Split: Dan posvećenog života

Na blagdan Svijećnice - Prikazanja Gospodinova i Dana posvećenoga života  za redovnike i redovnice na području Splitsko-makarske nadbiskupije, u četvrtak, 2. veljače 2012. godine, predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić. U slavlje je uveo fra Petar Lubina, nadbiskupski delegat za redovnice i urednik lista Marija.

Fra Petar Lubina, nadbiskupski delegat za redovnice i urednik lista Marija, uvodeći sve u slavlje, rekao je:  

"Okuplja nas blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu ili Svijećnica. Četredest dana nakon poroda, Majka Isusova donosi svoga Jedinoroćenca prikazati Bogu. Sv. Pavao sve Kristove sljedbenike naziva svetima. Svi smo mi, naime, po krštenju, Bogu posvećeni. Međutim, i nakon krštenja među Isusovim sljedbenicima brojni su htjeli Isusa nasljedovati u još obilnijoj mjeri. Htjeli su mu se na poseban način posvetiti živeći evanđeoske savjete poslušnosti, siromaštva i djevičanske čistoće. Oni su poseban dar Crkvi. Njoj je uvijek trebalo onih koji će biti avangarda, u prvim redovima, probijati led, pokazivati put. Po želji bl. Ivana Pavla II., na blagdan Svijećnice već se godinama slavi Dan posvećenog života, da vjernici vide da ima i danas Bogu na poseban način posvećenih i da se mi podsjetimo na svoj poziv i u njemu se osvježimo. Nalazimo se pred ulaskom u EU, živimo u globaliziranu društvu, izmiješanu ljudima različitih pogleda na život i svijet, koje je prožeto sekularizacijom i treba novu evangelizaciju. Danas smo našoj Crkvi i te kako potrebni. Stoga smo se okupili da se vidimo, da nas i drugi vide da nas ima, da bismo se svoga posvećenja Bogu prisjetili, u njemu se osvježili. Stoga ćemo najprije blagosloviti svijeće, a zatim s njima u rukama krenuti pjevajući u našu katedralu u kojoj ćemo imati pjevanju Večernju i svečano misno slavlje."

Nakon toga generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić predvodio je obred blagoslova svijeća u crkvi sv. Dominika, procesiju do katedrale sv. Dujma, molitvu Večernje i euharistijsko slavlje u 18 sati u splitskoj prvostolnici.

Na početku slavlja u katedrali don Ivan Ćubelić je pozdravio fra Viktora Papeža, generalnog vizitatora Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Mons. Ivan Ćubelić održao je slijedeću propovijed:

"Drage sestre i braćo!

Blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu slavimo ujedno i kao Dan posvećenog života.

Želio bih da ovaj naš molitveno-slavljenički susret prožmemo životnim primjerom i du­­hov­nim mislima Službenice Milosrđa s. Lukrecije, koja je prije nekoliko mjeseci pod­nijela mučeničku smrt u afričkom Burundiju. Tim je predanjem Bogu okrunila jedan život hrabre odvaž­no­sti i velikodušnosti, molitve i rada, ljubavi i žrtve za Boga i bližnjega. U bolnici je vodila centar za neishranjenu djecu, radila je s trudnicama, obo­ljelima od side te s velikom ljubavlju skrbila o najzapuštenijim zajednicama Pigme­ja plemena Batua. Bila im je i majka i skrbnik. Dan prije mučeništva, upravo im je podijelila božićne darove. Poučavala je o vjeri i o svakodnevnim aktivnostima: o zdravlju i o prehrani, o gradnji koliba i o krpanju odjeće, o kopanju, šivanju i ku­ha­nju. Mnoge je svojim životom oduševila za duhovno zvanje. Prigrlila je Isusa, uzima­ju­ći u naručaj tolike ljude s njihovima nevoljama i radostima, nadama i tjeskobama.

Evanđelje, koje smo upravo slušali, iznosi nam divnu sliku starca Šimuna kako uzima u naručaj malenog Isusa, radostan što su njegove oči vidjele Spasitelja svijeta, svjetlo koje je došlo za prosvjetljenje naroda i slavu puka svoga Izraelskoga. Prigrliti Isusa znači zagrliti čitav svijet sa svim njegovim uspjesima i padovima. To je put i našeg posvećenja i spasenja.

