Ljubljana: 24. Božićni dani hrvatskih katolika

Najstarije je okupljanje Hrvata koji žive u Ljubljani i Sloveniji. Nastalo je iz potrebe prepoznati se među sobom, predstaviti se i biti prepoznati u slovenskome crkvenom i društvenom prostoru.

Stoga se na sv. misu i domjenak završne svečanosti redovito poziva diplomate akreditirane u Ljubljani, kulturne i javne djelatnike prepoznate kao graditelje dobrosusjedskih odnosa između Slovenije i Hrvatske te vodstva pojedinih hrvatskih udruga u Sloveniji.

Sv. misu završne svečanosti 15. siječnja predvodio je msgr. Ivan Milovan, porečko-pulski biskup u koncelebraciji s Njegovom Ekscelencijom msgr. dr. Juliuszom Januszom, apostolskim nuncijem u R. Sloveniji, msgr. dr. Antonom Stresom, ljubljanskim nadbiskupom i metropolitom te još sedmoricom svećenika, Slovenaca i Hrvata. Sudjelovanjem u bogoslužju i koncertom božićnih skladbi nakon sv. mise cijelu je svečanost obogatio Mješoviti zbor zagrebačke župe Sv. Blaža.

U Sloveniji živi oko 35.000 Hrvata (popis 2002.). Prigodom istog popisa oko 54.000 osoba se izjasnilo da im je hrvatski materinski jezik. Za približno 170.000 osoba tada je ostalo nepoznato što su po narodnosti. Mogućnost sudjelovanja na misama svake nedjelje i blagdanima hrvatski katolici u Sloveniji imaju u Ljubjani, Mariboru, Novom Mestu i povremeno u Portorožu.

Dvadesetak djece u Ljubljani pohađa i vjeronaučnu nastavu na hrvatskome. Hrvatska katolička misija u Ljubljani najstarija je hrvatska ustanova, a njezino glasilo "Izlazak" najstarije je hrvatsko glasilo u Sloveniji uopće. Nedostatak vlastitih bogoslužnih, školskih i društvenih prostora velika je prepreka za potrebama primjereniji i sveobuhvatniji pastoralni rad.

Događanja nazvana Božićni dani u Hrvatskoj katoličkoj misiji Ljubljana obuhvaćaju: pripravu za Božić, predbožićno pokorničko bogoslužje, uobičajena bogoslužja u božićno vrijeme, posvješćivanje tematike vezane uz Iseljenički dan, blagoslov djece...

Fotografije: Dragan Vampola

Fotografije 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas946
Ovaj mjesecOvaj mjesec63870
UkupnoUkupno7606371

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41