Würzbug: Duhovne vježbe za svećenike i đakone

 

Suvremena evangelizacija u Crkvi – tema je duhovnih vježbi za hrvatske svećenika i đakone iz Zapadne Europe, koje je od 12. do 15. ožujka predvodio prof. dr. Tomislav Ivančić u Kući za duhovne vježbe „Himmelspforten“ u Würzburgu, u ogranizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.

Vježbe su započele zazivom Duha Svetoga, a sudionike je u ime organizatora pozdravio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina i zaželio im plodonosno vrijeme duhovnih vježbi. Među sudionicima bio je i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu, pomoćni sarajevski biskup mons. Pero Sudar, ravnatelj dušobrižništva Hrvate u inozemstvu fra Josip Bebić, uz delegata vlč. Komadinu za Njemačku i delegati za Švicarsku fra Mićo Pinjuh, za skandinavske zemlje mons. Stjepan Biletić i za Francusku i okolne zemlje vlč. Stjepan Čukman. Predstavivši okupljenima, kojih je bilo više od šezdeset, voditelja duhovnih vježbi, dr. Adolf Polegubić je posebno istaknuo dr. Ivančića kao osnivača Centra za duhovnu pomoć i hagioterapiju u Hrvatskoj i inozemstvu te kao utemeljitelja Zajednice «Molitva i Riječ», koja je odgovorana za hagioterapiju i apostolat evangelizacije.

 

Tijekom duhovnih vježbi dr. Ivančić je održao pet meditacija: Bog i čovjek", "Zlo u svijetu i obraćenje", "Isus Krist jedini Spasitelj", "Crkva i suvremeno kršćanstvo" i "Kako danas svjedočiti u društvu?".

Činjenica je da čovjek ima samo sebe. Ako sebe izgubi, ništa više ne može imati. Moram temeljito početi voljeti sebe. Bilo bi dobro kad bismo tijekom ovih duhovnih vježbi postigli šutnju. Na psihičkoj razini uopće ne znamo tko je čovjek. Duhovna duša je besmrtna i ona je u današnjoj znanosti jako bitna. Sve je to jako važno i za nas Hrvate u Zapadnoj Europi, jer nas je papa Ivan Pavao II. potaknuo neka idemo u Europsku uniju jer nas ona treba. Sve što u našem životu dolazi, dolazi od Boga, zato je dobro ići u osamu i odmoriti se. U osami se ne odriče, već vježba u krepostima. Izvor svih grijeha je u rasteršenosti. Bit đavla je razbacivati, razdjeljivati ljude, a Bog radi suprutno, on sabire. Od svećenika se očekuje da budu uronjeni u stvarnost duha, inteligencije i svijeta. Govoreći o novoj evangelizaciji, dr. Ivančić je kazao da je ona potrebna jer se primjeti da vjernici niti dobro prikazju svoju vjeru niti je dovoljno žve. Naš Bog nije negdje nestvaran. Mi kršćani vjerujemo u Oca, Sina i Duha Svetoga. Nova evangelizacija znači da Crkva treba sebe evangelizati. Dakle, svi mi – od pape, preko biskupa, svećenka, đakona, redovnika i laika, moramo se mijenjati jer nismo svjedoci. O toj evangelizaciji se govori u dokmentima Drugoga vatikanskog sabora, a i kasnije u drugim dokumentima. Nije problem svijet, već je problem Crkva. Ako sam ja u svjetlu, mrak će nestati. Ako nam danas nešto treba, onda je to svakako nova evangelizacija. Mnogo je pokreta u Crkvi, ali je evangelizacija u središtu Crkve, a ona počinje od svakoga od nas, kazao je.

Odgovarajući na pitanje, tko je čovjek, dr. Ivančić je istaknuo kako je to jasno na razini intelekta.  Čovjek je cjelina od duše i tijela. Duhovna ili besmrtna duša razlikuje čovjeka od svih drugih bića. Čovjek je kruna stvaranja. On je netko kome je Bog povjerio sve što je stvorio. Prava slika Boga je Isus iz Nazareta. To je Bog koji iz ljubavi prema čovjeku postaje čovjek. Bog je netko s kim možemo razgovarati, istaknuo je dr. Ivančić.  

