Zmijavci: Vjeronaučna olimpijada

U OŠ „Zmijavci“ u Zmijavcima u utorak, 21. veljače, održana je Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada učenika osnovnih škola i Natjecanje iz vjeronauka učenika srednjih škola, na temu „Grkokatolici“.

Od šezdeset osnovnoškolskih i trideset srednjoškolskih ekipa koje su sudjelovale na međuškolskom natjecanju, nastup na Nadbiskupijskom natjecanju izborilo je dvadeset ekipa osnovnih i dvanaest ekipa srednjih škola, kojima se pridružila i jedna ekipa srednjoškolaca iz Hvarske biskupije.

Program je započeo pozdravom Domovini i molitvom očenaša sv. Franje. Potom je sve prisutne pozdravila i zaželjela im dobrodošlicu gospođa Vesela Milas, ravnateljica OŠ „Zmijavci“. U ime župe Zmijavci natjecateljima se pozdravnim riječima obratio fra Frano Laco, a u ime Imotskoga dekanata gvardijan i dekan fra Zoran Kutleša. Ilija Krišto, stručni savjetnik za prosvjetu pri Županijskom uredu za prosvjetu, kulturu i šport, pozdravio je sve nazočne u ime Županije, a mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, istaknuo je važnost poznavanja različitosti unutar Katoličke crkve, a natjecateljima je poželio sreću rekavši da smo svi mi već pobjednici.

Nakon pozdravnih govora učenici OŠ „Zmijavci“ izveli su prigodni kulturno-duhovni program iz lepeze glazbenih, dramskih i literarnih aktivnosti. Dječji zbor i plesnu skupinu uvježbala je s. Jasna Kasalo.

Nakon toga Mirjana Vučica, predsjednica Županijskog povjerenstva za srednju školu, pozdravila je sve nazočne u ime Županijskih povjerenstava te upoznala natjecatelje s pravilima tijekom natjecanja. Uslijedilo je natjecanje koje se sastojalo od tri dijela: pisanog testa, tombole i Isusova mili-junaka.  

Nakon prvog dijela natjecanja organiziran je posjet samostanu, samostanskom muzeju i župnoj crkvi sv. Franje u Imotskom gdje su svi imali prilike vidjeti bogatu kulturu imotskog kraja.

Prvo mjesto na Nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi učenika osnovnih škola osvojila je OŠ „Zmijavci“, Zmijavci, pod vodstvom vjeroučitelja Ante Kujundžića, , drugo OŠ „Sućidar“, Split, treće OŠ Ivana Mažuranića, Han, četvrto OŠ Kneza Mislava, Kaštel Sućurac, peto mjesto OŠ kneza Trpimira, Kaštel Gomilica i šesto mjesto OŠ „Stjepana Radić“ Imotski, pod vodstvom s. Filipe Smoljo.

Prvo mjesto na Nadbiskupijskom natjecanju iz vjeronauka učenika srednjih škola osvojila je Franjevačka klasična gimnazija, Sinj, pod vodstvom vjeroučiteljice Silvije Vučković, drugo Nadbiskupijska klasična gimnazija don Frane Bulića, Split, treće II. gimnazija, Split, četvrto Srednja škola Ivana Lucića, Trogir, peto mjesto Gimnazija dr. Mate Ujevića, Imotski, pod vodstvom fra Jakova Udovičića i Josipa Domazeta, a Ekonomska škola – Imotski pod vodstvom Andrijane Divić osvojila je sedmo mjesto.

Ovo natjecanje bilo je zapravo prilika za druženje s učenicima drugih škola, a želja za prvim mjestom bila je kod svih nas tek blijedo prisutna. Novo iskustvo i uspomene ostaju nam tijekom cijelog života, pa tako svi znamo da je uistinu najvažnije sudjelovati, a ne pobijediti.

Fotografije 

TEKST: Daniela Todorić i s. Filipa Smoljo

FOTO: s. Filipa Smoljo

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas889
Ovaj mjesecOvaj mjesec68470
UkupnoUkupno7610971

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 62