UFME: Europa, misija i izazov

1. Kao provincijalni ministri Unije Manje braće Europe okupili smo se u Lisabonu od 17. do 22. listopada; proživjeli smo vrlo ispunjene dane u okrilju bratskog i velikodušnog gostoprimstva naše subraće iz Portugala, hodočastili smo u rodnu kuću sv. Ante, prvog velikog propovjednika Reda kako bi izmolili milost iskrenog tumačenja evanđelja i bili hodočasnici u Fatimi gdje smo doživjeli pravu snagu Marijinog “da” i povjerili Bezgrešnoj Djevici naš put europskih franjevaca. Na poseban način Skupština nam je pokazala važnost bratskog susreta, koji je sam po sebi, uz razmjenu informacija i diskusije o raznim temama, veliki sakramenat koji potiče na bratsko zajedništvo i pobuđuje zanos u zajedničkoj želji da se franjevačka karizma živi “ovdje” i “sada” u našoj zajedničkoj europskoj kući.

2. Tijekom naše Skupštine upoznali smo se sa stanjem u društvu i u Crkvi današnje Europe. Primio nas je gradonačelnik grada Lisabona Antonio Costa e dal Patriarca, José da Cruz Policarpo nas je pozvao da obnovimo temelje naše duhovnosti i da obratimo osobitu pozornost na međukulturalni dijalog koji može dati dragocjen doprinos oživljavanju Starog kontinenta. Gospodin Staffan Nilsson, Predsjednik Europskog ekonomskog i socijalnog odbora (CESE), podsjetio nas je na poteškoće vezane uz ekonomsku i financijsku krizu koju danas proživljava mnogo zemalja i mnogo ljudi i predstavio nam temeljne izazove s kojima se danas svijet suočava u svome razvoju. P. Duarte Barros da Cunha, tajnik  Vijeća episkopalnih konferencija Europe izložio nam je niz svijetlih i tamnih strana u “Misiji Crkve u današnjoj Europi” i pozvao nas da zajednički sudjelujemo u navještanju koje u svome središtu ima osobu Isusa Krista.

3. Nadalje, generalni ministar nas je pozvao da budemo učenici Uskrslog i da očima nade gledamo na stvarnost sadašnjeg trenutka te time u očima naših suvremenika postali slični Franji koji je svojom toplinom uspio postati brat svakome biću. Pozvao nas je na “malo više” mašte i kreativnosti koje su tipične značajke naše franjevačke povijesti i na približivanje ljudima i na taj način boljeg razumijevanja i dijeljenja njihovih “radosti i tuga, briga i nada”. Podsjetio nas je na motiv iz Biblije: zrno gorušice koje nam uvijek može pomoći u evangelizatorskom poslanju jer nas poziva na malenost, na veličinu neznatnog, na poniznost i na skrivenost.

4. Živa želja da nas uključi u izgradnju zajedničke europske kuće kao kuće mira i znaka mira, domus et signum pacis, na poseban način očituje se u sljedećim koracima:

Prvi je put nove evangelizacije koju Crkva silno želi, “novu u revnosti, novu u metodama, novu u izričajima” (Ivan Pavao II., Haiti, 1983.). Uvjereni smo da novo iznad svega znači našu unutarnju dimenziju i da ne možemo obnoviti našu misiju, a da prije toga nismo obnovili vlastiti život. Primjer Franje koji je tražio Boga na skrovitim mjestima i u napuštenim crkvama, da bi ga potom darovao braći na ulicama i trgovima podsjeća nas da drvo evangelizacije daje ploda samo ako se temelji na dubokom odnosu s Bogom. Bilo da se odnosi na nove ili stare oblike, našu ćemo evangelizaciju moći provesti preko posebnih projekata, kako misionarskih tako i onih nove evangelizacije vodeći računa o različitim jezičnim i geografskim područjima, u bratstvu i u manjinama s aktivnim sudjelovanjem laika, u vjernosti čovjeku današnjeg doba. Na osobit način upravo kada obilježavamo XXV. godišnjicu povijesnog susreta Ivana Pavla II. s vjerskim poglavarima u Asizu držimo da je najvažnije zalaganje za međureligijski i međukulturalni dijalog, a u korist mira, nastojeći nastaviti onu zadaću koja se očituje u susretu Siromaška sa Sultanom, kao važnom simbolu za ovo naše vrijeme.

5. Put obnove. Uvjereni smo da je veliki napor koji čini Provincija Manje Braće u Europi da bi ponovno ucrtala mapu svoje nazočnosti u Europi moguće razumjeti kao milosnu prigodu, unatoč žrtvama koje iz nje proizlaze pri otklanjanju starog. Nove realnosti koje se rađaju otvaraju nam nove vidike i nova polja za sjetvu. U tom smislu sretni smo što možemo započeti graditi novu franjevačku nazočnost pri europskim institucijama u Briselu. Imamo namjeru podržati, pratiti i razvijati “Novo Bratstvo" (PdV M 13), u svrhu bolje i obnovljene procjene našeg života i naše franjevačke nazočnosti u Europi. Nadalje, želimo nastaviti pomagati mladima u Ukrajini: Provincija i Zaklada za bizantinski obred, preko konkretnih načina iskazivanja solidarnosti. Predviđamo kao prigodu za susret također i nazočnost na Putu u Santiago i franjevačko hodočašće u Lurd.

6. Obraćanje pozornosti na mlade. Držimo da je važno obratiti osobitu pozornost na mlade ljude koji žive u Europi i koji pomalo gube nadu za svoju budućnost koja je ugrožena ekonomskom krizom, krizom morala i vrijednosti. U svjetlu tog cilja želimo podržati European Franciscan Meeting koji će se održati 2012. na brdu sv. Ane u Poljskoj i pozivamo sve vas da potaknete mlade koji posjećuju naša bratstva da iskoriste tu prigodu za susret.

7. Put emigranata. Veliki broj naše braće i sestara koji kucaju na vrata našeg kontinenta već je pronašao svoje mjesto u našim europskim bratstvima. Logično je da baš mi koji smo to po pozivu budemo blizu i braća onima koji su hodočasnici i stranci iz nužde te time želimo nastaviti ovu zadaću svjesni da na taj način ugošćujemo samog Isusa, hodočasnika i stranca. Preporučamo produbljavanje smjernica Pastorala emigranata koje je odobrila Skupština UFME.

8. Vas, predraga mala braća Europe molimo da prihvatite s pouzdanjem ovaj put, kako bi se  Projekt Europa, projekt evanđeoskog života mogao utjeloviti u našim bratstvima, kao što se riječ utjelovila u majčinskom krilu Marije.

Vaša braća provincijalni ministri Europe okupljeni na X. Skupštini UFME

U Lisabonu, 22.  listopada 2011. 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas252
Ovaj mjesecOvaj mjesec65460
UkupnoUkupno7607961

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 28