Međunarodni seminar o teologiji redovničkoga života

Od 7. do 12. veljače 2011. bio je Teološki seminar što su ga pokrenuli Unija vrhovnih poglavara (USG) i Međunarodna unija vrhovnih poglavarica (UISG) na temu Identitet i znakovitost posvećenoga apostolskog života danas. Sudionika je bilo 60, a bili su podijeljeni na ove kategorije: 11 generalnih poglavara, 10 generalnih poglavarica, 14 teologa USG, 15 teologinja UISG, i trojica direktora časopisa o posvećenom životu: Review for Religious (SAD), Vida Religiosa (Španjolska) i Testimoni (Italija). Osim njih sudjelovalo je i 14 drugih redovnika u službi seminara (tajništvo, prevoditelji, pomoćno osoblje…). Iz našega Reda sudjelovali su fra Giacomo Bini i fra José Rodríguez Carballo, generalni ministar OFM. Po zemljama i kontinentima sudjelovanje je bilo sljedeće: Španjolska 8, Italija 5, ostatak Europe 7, SAD 6, Azija/ Oceanija 8, Latinska Amerika 6, Afrika 3. Jedan od ciljeva seminara bio je da se sagleda sadašnji trenutak teologije redovničkoga života i koje su teme koje treba većina razvijati u budućnosti. Među glavnim temama koje će trebati produbljivati u budućnosti seminar je naznačio sljedeće:

- Identitet redovničkoga života: Puno se je govorilo o identitetu u hodu, otvorenom identitetu i, prema tome, o identitetu koji nije zatvoren, ali se u isto vrijeme tražilo da bude neodrecivih zajedničkih elemenata koji bi pokazivali identitet. Tražilo se da se označe neki karakteristični elementi. Među prvima se osobito inzistiralo na središnjosti Isusove osobe i na zavjetima, dok se o karakterističnim elementima govorilo o duhovnoj dimenziji, bratskoj dimenziji i misijama.

- Mistična dimenzija redovničkoga života: Tražilo se da se nastavi produbljivati tu dimenziju, izbjegavajući podjelu na duhovnost i na život, ali isto tako izbjegavajući brkanje iskustva Boga i neke određene religiozne prakse.

- Ekleziološka dimenzija redovničkoga života: u kontekstu ekleziologije zajedništva. U tom kontekstu se govorilo o potrebi da se produbi tema zajedništva u odnosu s jedinstvom i nužnom pluralnošću u oblicima redovničkoga života. Jednako se je govorilo o odnosu s hijerarhijskom Crkvom i o nužnom odnosu posvećenoga života s drugim oblicima redovničkoga života (uključujući također nove oblike redovničkoga života) i sa laicima, osobito s laicima “pridruženima”različitim redovima ili kongregacijama. U tom kontekstu se mnogo govorilo također o odnosnoj ad intra i ad extra.

- Eshatološka dimenzija redovničkoga života: tražeći da se nadvlada bipolarnost između zalaganja za preobrazbu svijeta i stalnog poziva na transcendenciju. Između te dvije dimenzije ne treba biti suprotstavljenost, nego sklad.

Iz slušanja i razmišljanja moglo bi se reći da postoje različiti oblici kako se stvara teologija redovničkoga života po kontinentima. Sudionici su pokazali veliku sposobnost osluškivanja različitosti, a seminar je pokazao kako je nemoguće imati jednu jedinu teologiju redovničkoga života, ali istovremeno i potrebu da se imaju zajedničke crte o kojima se ne može pregovarati.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2080
Ovaj mjesecOvaj mjesec9084
UkupnoUkupno7623962

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 60