Sestre i braćo, i naše je posvećenje započelo prikazanjem u Hramu na dan krštenja, kad smo primili najveći Božji dar. A, nema tako velikih počasti i priznanja u životu koji bi se mogli izjednačiti daru krštenja kojim smo postali ljubljena djeca Božja, oslobođeni od grijeha i ujedinjeni s Kristom i Crkvom - njegovim vidljivim tijelom. Tada smo u njegovoj ljubavi predodređeni za posinstvo, da budemo sveti i neokaljani pred Njim (Ef 1,4).

U godinama mladenačkog rasta i sazrijevanja, rasla je i naša svijest o krsnim obećanjima: po slušanju Riječi Božje, razmišljanjima pred križem i Presvetim na oltaru, razgovarajući s Kristom u molitvi i primajući ga u svetoj pričesti. Tako smo sazrijevali za dan krizme, odnosno svečane potvrde (ratifikacije) našega krsnog saveza s Bogom. Tada smo potvrdili svoju spremnost da trajno živimo u zajedništvu s Kristom, kako bismo po darovima Duha Svetog bili članovi Božjeg naroda i svjedoci njegove velikodušne ljubavi.

Na temeljima ovih sakramenata, krštenja i potvrde, izgrađeno je i vaše redovničko posvećenje. Evanđeoski savjeti Božji su dar, koji smo prihvatili kao izraz želje za bliskim nasljedovanjem Krista i što savršenijim življenjem onoga što je započelo na dan našeg krštenja. Tu svoju ka­ri­z­mu pozvani smo živjeti ne kao izolirane jedinke, nego uvijek unutar svoje redovničke zajed­ni­ce i uz pomoć svih njezinih članova, unutar svoje Crkve i zajedno sa svim onim što sa­či­nja­va Kristovu Crkvu. Uvijek i posvuda samo s jednim ciljem: Slaviti Boga i samo njemu služiti!

S. Lukrecija taj je svoj osjećaj crkvenosti opisala ovako: Uvijek me je oduševljavala sveopća dimenzija Crkve i otvaranje novih prostora za naviještanje Evanđelja, koje se ne može naviještati bez konkretne pomoći ljudima. Svijest da u Crkvi nisi stranac i da je Bog tamo gdje je čovjek, daje mi snage da s ljubavlju sve prikazujem Bogu za misiju za koju me je pozvao. To je razlog mog odlaska na novi kontinent i u  novu misiju.

Posvećeni je život posebni način pripadnosti Crkvi i svjedočenje puta vjere koji smo započeli krštenjem. Prihvaćajući karizme služenja u pojedinoj ustanovi, ujedinjujemo svoje aktivnosti u slavlje uskrsnoga otajstva. Isus Krist je središte posvećenog života i uvijek na prvom mjestu cjelokupnoga našeg djelovanja. Ništa ne može i ne smije zamijeniti Onoga komu smo posvetili svoj život, darovali svoje misli i svoje srce. Njemu se svakodnevno iznova posvećujemo u svojim molitvama, bez kojih posvećeni život gubi svaki smisao. Ne smijemo prekidati onaj trajni dodir s izvorom jer bismo tada izgubili bitni sadržaj i ne bismo mogli dostići cilja. Bez molitvenog razgovora s Isusom ponestaje radosti, nade i mira. A molitva je ona božanska moć koja nas drži u životnom zajedništvu s Kristom. Povijest zvanja mnoge naše braće i sestara uči nas da je vjernost molitvi ili njezino zanemarivanje dokaz živosti ili zapuštanja posvećenog života.

S. Lukrecija nije odvajala rad i molitvu. Znala je da ne ide jedno bez drugoga: Svakodnevno je ustajala sat vremena prije zajedničke molitve i na koljenima od Gospodina tražila snagu i milost za svjedočenje ljubavi u danu koji počinje.

