Kninjani izveli predstavu „Muka“ u BiH

Skupina glumaca amatera, župljana župe sv. Ante iz Knina na čelu sa župnim vikarom fra Ivanom Lukačem za ovo korizmeno vrijeme pripremili su dramsku predstavu u kojoj prikazuju Muku Gospodina našega Isusa Krista i posljednje dane Kristovog života.

Tako su u petak, 16. ožujka 2012. godine krenuli na turneju po Bosni i Hercegovini. Prvu predstavu izveli su u prepunoj crkvi Svete Obitelji na Kupresu i na taj način vjernicima Kupresa prikazali najvažnije dijelove Muke: Posljednju večeru, Kristovu Muku u Getsemaniju i njegovo hvatanje, Judinu izdaju, grižnju savjesti i vješanje, Suđenje pred židovskim svećeničkim vijećem Kajfom i Anom, Suđenje pred Pilatom i Razapinjanje na križ.

Kapelan župe Svete Obitelji don Dragan Jurić zahvalio je glumcima na prikazanoj predstavi koja je kako on reče bila i velika duhovna obnova za sve vjernike koji su gledali Muku. Nakon izvedbe predstave zaputili su se put Jajca gdje ih je po njihovu dolasku primio i riječi dobrodošlice uputio gvardijan franjevačkog samostana Svetog Luke fra Niko Petonjić i župni vikar fra Stipo Raštegorac. Sutradan, tj. 17. ožujka 2012. godine uz pomoć vodiča i domaćina Ljube Lovrića, glumačka skupina je obišla sve znamenitosti Jajca, a nakon ručka obišli su i zavjetno svetište Svetog Ive u Podmilačju.

U večernjim satima nakon svete mise, kninski su glumci izveli pasionsku igru Muku Gospodina našega Isusa Krista u samostanskoj crkvi pred nekoliko stotina gledatelja koji su na kraju predstave svojim pljeskom nagradili Kninjane, te ih pozvali da i idućih godina budu njihovi gosti. Nakon toga glumačka skupina je krenula put Livna gdje su ih dočekali župljani župe Svetog Franje Asiškoga iz Bile, a članovi KUD-a „Tribanj“ Bila-Livno na čelu sa njihovim predsjednikom Jurom Semrenom upriličili prijem i druženje.

U nedjelju, 18. ožujka 2012. godine Kninjani su nakon svete mise koja je bila u crkvi Svetog Franje Asiškoga u Biloj i koju je predvodio fra Ivan Lukač, a pjevali Framaši iz Knina, u prepunoj crkvi izveli Muku. Nakon izvedbe predstave nazočnima se obratio redatelj predstave, kninski pjesnik i predsjednik Kulturnog vijeća Grada Knina gosp. Ante Nadomir Tadić Šutra. Prigodni poklon župniku župe Svetog Franje Asiškoga fra Zoranu Tadiću i riječi zahvale njemu i svim vjernicima uputio je i zamjenik gradonačelnice Knina Tomislav Vrdoljak, koji je porijeklom iz  župe Bila i sam glumac u ovoj predstavi. U popodnevnim satima izvedena je još jedna predstava u općini Tomislavgrad, točnije u Samostanu-Duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ u Grabovici gdje se okupio veliki broj vjernika. Na kraju su Kninjani uručili darove i zahvalili se prioru o. Dominiku Magdaleniću na toplom prijemu.

Ova turneja za Kninjane je bila nemjerljivo duhovno iskustvo, ali ne samo njima nego i svim vjernicima koji su gledali njihove predstave u već spomenutim mjestima jer su svojim reakcijama iznova u sebi proživljavali Muku Gospodina našega Isusa Krista. Redatelj gosp. Ante Nadomir Tadić Šutra je na kraju turneje zahvalio svima koji su ih u ova četiri nastupa pratili i svojim proživljavanjem Muke pokazali zajedništvo naše vjere i pripadnosti. Nastupi ove glumačke skupine ovime nisu završeni. Naprotiv! Uz navedene nastupe i još dvije izvedbe koje su bile u Zaostrogu i Makarskoj, pred njima su još nastupi u: Šibeniku, Mostaru, Podbablju, Splitu, Vrlici, Kistanjama i Kninu.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas203
Ovaj mjesecOvaj mjesec203
UkupnoUkupno7615081

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 23