Split: Dani sluge Božjega o. fra Ante Antića u Franjevačkom klerikatu

Od 1. do 3. ožujka slavila se svaku večer molitvena trodnevnica u 17.30 sati, a na sam spomendan u nedjelju 4. ožujka svečano euharistijsko slavlje ujutro u 9.30 sati.

Prvu večer trodnevnice u četvtrak 1. ožujka svetu misu s večerjom predvodio je magistar bogoslova fra Domagoj Runje. U prigodnoj propovijedi istaknuo je fra Antinu suobličenost Krista koja je rasla čitav život, te njegovo poznavanje ljudskoga srca u kojem se zapravo događaju najvažniji životni događaji. Nakon svete mise slijedilo je svečano izloženje Presvetog sakramenta i klanjanje  za vrijeme kojeg su se čitali poticajni odlomci iz pisama Sluge Božjega, koje su za ovu prigodu odabrali članovi litrugijske sekcije u Klerikatu.

Ovaj prvi dan trodnevnice donio je i jednu novost u našu crkvu jer su prvi put nastupili mali ministranti, braća Luka i Marin Grković te Kajo i Toma Kuščević.

Drugi dan trodnevnice bio je korizmeni petak, pa je molitva započela s pobožnošću križnog puta, nakon kojeg je slijedila večernja i sveta misa koju je predvodio gvardijan dr. sc. fra Šimun Bilokapić.

U svojoj propovijedi fra Šimun je govorio o Isusovoj agoniji u getsemanskom vrtu u kojoj je prije nego mu je nanesen ijedan fizički udarac Isus već strašno trpio u duši i znojio se krvavim znojem zbog moralnog zla koje ga je okruživalo. U tom smislu fra Šimun je potaknuo vjernike na ispit savjesti o tome koliko jedni drugima nanosimo duševne boli, te da se ugledamo u slugu Božjega o. Antu Antića koji je čitav svoj život znao liječiti shrvana srca.

Trećeg dana trodnevnice, u subotu, koja je posvećena spomenu Blažene Djevice Marije, slavlje je započelo molitvom krunice za duhovna zvanju koju su animirali bogoslovi. Svetu misu predvodio je domagistar bogoslova prof. dr. sc. fra Stipe Nimac. U svojoj propovijedi fra Stipe je prikazao kontekstualnost života Sluge Božjega o. fra Ante Antića koji je živio u svijetu opterećenom velikim ratovima i totalitarističkim režimima. Pri tome je zaključio da i mi danas živimo u totalitarističkoj diktaturi koja se zove relativizam, te nam je lik sluge Božjega o. Antića itekako aktualan primjer kako se kao kršćani trebamo aktivno zauzimati u izgradnji boljeg društva, na svim područjima ljudskog života, i duhovnom i intelektualnom i socijalnom i političkom itd.

Nakon svete mise pjevana je prva večernja druge korizmene nedjelje nakon čega je u dvorani dr. fra Karla Balića slijedilo predstavljanje deset brojeva časopisa „Počeci“ kojeg izdaju bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

U nedjelju 4. ožujka svečano euharistijsko slavlje predvodio je prof. dr. Dušan Moro. U homiliji je na temelju ovonedjeljnog evanđelja (Mk 9, 2-13) koje opisuje Isusovo Preobraženju na gori, kao anticipaciju njegove uskrsne proslave, istaknuo  preobraziteljsku usmjerenost kršćanskog života, te kao konkretan primjer naveo slugu Božjega o. fra Antu Antića. On je, kao član naše provincije Presvetog Otkupitelja, svima nama izvrstan primjer kako se i u našem podneblju, vremenu i okolnostima mogu djelotvorno živjeti evanđeoske vrijednosti.

Fotografije 

.

Prilozi:

   

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas262
Ovaj mjesecOvaj mjesec14542
UkupnoUkupno7629420

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 25