Dvije su pokretačke snage koje nose svaki posvećeni život: Naša ljubav prema Kristu i njegova ljubav prema nama. Ne možemo živjeti bez te ljubavi! Ako ne susretnemo ljubav, ako je ne iskusimo i ne usvojimo, pa ako čitavim srcem i dušom ne gradimo i ne služimo u duhu te ljubavi, život nam neće imati smisla. Bez ljubavi ostajemo neshvatljivi i samima sebi. O toj istinskoj, produbljenoj ljubavi s Kristom pjevamo u psalmu 63.: O, Bože, ti si Bog moj: gorljivo tebe tražim; tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje, kao zemlja suha, žedna, bezvodna. A, kao što je važna ta naša ljubav prema Bogu još nam je značajnija njegova ljubav prema nama. On nas je pozvao da budemo aktivni udovi njegova tijela, posvećeni po evanđeoskim savjetima i upućeni da sudjelujemo u Kristovu poslanju spasenja svijeta koje je on povjerio svojoj Crkvi.

Danas živimo u svijetu nejasnih vrednota, svekolikog pluralizma i relativizma, koji zanemaruje vjeru na području javnog života. Sve to zahtijeva da naše kršćansko svjedočenje bude slika autentične svjetlosti i velikodušne ljubavi. Neka svako vaše služenje prvotno bude djelo apostolata i svjedočenje odsjaja Božanske istine. Imajmo povjerenje u Boga koji proniče ljudska srca i upravlja poviješću čovječanstva, kako bismo – poput sestre Lukrecije - i mi ostali do kraja vjerni pozivu i poslanju koje smo dobili od Crkve.

Prisjetimo se starca Šimuna koji je nježno prigrlio Isusa u svoj naručaj. Ugledajmo se u Mariju koja je donijela Isusa u svom naručju da ga prikaže Bogu. Šimun joj prorokuje da će joj onaj koje drži u naručju biti izvor radosti i trpljenja, koju će Marija nositi i nadići snagom navještene Riječi i svjetla vjere, u kojoj se je Bogu predala s potpunim povjerenjem i bez ikakve rezerve. S Isusom u srcu i naši će se križevi preobražavati u zore uskrsnuća.

Braćo i sestre, svrha je posvećenog života častiti i slaviti Presveto Trojstvo te pomagati čovječanstvu da dostiže puninu života u Ocu, Sinu i u Duhu Svetomu. Taj cilj trebamo imati uvijek na pameti, u svim našim planovima i u svim aktivnostima. Svjesni da nema časnije službe ni veće nagrade nego poput Marije služiti Bogu, te se njegovom ljubavlju darivati braći ljudima. Papa nas je Benedikt ovom molitvom preporučio i posvetio majci Kristovoj i majci svih posvećenih osoba:

  • Marijo, majko Crkve,
  • Povjeravam ti sve osobe posvećenog života,
  • Da bi im ti isprosila puninu božanske svjetlosti:
  • Kako bi živjeli od slušanja Riječi Božje,
  • U poniznom nasljedovanju Isusa tvoga Sina i našeg Spasitelja,
  • U otvorenosti nadahnućima Duha Svetoga,
  • U radosti svakodnevnog Veliča duša moja Gospodina,
  • Kako bi se Crkva trajno izgrađivala
  • svetošću života ovih tvojih sinova i kćeri
  • u vjernom vršenju zapovjedi ljubavi.

Draga braćo i sestre, neka sav naš život i naše službe budu na veću slavu Božju. Amen."

Na završetku slavlja mons. Ivan Ćubelić je zahvalio svim organizatorima, a posebno s. Mirti Škopljanac Mačina na uloženu trudu i ljubavi prema pjevanju da uveliča ovo slavlje.

Fotografije - Luka

Tekst: Silvana Burilović

.

Poruka za Dan posvećenog života

U povodu Dana posvećenog života koji se u Katoličkoj Crkvi slavi 2. veljače predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života dubrovački biskup Mate Uzinić u suradnji s predsjednikom i potpredsjednicom Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica o. Vinkom Mamićem i s. Jasnom Lučić, uputio je redovnicama i redovnicima prigodnu poruku.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas889
Ovaj mjesecOvaj mjesec68470
UkupnoUkupno7610971

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 55