Kakav posvećeni život ima budućnost?

„Kakav posvećeni život danas?“ ovo je pitanje i tema koja se često ponavlja na susretima redovnika i redovnica. „Kakav posvećeni život ima budućnost?“ Pitanje je koje izaziva na razmišljanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Posvećeni se život udaljio od stvarnosti i smatra svijet različitim od sebe. Posvećeni život nije pripravan na izazove koji ga čekaju. Drugim riječima, život ide naprijed i mijenja se ne pitajući dopuštenje; posvećeni život ostaje nepokretan i nastoji se pričvrstiti uz nešto stabilno što će mu donijeti mir i stabilnost. Ljudi nas smatraju nositeljima Radosne vijesti koju ne svjedočimo dovoljno.

Moderni se svijet brzo mijenja. Te promjene ostavljaju duboke tragove na redovničkom životu. Sekularizacija ostavlja tragova i kod redovnika i u cijeloj Crkvi. Nakon proljeća II. vatikanskog koncila sada proživljavamo krizu crkvenosti. Potrebno je biti susretljiviji prema osobama koje su kritične i koje vjeruju da je moguća Crkva koja je otvorena svima i koja traži da bude vjerodostojna u svjedočenju Gospodina i njegova kraljevstva.

Povijesno gledajući, redovnici su uspješno svjedočili evanđeoski život dok je Crkva povećavala svoju moć. Odgovorili su odlazeći u pustinju, odlazeći u predgrađa među siromahe. Ipak ovaj je proročki duh oslabio. Izgleda da i redovničke zajednice žele biti što bliže vlasti i vladanju. Ukoliko i danas žele ostati proročke trebaju pronaći novi način svjedočenja.

Posvećeni je život uvijek bio dar i proročka prisutnost Duha Svetoga koji želi obnoviti Crkvu. Danas se redovnički život zatvara proročkom poslanju, ali zato su ojačale nutarnje institucije, aktivizam, kontemplativna dimenzija slabi, ali zato jača povjerenje u moć i ekonomiju. Tako posvećeni život malo pomalo gubi svoju mističnu, proročku i mudrosnu snagu. Redovnici bi trebali zornije svjedočiti povezanosti posvećenog života i pustinje te ponovno otkriti da je duhovno iskustvo vrlo važno. Trebali bi biti bliski siromasima i ući u dijalog s modernim svijetom kako bi društvo postalo pravednije i ljudskije. Kako bi se ovo postiglo potrebno je ojačati bratski život. Na prvo mjesto staviti životno svjedočanstvo, a ne grozničavo trčati za rezultatima rada. A i same institucije ukoliko su zastarjele potrebno je mijenjati.

Na pitanje kako danas bolje živjeti vlastito redovničko zvanje i poslanje evo nekoliko prijedloga: neophodnost duhovnog iskustva redovnika kako bi se moglo pomoći našim suvremenicima u duhovnom traženju; Isus treba biti u središtu života, zajednički život treba biti vidljivi znak crkvene solidarnosti sa siromasima; promišljati i poboljšati redovničke strukture; susreti među redovničkim zajednicama; …

 

Pretraži sadržaj

Najave

Proslava Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrom

12. - 21. studenoga 2018.

**********

15. studenoga: Šubićevac - Izložba udruge Faust povodom 40. obljetnice župe

**********

17. studenoga: Mainz - 21. smotra crkvenih zborova

**********

17.-19. studenoga: Trstenik - Proslava sv. Elizabete

**********

18.-21. studenoga: Dubrava - Proslava Gospe od Zdravlja

**********

24. studenoga: Šubićevac - Koncert duhovne glazbe

**********

27.-30. studenoga: Šubićevac - 40. obljetnica župe

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas311
Ovaj mjesecOvaj mjesec30616
UkupnoUkupno6375720

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 78 

Administrator

franodoljanin@gmail.com