Hodočašće vjernika iz Runovića u Padovu

Vjernici iz župe Gospe od Karmela Runović (njih 53) pod vodstvom župnika fra Mladena Prolića hodočastili su 21. travanja (subota) u Padovu. Na hodočašće smo krenuli u petak, 20. travnja u 18:30h autobusom poduzeća „Globtour“.

Na putu do Padove u autobusu se molila Gospina krunica, krunica Sv. Ante te molitve Sv. Leopoldu Mandiću. U Padovu smo stigli ujutro oko 5:30h zajedno sa hodočasnicima iz župe Podbablje. Pogledali smo kapucinsku crkvu i samostan gdje je živio, djelovao i preminuo Sv. Leopold Bogdan Mandić, čija je 70. godišnjica smrti ove godine.

Upravo nas je 70-ta godišnjica smrti sveca naše hrvatske krvi potakla da hodočastimo u Padovu. Oko 7h u svetište Sv. Leopolda stigli su i ostali hodočasnici iz Zagreba sa Sv. Duha, Siska, Bjelovara, Novog Marofa, Požege, Vinkovaca, Cresa te iz Splita (Pujanke). Zapravo mi smo se uključili u hodočašće koje je organizirao fra Ivan Bradarić, urednik Glasnika Sv. Antuna „Veritas“ povodom 50–te godišnjice „Veritasa“. Ukupno je u Padovu iz Hrvatske stiglo 20 autobusa sa preko 1000 hodočasnika.

U Svetištu smo Sv. Leopolda zajedno sa ostalim hodočasnicima molili molitve Sv. Leopodu, te zatim Gospinu krunicu.

Nakon svetišta Sv. Leopolda zajedno  smo s ostalim hodočasnicima krenuli prema bazilici Sv. Justine gdje smo se kratko pomolili Bl. Djevici Mariji, Sv. Luki i Sv. Justini, te imali priliku vidjeti ne jednom od oltara veliki sarkofag u kojem počiva tijelo Sv. Luke evanđeliste. Pred bazilikom Sv. Justine napravili smo zajedničku fotografiju.

Nakon toga smo krenuli u baziliku Sv. Ante Padovanskoga. Vjernici su prije sv. mise imali priliku razgledati baziliku, dotaknuti se groba Sv. Ante te vidjeti njegove relikvije. Sv. Misu u 11h u bazilici Sv. Ante predslavio je mons. Vlado Košić, biskup sisački, a suslavili su konventualski provincijal iz Zagreba fra Ljudevit Maračić, padovanski provincijal, rektor bazilike Sv. Ante te svećenici predvoditelji hodočasnika iz Hrvatske. Prije samog početka sv. mise fra Ivan Bradarić, organizator ovog hodočašća pozdravio je o. biskupa Vladu Košića, provincijale, sve svećenike pojedinačno te hodočasnike po župama iz kojih dolaze. Biskup Vlado Košić je govorio o Sv. Anti kao velikom propovjedniku Evanđelja te zagovorniku u potrebama. Preko sv. mise pjevao je Mješoviti zbor iz župe Sv. Ante sa Sv. Duha iz Zagreba. Nakon sv. mise o. biskup i svećenici pošli su do groba Sv. Ante gdje je biskup pokadio svečev grob.

Zatim su vjernici imali nešto slobodnog vremena, a potom smo autobusima pošli u Campo Sanpiero, svetište Sv. Ante izvan grada Padove gdje je Svetac dolazio na odmor na imanje plemića Tisa i gdje je u naručje primio božansko dijete. Tu smo sa ostalim hodočasnicima sudjelovali u pjevanju litanije Sv. Anti koje je prevodio fra Martin Jaković, župnik na Sv. Duhu u Zagrebu, a zatim je fra Ivan Bradarić nešto rekao  svetištu Campo Sanpiero.

Na povratku smo svratili u Rijeku te pohodili svetište Gospe Trsatske gdje nas je primio i predstavio nam Trsatsko svetište gvardijan fra Antun Jesenović.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1006
Ovaj mjesecOvaj mjesec68587
UkupnoUkupno7611088

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 79