Sinj:Udruga „Cjeloviti život“ podržala inicijativu europski dan za neradnu nedjelju

Udruga „Cjelovit život“ iz Sinja podržala je dana 3. 03. 2012. inicijativu Europskoga saveza za nedjelju, te je organizirala javni skup na Sinjskoj pijaci u subotu ujutro od 10 do 12 sati kad je najveći broj Sinjana na pijaci, uživa u suncu i u subotnjoj kavi. Bio je to svojevrstan nastavak okruglog stola održanog dva dana ranije u Dvorani Čudotvorne Gospe Sinjske na kojemu su govorili dr. Neven Šimac, fra Bože Vuleta i Marijana Petir u korist neradne nedjelje.

 

Udruga Cjelovit život je udruga koja se zalaže za cjelovitu dobrobit čovjeka, društva i prirode, a svoje djelovanje temelji na socijalnom nauku Katoličke crkve. Stoga se ovom akcijom pridružila inicijativi Europskoga saveza za neradnu nedjelju. U vrijeme financijske i ekonomske krize kad je sve više socijalnih i radničkih prava na udaru, članovi udruge Cjelovit život podržali su dostojanstvo radnika i radnica zaposlenih u hrvatskim trgovinama kojih je oko 260 000. Ti radnici, koji rade najčešće sedam dana u tjednu bez odmora, bez prava na neradnu nedjelju, zaslužuju pravo na odmor i na obitelj. Udruga Cjelovit život pozvala je sve kršćane i sve ljude dobre volje da se pridruže ovoj plemenitoj akciji i da se suzdrže od kupovine nedjeljom od 4. ožujka pa nadalje.

Sinjskoj se javnosti najprije obratio dipl.iur. Zoran Kačić, teritorijalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Splitsko-dalmatinsku županiju, a nakon njega i gospođa Nada Čatipović ispred Sindikata trgovine. Oboje su posvjedočili da neoliberalna pohlepa i beskrupulozno gomilanje kapitala razara nedjelju i obitelj. Istaknuli su da takvo radno vrijeme ugrožava prava i zdravlje, tjelesno i duševno naših majki, sestara, supruga, jer oko 200 000 žena radi u trgovinama.

Nakon g. Kačića i gđe Čatipović Sinjanima se obratio mladi magistar fizike g. Mislav Cvitković, organizator Festivala znanosti u Sinju, član udruge Cjelovit život. Upitao je Sinjane gdje im je ponos i junaštvo na koje se toliko pozivaju, zašto šute kad su prava njihovih majki, supruga, sestara tako olako pogažena. Uslijedio je vatreni govor nezavisnog vijećnika grada Sinja g. Mira Bulja koji je istaknuo da nam najviše nedostaje solidarnosti i zbog toga postajemo lak plijen. Ni komunizam nije dirao u nedjelju, a mi danas u slobodnoj i nezavisnoj Hrvatskoj radimo nedjeljom- istaknuo je g. Bulj.

Komisija Iustitia et pax upozorava da odluka Ustavnog suda o radu nedjeljom pogoduje razvoju niske kulture trgovačkih centara, koja uvelike reducira i erodira autohtonu hrvatsku kulturu, a time i bitne hrvatske vrijednosti. Sinjani su pozvani suzdržati se od nedjeljnog kupovanja čime bi pokazali da poštuju sve radnike i radnice zaposlene u trgovini koji zbog slabosti hrvatske zakonske zaštite rade bez nedjeljnog odmora, te ostaju izvan kruga svojih obitelji. Sinjanima se na koncu obratio član Komisije Iustitia et pax, gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, fra Bože Vuleta. Naglasio je da je svaka ljudska osoba ne samo proizvođač ili potrošač roba i usluga, već i duhovno biće okrenuto transcendenciji, kulturi i umjetnosti, sportskoj, rekreativnoj, društvenoj i političkoj zauzetosti. Pozvao je Sinjane na poštivanje nedjelje kao dana odmora za sve, dana okupljanja obitelji, da ne žive kao osobe sužene svijesti, nego da stvore humanije uvjete rada za mnoge zaposlenike kako bi se sačuvale tradicionalne vrijednosti danas kad sve izgleda ima svoju cijenu, ali nema nažalost i svoju vrijednost.

Na kraju prosvjednog skupa istupila je gđa Branka Džeko, podpredsjednica Udruge 4+ Cetinskoga kraja (udruga okuplja obitelji sa četvero i više djece)  te svojim govorom dala podršku obespravljenim radnicima i radnicama u trgovačkom sektoru ističući da i Udruga 4+ zdušno podržava inicijativu Europskoga saveza za nedjelju kao širokog kruga civilnoga društva diljem Europe. Ovim prosvjednim skupom obilježen je sutrašnji Europski dan za neradnu nedjelju 4. 03. 2012. u Sinju.

Tatjana Kovač Lovrić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2324
Ovaj mjesecOvaj mjesec67532
UkupnoUkupno7610033

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 51