanja, i naš instinkt za trenutačnim udovoljenjem užitku. Moramo uzeti ovaj križ želimo li nasljedovati Krista u vječni život.

"Ucijepljeni u Krista po krštenju, kršćani su 'umrli grijehu a žive Bogu u Kristu Isusu' i tako su dionici života Uskrsloga. U nasljedovanju Krista i u jedinstvu s njim, kršćani mogu biti 'nasljedovatelji Božji kao djeca ljubljena' i hodati u ljubavi usklađujući svoje misli, riječi i djela s osjećajima kakvi su bili u Kristu Isusu,' i nasljedujući njegov primjer." (Katekizam katoličke crkve, 1694)

Razgovor s Kristom

Gospodine, mnogo puta gubim iz vida svoje temeljno životno usmjerenje. Zaboravljam da je najtrajnija i najvažnija stvarnost doseći raj, i dovesti druge u raj. Koketiranje s grijehom opasna je igra s vječnim posljedicama. Pa ipak, navikavam se na grijeh, umanjujem ga i sve ga lakše podnosim. Ili možda ga se poželim riješiti ali nisam u stanju izbaciti iz svog života ono što me nagoni na grijeh. Još gore, moj bijedan primjer mogao bi olakšati drugima i dati im izliku da čine isto. Gospodine, oslobodi me takve tragedije. Neka mi život urodi dobrim djelima i vodi putem k dobroti i životu za druge. Nauči me nasljedovati te. Daj da služenjem i ljubavlju i ja druge dovedem u raj.

 

Upitnik

Ovaj upitnik služi kao pomagalo u ispitivanju tvog života, u svjetlu nadahnuća koja ti je Bog upravo darovao, u ovim trenucima koje si dijelio s njim.

  1. Kako se najčešće ogrješujem o ljubav – mišlju, riječju i djelom?
  2. Kako onda mogu unaprijediti razinu svoje ljubavi?
  3. Što trebam učiniti da bih više otkrivao potrebe drugih i pokušavao ih ispuniti?

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas442
Ovaj mjesecOvaj mjesec68023
UkupnoUkupno7610524

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 34