Zagreb: Ante Vučković održao predavanje na 52. teološko-pastoralnom tjednu

Na 52. teološko-pastoralnom tjednu o temi "Doprinos Crkve europskom zajedništvu i identitetu" drugog dana, 25. siječnja 2012. godine u popodnevnom dijelu programa, predavanje je održao prof. dr. sc. Ante Vučković, dekan KBF-a u Splitu, na temu: „Sekularizacija društva i sakralizacija osobe“.

Sažetak predavanja:

Katolička crkva živi u svijetu i oblikuje se iz odnosa sa svijetom. No to nije ni jedini ni najvažniji odnos u kojem živi. Ona živi od odnosa s Bogom koji nadilazi ovaj svijet i nije njegov dio. Zapadni je svijet sekularan. No, proces sekularizacije je išao drukčijim tijekom nego što su to mislile službene teorije sekularizacije. Crkva nije nestala. Vjera nije umrla. Još uvijek ima mnogo ljudi koji u vjeri nalaze izvor vlastitoga identiteta. No, položaj Crkve i vjernika u svijetu se promijenio.

Charles Taylor u svojoj velikoj studiji A Secular Age iznosi više različitih shvaćanja sekularizacije. Sekularizacija je najprije javnost shvaćena bez odnosa prema Bogu, način funkcioniranja životnih područja koja su uređena vlastitom racionalnošću bez odnosa prema nečem što ih nadilazi, potom sekularizacija je opadanje religioznog vjerovanja i religiozne prakse te na koncu sekularizacija je stanje u kojem se svaka vjera nalazi u kontekstu suparničkih shvaćanja života. To uvelike mijenja shvaćanje vjere i samoshvaćanje vjernika. Procesom sekularizacije je postalo moguće urediti ljudskiji život u čistoj imanenciji. Proces sekularizacije je stvorio novi identitet. Tom procesu C. Taylor je posvetio veliku studiju Izvori sebstva, nedavno prevedenu i na hrvatski jezik. Unutar njega pojmovi religija i duhovnost, vjera i nevjera, čovjek i Bog se shvaćaju s promijenjenim naglascima. U njima je moguće otčitati i važne pomake koji se tiču Katoličke crkve kao zajednice vjernika i vjernika pojedinačno.

Unutar procesa sekularizacije događa se i proces sve većeg posvećivanja pozornosti čovjeku pojedincu. Ako je sekularizaciju bilo moguće promatrati kroz gubitak odnosa prema Svetome, ovaj se drugi proces najjasnije pokazuje kroz prizmu rastuće sakralizacije osobe, kako to opisuje Hans Joas u svojoj studiji Sakralnost osobe. Sakralnost se pokazuje kroz pojačanu pozornost na ljudska prava, rast osjetljivosti prema nasilju i njegovim žrtvama, a na poseban način kroz proces stvaranja vrednota. U pozadini povećane pozornosti na sakralnost osobe stoje velika negativna iskustva ljudske patnje kojim su bila obilježena zadnja stoljeća.

Proces sekularizacije može biti shvaćen i kao dobra prigoda za čišćenje kršćanstva i njegovu jasniju i bolju ulogu u svijetu, primjereniju izvornom kršćanskom poslanju. To je velika, zadnja misao Željka Mardešića u studiji Rascjep u Svetome. Zapad nije samo obilježen negativnim stavom prema svetom i religioznom, nego u sebi krije mogućnost reinterpretiranja svojih temeljnih vrednota. Tako je proces sakralizacije osobe moguće shvatiti i kao interpretaciju života kao dara. Na taj način moguće štiti ljudski život od instrumentalizacije i u životu kao Božjem daru već nazrijeti ljudska prava i ljudsko dostojanstvo.

U kontekstu ova dva procesa kršćanstvo i Katolička crkva mogu prepoznati i tragove svoga dugog utjecaja na zapadni razvoj i zadatke sadašnjega i budućeg zalaganja. Ujedno, poslanje vjernika u svijetu i dalje ostaje isto: držati otvorenim prostor za susret s Transcedentnim i držati živom mogućnost transformacije pojedinca.


 
 
 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas38
Ovaj mjesecOvaj mjesec65246
UkupnoUkupno7607747

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 28