Split: Sastanak Komisije za pripremu Kapitula

Komisija, koju je imenovao Provincijski definitorij na sjednici 22. ožujka 2012. g. u svrhu pripreme teme „Odnos prema materijalnim dobrima – solidarnost“, održala je radni sastanak u Samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu 23. travnja 2012. godine od 9 do 11 sati.

Sastanak je sazvao pročelnik komisije fra Ivan Vidović, definitor koji je usmjeravao rad. Uz njega su u radu sudjelovali članovi komisije: fra Marko Mrše, fra Marko Babić, fra Kruno Bekavac, fra Dinko Bošnjak i fra Slaven Milanović Litre. Sastanku nisu prisustvovali imenovani članovi komisije: fra Ante Crnčević, fra Ante Branko Periša i fra Stojan Damjanović.

Rasprava je započeta polazeći od odredaba Generalnih Statuta i pisma Generalnog ministra braći kapitularcima. Osobito je naglašeno načelo: „Štogod redovnik steče s bilo kojeg naslova, sve pripada njegovoj redovničkoj zajednici.“ Iz pisma O. Generala uzet je u razmatranje odlomak o „malenosti, siromaštvu i solidarnosti“.

U razgovoru je naglašeno da je to ideal prema kojemu trebamo težiti, a provincijski kapitul treba dati konkretna usmjerenja i okvire djelovanja. Nakon toga je upozoreno na naše specifičnosti višestoljetnog pastoralnog djelovanja na župama gdje su fratri stoljećima živjeli sami i organizirali život i održavanje objekata. Kako danas uskladiti takav način upravljanja materijalnim dobrima s gore spomenutim idealima mučna je tematika za koju je teško pronaći prikladna rješenja.

Komisija je predložila kapitularcima:

- da prigodom rasprave i donošenja odluka vode računa o različitim skupinama fratara prema dobi i zanimanju pa prema tome i potrebama;

- da se upravljanje materijalnim dobrima jasno definira u Statutima provincije;

- da se precizno vodi evidencija o primicima i izdacima;

- da se župnici i kapelani uklope u financijsko poslovanje biskupije u kojoj djeluju i prema tome vode preciznu evidenciju;

-  da svaki samostan sa svojim okružjem odredi načela o upravljanju materijalnim dobrima, traženju novih izvora uzdržavanja osoba i objekata te osobna primanja i davanja.

 Za vrijeme sjednice vladala je ugodna radna atmosfera i došla je do izražaja dobronamjernost svih sudionika, ali često i muka kod rasprave o konkretnim rješenjima.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas0
Ovaj mjesecOvaj mjesec4710
UkupnoUkupno7619588

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 60