Split: Novi broj časopisa "Služba Božja"

Tematski broj Službe Božje (1/2012.) želi potaknuti na razmišljanje o odnosu između Evanđelja i kulture, te o načinu posredovanja Evanđelja unutar kulture u kojoj živimo.

Bibličar Mario Cifrak opisuje kako je kršćanstvo u Novom zavjetu kreativna kombinacija židovskih i helenističkih tradicija pretvorenih u tertium quid (‘nešto treće’). To se najbolje može vidjeti na primjeru Knjige Otkrivenja u kojoj autor “pokazuje Anđelko Domazet, Kršćanska vjera i kultura na opasnost od idolatrije, a ne na opasnost od političke ili kulturalne situacije vremena u kojemu živi”.

Anto Kovačić analizira podrijetlo, izvanjski utjecaj i glavne karakteristike ranokršćanskog pjevanja, te odnosa ranokršćanske teologije prema pitanju glazbe.

Anton Šuljić donosi sažeti presjek povijesti kršćanske ikonografije i odnosa između riječi i slike u kršćanskoj vjeri. Katkada djela religiozne umjetnosti pobuđuju nerazumijevanje i otpor vjernika. Prema autoru, čini se da do nesporazuma, “s jedne strane, dolazi uglavnom zbog nedovoljnog poznavanja same umjetnosti, njezinih zakonitosti, likovnih alata i ekspresija, a s druge strane, zbog nepoznavanja teološkoga, misterijskoga i simboličkoga govora vjere koji ide dalje i dublje od religioznih i obrednih pojavnosti i simplifikacija”.

Jadranka Brnčić, na temelju analize preobrazbi koje su se dogodile u modernoj kulturi, zalaže se za novo tumačenje i (samo)razumijevanja kršćanstva u postkritičko vrijeme koje je pozvano na potvrđivanje svoje vjernosti onom izvornom, to jest povratku biblijskoj misli u njezinu simboličkom potencijalu, kao i metanojskoj hermeneutici i teologiji koja uči od kulture.

Kardinal Walter Kasper u svom izlaganju ističe kako je nova evangelizacija pastoralni, teološki i duhovni izazov. On smatra da se “ne smijemo prepustiti iluziji, da u budućnosti može doći do skladna odnosa i sinteze Crkve i kulture, vjere i znanosti. Takvog sklada nije bilo ni u prošlosti. Ne može ga načelno biti ni u ovom vremenu. Evanđelje se uvijek postavlja kao prepreka, a protiv evanđelja će neprijateljske sile i ubuduće podizati glavu i pružati mu ogorčeni otpor”.

Bojan Rizvan, slijedeći misao pape Benedikta XVI. izrečenu u dokumentu osnutka Vijeća za novu evangelizaciju Ubicumque et semper, pokušava pronaći mjesto liturgiji u procesu evangelizacije. Tako kroz pojedine neuralgične točke s kojima se susreće proces nove evangelizacije, poput modernog shvaćanja vremena, sekularizma koji mijenja značenjsku vrijednost obrednosti, problema gubitka osjećaja za sveto, infantilizma vjere, autor prepoznaje liturgiju kao iskustveni odgovor na suvremena traženja i kao trajni korektiv poslanja nove evangelizacije.

Rad Drage Bojića bavi se pitanjem odnosa filmske umjetnosti prema liku Isusa Krista i reakcijama koje takvi filmski uredci izazivaju u Katoličkoj crkvi. Autor ističe veliki značaj koji je film, po svom izričaju umjetnost, a po svom utjecaju masovni medij, dobio u suvremenom svijetu. Iz teološkog motrišta, film oslobađa prostor za nove interpretacije lika Isusa Krista.

Jasna Ćurković Nimac u svom eseju opisuje Vladu Gotovca kao čovjeka kulture u svim njezinim oblicima. Na temelju njegovih kritičkih osvrta i zapažanja na razna umjetnička djela moguće je opisati kako je to Gotovac doživljavao kulturu i kako je ta kultura utjecala na njegovu vjeru, ili obratno, kako je vjera kojom je bio nadahnut čitav život i koju je javno ispovijedao inspirirala njegov umjetnički izričaj.

 

UVODNIK

 • Anđelko Domazet, Kršćanska vjera i kultura

ČLANCI I RASPRAVE

 • Mario Cifrak, Helenistička kultura u Novom zavjetu. Kršćanstvo prema Knjizi Otkrivenja - Hellenistic culture in the New Testament. Christianity according to the Book of revelation
 • Anto Kovačić, Glazba u ranom kršćanstvu. Glavni naglasci patrističke literature - Music in early Christianity. Highlihts of patristic literature
 • Anton Šuljić, O odnosu likovne umjetnosti i kršćanstva. Slike i njihova moć - On the relationship of visual arts and Christianity. Paintings and their power
 • Jadranka Brnčić, Postkritičko razumijevanje biblijske vjere - Post-critical understanding of biblical faith
 • Walter Kasper, Nova evangelizacija - pastoralni, teološki i duhovni izazov * New evangelisation – pastoral, theological and spiritual challenge
 • Bojan Rizvan – Ante Crnčević, Liturgija u ozračju nove evangelizacije - The role of the liturgy in the process of evangelizing
 • Drago Bojić, Isus u filmskoj umjetnosti. Koliko Isus smije biti čovjek? - Jesus in film art. To what extent is Jesus allowed to be human?
 • Jasna Ćurković Nimac, Vjera i kultura u djelima Vlade Gotovca - Religion and culture in the works of Vlado Gotovac
 • Popis autora
 • Primljene knjige
 
 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1011
Ovaj mjesecOvaj mjesec63935
UkupnoUkupno7606436

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 76