Kakav posvećeni život ima budućnost?

„Kakav posvećeni život danas?“ ovo je pitanje i tema koja se često ponavlja na susretima redovnika i redovnica. „Kakav posvećeni život ima budućnost?“ Pitanje je koje izaziva na razmišljanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Posvećeni se život udaljio od stvarnosti i smatra svijet različitim od sebe. Posvećeni život nije pripravan na izazove koji ga čekaju. Drugim riječima, život ide naprijed i mijenja se ne pitajući dopuštenje; posvećeni život ostaje nepokretan i nastoji se pričvrstiti uz nešto stabilno što će mu donijeti mir i stabilnost. Ljudi nas smatraju nositeljima Radosne vijesti koju ne svjedočimo dovoljno.

Moderni se svijet brzo mijenja. Te promjene ostavljaju duboke tragove na redovničkom životu. Sekularizacija ostavlja tragova i kod redovnika i u cijeloj Crkvi. Nakon proljeća II. vatikanskog koncila sada proživljavamo krizu crkvenosti. Potrebno je biti susretljiviji prema osobama koje su kritične i koje vjeruju da je moguća Crkva koja je otvorena svima i koja traži da bude vjerodostojna u svjedočenju Gospodina i njegova kraljevstva.

Povijesno gledajući, redovnici su uspješno svjedočili evanđeoski život dok je Crkva povećavala svoju moć. Odgovorili su odlazeći u pustinju, odlazeći u predgrađa među siromahe. Ipak ovaj je proročki duh oslabio. Izgleda da i redovničke zajednice žele biti što bliže vlasti i vladanju. Ukoliko i danas žele ostati proročke trebaju pronaći novi način svjedočenja.

Posvećeni je život uvijek bio dar i proročka prisutnost Duha Svetoga koji želi obnoviti Crkvu. Danas se redovnički život zatvara proročkom poslanju, ali zato su ojačale nutarnje institucije, aktivizam, kontemplativna dimenzija slabi, ali zato jača povjerenje u moć i ekonomiju. Tako posvećeni život malo pomalo gubi svoju mističnu, proročku i mudrosnu snagu. Redovnici bi trebali zornije svjedočiti povezanosti posvećenog života i pustinje te ponovno otkriti da je duhovno iskustvo vrlo važno. Trebali bi biti bliski siromasima i ući u dijalog s modernim svijetom kako bi društvo postalo pravednije i ljudskije. Kako bi se ovo postiglo potrebno je ojačati bratski život. Na prvo mjesto staviti životno svjedočanstvo, a ne grozničavo trčati za rezultatima rada. A i same institucije ukoliko su zastarjele potrebno je mijenjati.

Na pitanje kako danas bolje živjeti vlastito redovničko zvanje i poslanje evo nekoliko prijedloga: neophodnost duhovnog iskustva redovnika kako bi se moglo pomoći našim suvremenicima u duhovnom traženju; Isus treba biti u središtu života, zajednički život treba biti vidljivi znak crkvene solidarnosti sa siromasima; promišljati i poboljšati redovničke strukture; susreti među redovničkim zajednicama; …

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2484
Ovaj mjesecOvaj mjesec21843
UkupnoUkupno7636721

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 149