GENERALNI STATUTI REDA MANJE BRAĆE
I. poglavlje
»OPSLUŽIVATI SVETO EVANĐELJE
GOSPODINA NAŠEGA ISUSA KRISTA«

(PPr 1,1)


Čl. l
Ministri i gvardijani neka se pobrinu da svaki pojedini brat ima primjerak Pravila i Oporuke svetoga Oca Franje zajedno s Generalnim konstitucijama i Statutima.

Čl. 2
§ 1. Svakog tjedna, ukoliko bude moguće, neka se u bratstvu čita ba­rem dio Pravila ili Oporuke sv. Franje. A na koncu čitanja neka gvardijan pro­čita poticaj i blagoslov Serafskog Oca.1
§ 2. Ministri i gvardijani neka vode brigu da se u bratstvu u prikla­dno vrijeme, u svrhu neprestane obnove duha, čitaju i kroz razgovor ra­zjašnjavaju Spisi sv. Franje, Generalne konstitucije i drugi dokumenti što su ih za bolje tumačenje i prilagođavanje Pravila donijeli bilo gene­ralni bilo provincijski kapitul.
§ 3. Što je propisano u prethodnim paragrafima, neka se pobliže odredi u partikularnim statutima.

Čl. 3.
§ 1. Prema odredbi čl. 16. i 215, § 2. Generalnih konstitucija, u nadle­žnost provincijskih i kustodijski kapitula spada donošenje partikularnih statuta, prilagođenih prilikama i potrebama mjesta i osoba. Te statute, nakon što ih odobri generalni ministar uz pristanak svoga definitorija, službeno proglašava provincijalni ministar, odnosno kustod samostalne kustodije.
§ 2. Provincije i samostalne kustodije istoga područja ili konferencije mogu izraditi Partikularne statute zajedničke svojim jedinicama. Njih treba odobriti svaki pojedini kapitul i nakon toga generalni ministar uz suglasnost svoga definitorija.  

§ 3. U novoosnovanim provincijama i kustodijama spada na definitorij provincije ili na vijeće kustodije da donese prijelazne odredbe, poput statuta o kojima je riječ u § 1. ovog člana, a koje, odobrene od generalnog ministra uz pristanak njegovog definitorija, imaju obvezujuću snagu do prvog provincijskog ili kustodijskog kapitula.
§ 4. Statute drugih jedinica Reda, koje nisu samostalne, neka, uz suglasnost vlastitog definitorija, odobri generalni ministar ili provincijalni ministar o kojemu jedinica ovisi.  


Čl. 4
§ 1. Ako bi se činilo potrebnim, generalni definitorij može donijeti posebne statute bilo za cijeli Red bilo za pojedina područja.
§ 2. Na provincijski kapitul spada da donese posebne statute o predmetu za koji su u provinciji potrebni posebni statuti. Pose­bne statute određene konferencije provincijalnih ministara odobrava dotična konferencija, prema vlastitim statutima.

Čl. 5
§ 1. Ono što o oslobađanju od zakona određuje čl. 17, §§ 2. i 3. Gene­ralnih konstitucija, promijenivši što treba promijeniti, primjenjuje se također na kustode i na predsjednike federacija i fundacija.
§ 2. Koja je vlast nadležna za oslobađanje od propisa partikularnih i posebnih statuta, treba odrediti u samim tim statutima.

Čl. 6
Ako o nekoj stvari nema izričitog propisa u statutima Reda i pro­vincije, a ne radi se o vršenju vlasti upravljanja ili o kažnjavanju, slučaj treba razriješiti obazirući se na zakone i opće odredbe koje su donesene za slične predmete, ako oni postoje; inače, da bi se dobila privremena nadomještajuća odredba, treba se uteći na generalni, odnosno na provincijski definitorij. Njihove odluke ostaju na snazi do sljedećeg generalnog ili provincijskog kapitula.2

______

1     Usp. OR 40-41
2    2 Usp. ZKP 19.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1101
Ovaj mjesecOvaj mjesec1101
UkupnoUkupno7615979

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 157