Podbablje: Proslava sv. Marka

Blagdan sv. Marka svečano je proslavljen u župi Podbablje i to u Podbablju Gornjem gdje je filijalna crkva posvećena ovome svecu, a u poslijepodnevnim satima i  u Drumu odnosno u zaseoku Šušnjari gdje se nalazi kapelica posvećena sv. Marku.

Župljani župe Podbablje, koji sv. Marka slave kao naslovnika svoje filijalne crkve koja se nalazi u Podbablju Gornjem, u srijedu 25. travnja svečanim euharistijskim slavljem proslavili su njegov blagdan.

Nekoliko stotina vjernika i ove godine je nazočilo svečanom misnom slavlju koje je u svečevoj crkvi predvodio fra Frano Laco, župnik župe Zmijavci uz domaće svećenike župnika fra Nikicu Ajdučića i fra Ivana Jukića, koji obnaša dužnost pastoralne ispomoći u našoj župi te uz još nekoliko svećenika.  

U svojoj homiliji pred punom crkvom vjernika ovogodišnji propovjednik istaknuo je važnost i veličinu današnjeg sveca kazavši kako je njegovo mjesto značajno zbog toga što je bio evanđelist koji je napisao najstarije Evanđelje te je kao takav više nego ostali evanđelisti isticao upravo Kristovo čovještvo.

Nakon svete mise, za vrijeme koje je pjevao Mješoviti pjevački zbor župe Podbablje koji je ovom prigodom bio sastavljen od pjevača iz Druma i Grubina ,a kojim je ravnala djevojka iz župe Nikolina Buljan, svima se zahvalio župnik fra Nikica Ajdučić  istaknuvši radost zbog današnje proslave.

Uoči svete mise održana je tradicionalni ophod kroz crkveno dvorište  u kojem su muškarci iz župe nosili kip sv. Marka, a za to vrijeme je izvršen blagoslov polja na sve četiri strane svijeta.

Za ovaj dan vjernici su se duhovno spremali misama trodnevnicama koje su svaku večer uz mnoštvo vjernika služene u svečevoj crkvi tri dana uoči blagdana. Prvi dan misu predvodio je župnik fra Nikica, drugi dan fra Mladen Prolić, župnik u Runovićima, a treći župni vikar u Imotskom fra Edvrad Sokol. 

Crkva Sv. Marka u Podbablju Gornjem počela se graditi 80.-ih godina, a konačno je završena i sagrađena u današnjem obliku 1993.godine, točnije na blagdan sv. Marka 25.travnja navedene godine kada ju posvetio ondašnji splitsko-makarski nadbiskup, sada blagopokojni  mons. Ante Jurić za vrijeme fra Dinka Bošnjaka. Nekoliko puta inicijativom fra Vinka Gudelja je uređivana, a u prošloj godini župnik fra Nikica nabavio je i postavio novi ambon koji će krasiti prezbiterij navedene crkve.

Osim u Podbablju Gornjem gdje se sv. Marko štuje kao zaštitnik mjesta i naslovnik crkve, ovaj svetac koji je zaštitnik polja, vinograda i usjeva na posebno svečan način obilježava se i u donjem dijelu župe točnije u Drumu odnosno u zaseoku Šušnjari gdje se nalazi kapela koja je posvećana istoimenom svecu. 

Lijepo i toplo vrijeme te čvrsta povezanost ovdašnjeg katoličkoga puka sa sv. Markom evanđelistom pogodovalo je da se na svečev blagdan u srijedu 25.travnja uz kapelicu koja je smještena odmah nadomak lokalne ceste okupi mnoštvo vjernika koji su nazočili misnom slavlju i homiliji koje je skladno na improviziranom oltaru odmah uz kapelicu održao župnik župe Podbablje fra Nikica Ajdučić.

Uoči svečane svete mise održan je tradicionalni blagoslov polja. Prigodnim riječima "Od kuge, gladi, rata, munje, grada i zla vremena, oslobodi nas Gospodine", župnik je izvršio  blagoslov polja na sve četiri strane kojima je bio okružen, a potom je uslijedilo misno slavlje za vrijeme kojega su pjevali članovi Mješovitog crkvenog zbora iz Druma.

U svojoj propovijedi župnik istaknuo je važnost sv. Marka, Kristova učenika te se posebno osvrnuo na važnost blagoslova budući da se u mnogim župama na svečev blagdan blagoslivlja polje, a u ovim krajevima na poseban način vinogradi, istaknuvši kako se blagoslov može podijeliti samo ljudima i zbog ljudi.

Svojevremeno, u starija vremena,  blagoslov  na sv. Marka odvijao se prije svečane svete mise koja  je uvijek bila u crkvi Sv. Ante. Procesija bi počela na Tolića gradini, na Miševiće i Šušnjarevu kapelu. Nakon toga procesija je išla preko Vrljića na Vrljića gomilu. Nakon blagoslova u Vrljića procesija je išla dalje kroz Perkušiće u crkvu. 

Kapelica sv. Marka u Šušnjara izgrađena je daleke 1738. godine, a obnovljena je zajedništvom mještana, a pod vodstvom fra Dinka Bošnjaka ondašnjeg župnika u Podbablju obnovljena 1999.godine.

Fotografije 

Josip Šerić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas293
Ovaj mjesecOvaj mjesec22488
UkupnoUkupno7637366

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15