Ivan Damaščanski: Svečani govori o Djevici Mariji

U izdanju Kršćanske sadašnjosti i Službe Božje iz tiska je izišla knjiga  "Svečani govori o Djevici Mariji". Osim što je s grčkog jezika preveo njegove homilije za rođendan, i tri govora za uznesenje Blažene Djevice Marije, što je značajan prinos hrvatskoj patrističkoj literaturi, Marijan Mandac knjigu je opremio biografijom Ivana Damaščanskoga, dao je prikaz spomena Blažene Djevice Marije u Novome Zavjetu, upoznaje nas s nazivom Bogorodica u otačko doba citirajući i navodeći čak 19 otačkih autora te kroz njihove tekstove tumači tko je Djevica Marija bezgrešno začeta i na nebo uznesena, prenosi zatim nauk II. vatikanskog koncila o Djevici Mariji te pridodaje još dva poglavlja o Djevici Mariji Majci Crkve i o Isusu Kristu prvorođencu. Ivan Damaščanski je svojim propovijedima o Djevici Mariji, posebice onima o Marijinu uznesenju, kao malo tko u ranome kršćanstvu jasno izrazio vjeru svoga vremena u Marijino uznesenje te je uvelike utjecao na teologe koji su poslije njega razmišljali o toj tajni Djevičina života. Ivan Damaščanin rođen je u Damasku, živio je u drugoj polovici 7. i prvoj polovici 8. st. i pripada među najistaknutije ličnosti dugoga otačkoga razdoblja te se smatra da upravo s njime ono i završava.

Knjiga izlazi kao prvi svezak podniza "Otački izvori" u biblioteci Kršćanski klasici Kršćanske sadašnjosti i početak je suradnje na izdavanju otačkih izvora sa Službom Božjom iz Splita.

 

 

Sadržaj

 

 

Predgovor

Prvo poglavlje
•    Ivan Damaščanski


Drugo poglavlje
•    Djevica Marija u Novome zavjetu


Treće poglavlje
•    Naziv Bogorodica za Djevicu Mariju u otačko doba


Čevrto poglavlje
•    Djevica Marija bezgrješno začeta


Peto poglavlje
•    Uznesenje Djevice Marije


Šesto poglavlje
•    Poglavlje Drugoga vatikanskog sabora o Djevici Mariji


Sedmo poglavlje
•    Djevica Marija Majka Crkve


Osmo poglavlje
•    Isus Krist Prvorođenac


Deveto poglavlje
•    Tumačenje svih četiriju prevedenih propovijedi


Prijevod
•    Govor za rođendan Djevice Marije
•    Prvi govor za uznesenje Djevice Marije
•    Drugi govor za uznesenje Djevice Marije
•    Treći govor za uznesenje Djevice Marije


Resume


Bibliografija

 

 PREDGOVOR

»Ne  slijedim uvijek izvor ropski riječ po riječ,

ali ga pratim stopu u stopu.«

T. UJEVIĆ

Priveli smo nadamo se sretno i ovaj svoj spis. On je izniman po tome što je zapravo posvećen otajstvu Djevice Marije, njezinu životu i udjelu u djelu ljudskoga spasenja. Posao je potekao otuda što smo s grčkoga na hrvatski preveli četiri naročito važne homilije Ivana Damaščanskoga. Jednu je održao za svetkovinu rođenja Svete Djevice, ostalim trima je dobrano pridonio bogoslužnoj proslavi Marijina uznesenja na nebo. Sve četiri homilije potanko i pomno obrazlažemo u ovoj knjizi. Razumije se da u spisu kratko govorimo o Ivanu Damaščanskome i nekim drugim njegovim djelima.

Na uvodnim stranicama duže se zaustavljamo tumačeći najvažnija novozavjetna mjesta gdje se spominje Djevica Marija. Držimo da u svakome spisu koji želi cjelovitije i temeljitije razmišljati o Gospodnjoj Majci tako treba postupiti. U Novome zavjetu nalazimo osnovni temelj i posve sigurno uporište kršćanskome razmatranju uzvišenoga lika Svete Djevice. U biti na tome treba počivati i otuda izlaziti svako vjerno i vjerničko razglabanje što se odnosi na Djevicu Mariju. Mi smo tako barem opsegom napisanoga u knjizi i postupili. Iz otačkoga razdoblja koje nam je priraslo srcu pozornost smo svratili na duboki i najviši naziv za Djevicu Mariju - Bogorodica. Svatko lako i bez ikakva dokazivanja shvaća da je Gospodnja Majka najuzvišenija time što je Bogorodica. Smijemo dodati da je i Ivan Damaščanski u svojim homilijama neprestance Djevicu Mariju kao najprisnijim i najdražim nazivom trajno oslovljavao Bogorodica.

U knjizi smo zasebnim poglavljima nastojali utvrditi povijesni put koji je Crkvu doveo da punom vjerom vjeruje u otajstvenu tajnu Marijina začeća bez grijeha i njezina proslavljenja dušom i tijelom u nebeskoj slavi. I ovdje spominjemo Ivana Damaščanskoga. On je u svojim trima homilijama koje smo preveli i nalaze se u našoj knjizi, kao malo tko u ranome kršćanstvu razgovijetno izrazio vjeru svoga vremena u Marijino uznesenje. Sigurno je time uvelike utjecao na teologe koji su poslije njega razmišljali o toj tajni Djevičina života.

Svoj bismo rad i sami prosudili bitno krnjim i doista nedostatnim da u nj nismo bar na način kako jesmo uvrstili izlaganje Drugoga vatikanskoga sabora o Djevici Mariji. Saborsko poglavlje o Bogorodici u svoj svojoj jednostavnosti na nas ostavlja dubok dojam. U njemu je, mislimo, jasno i sažeto rečeno sve što se dade i što treba iz iskrenoga štovanja kazati u čast Djevice Marije. U uvodu nismo zaobišli ni nadahnuti Marijin naziv Majka Crkve. Čak smo se u svezi s Djevicom Marijom sjetili i Gospodnjega naziva prvorođenac.

Neka je toliko neposredno u smislu predgovora. On je pak čitatelju od male ili baš nikakve koristi ako se ne odvaži na čitanje spisa koji mu je u rukama. Vanjski izgled knjige dolazi otuda što smo željeli uvijek biti blizu svojim izvorima bilo da su tekli kroz grčki ili latinski jezik. Ipak smo svaki put nastojali razjasniti što je ogrnuto velom dvaju davnih jezika. Stoga čitatelj može mirne duše i radosna srca šetati stranicama koje su pred njim. Preostaje nam da mu prijateljski iskreno zaželimo svako dobro za poduzeto duhovno putovanje.

Split, 24. travnja 2009.

M. Mandac

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1725
Ovaj mjesecOvaj mjesec18494
UkupnoUkupno7633372

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47