Duhovne vježbe su razmatranje kroz šutnju. U prirodi se ne čuje kako nešto raste, a ipak raste. Ljubav znači biti za nekoga u svim situacijama. Žena misli kad govori, a muškarac misli kad šuti. Bogatstvo čovjeka je čovjek, a ne stvari. Ljubav je najvažnija. Bog ne voli čovjeka nego ga ljubi. Bit duha je sloboda. Pri evangeliziranju je važno zavoljeti Isusa iz Nazareta. Pritom ga je važno gledati ga i slušati. Bit nove evangelizacije je da se tradicionalno u crkvi okrene u drugačijem pravcu. Treba razlikovati grijeh i zlo. Čovjek je odgovoran i slobodan. Zlo je manjak dobra i razaranje dobra. Ako čovjek živi moralno,  postići će 70 posto zdravlja. Od konflikata na duhovnoj razini dolazi 70 posto naših bolesti. Najviše bole duhovne boli. Psihičke bolesti također imaju korijen na razni duhovne duše. Čovjek sam ako se držim moralnog zakona. Izlaz iz zla je u obraćenju. Obraćenje znači zdravlje, a na duhovnom pdoručju to znači vjerovati u dobro. Odreći se grijeha ne znači da sam se spasio. Moram činiti dobro da bih se spasio. Nije važno biti dobar, već činiti dobro. Na Crkvi je da se vrati Isusu i onda će biti autentična, dodao je.

Svećenik je najprije čovjek. Imamo samo jednu sigurnost, a to je Isus iz Nazareta. Svećenik mora imati vremena za sebe. Krist teba biti najvažniji u našem životu. Možeš dati samo što imaš. Do Isusa se dolazi po vjeri i molitvi. Treba razlikovati ljudsku od Božje vjere. Vjera je uvjet da mogu preživjeti. Ne postoji čovjek koji može nešto učiniti bez vjere. Cijeli život se sastoji od vjere. Razum ne može vjerovati, ali može uvjeriti. Razum razlomljeno vidi stvari. Ono s čim vjerujem jest moja duhovna dimenzija. Duh je cjelovit, zato vidim cjelovito stvari. Samo čovjek može vjerovati. Životinje ne. Mogu vjerovarti nekome tko je vjerodostojan. Imam povjerenja u Isusa. Vjera bez djela ne vrijedi. Molitva krunice je kao cijelo Sv. pismo. Neka Isus bude središnja točka naše molitve i života, kazao je dr. Ivančić.

Isus je za svoga javnog djelovanja liječio. On je s lakoćom svima pomagao. Oko sebe je okupljao grešnike. Najteže bolesti koje ljudi imaju su duhovne bolesti. Bog je stvorio duhovnu dušu. Ona je svetinja. Suvremeni čovjek ne može opstati, ako se ne razvije antropološka medicina. Više je bolesti na razini duha: čovjekova bačenost u svijet – čovjek se bori s pitanjima odakle dolazi i kamo ide; bazična bolest – proučava vrijeme od začeća do četvrte godine života; bolest na strukturi duhovne duše. Također zna boljeti i savjest kad je ranjena. Oboljelima od svih tih  bolesti može se pomoći, ako se oboljele poveže sa Stvoriteljevom bezuvjetnom ljubavlju i Isusom Kristom koji je umro za svakog čovjeka i koji je svakom čovjeku činio dobro. Tek nakon toga se možemo se pitati, može li ta osoba oprostiti onima koji su joj nanijeli bol, a također da ta osoba zamoli druge za oproštenje.

Govoreći kako danas svjedočiti u društvu, dr. Ivančić je istaknuo kako smo kao vjernici na putu te kako je potrebno znati cilj da bi se bilo na putu. Zemlja nije naša domovina, već mjesto kušnje. Isus je naš put. Bog je jači od sotone. Od Crkve se očekuje objašnjenje kamo ići. Čovjek teba pomoć. Grijeh razara Božji svijet. Vjera je projekt. Treba vjerovati u dobro koje će se dogoditi. Vjera je vizija. Sve što se događa događa se kroz vjeru, ufanje i ljubav. Vrlo je važna konačna vizija da ćemo se ponovno sresti, kazao je dr. Ivančić.

Na kraju su svoju prigodnu riječ okupljenima uputili ravnatelj o. Bebić, mons. Sudar koji im je u ime hrvatskih biskupa zahvalio za sve dobro koje čine, te delegat vlč. Komadina koji je zahvalio dr. Ivančiću, i sudionicima na odazivu te ih je upoznao i s budućim projektima Hrvatskoga dušobrižničkog ureda.

Misno slavlje u utorak 13. ožujka predvodio je dr. Ivančić uz koncelevraciju s ravnateljem o. Bebićem i delegatom vlč. Čukmanom. Misno slavlje u srijedu 14. ožujka predvodio je dr. Ivančić, u koncelebraciji s delegatom fra Mićom Pinjuhom i vlč. Josipom Čabrajom. Zadnjega dana, u četvrtak 15. ožujka, misno slavlje predvodio je mons. Sudar uz koncelegraciju dr. Ivančića i uz asistenciju đakona Lovre Pavlića.

Sudionici duhovnih vježni uputili su pismenu riječ potpore hrvatskim uznicima u Haagu, Grazu i Švedskoj uz novčani prilog.

Adolf Polegubić

Fotografije 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1973
Ovaj mjesecOvaj mjesec67181
UkupnoUkupno7609682

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 85