Govor fra Vinka Prlića prigodom primanja Nagrade za životno djelo

Uime ovogodišnjih nagrađenika za životno djelo i u osobno ime izražavam zahvalnost Odboru za dodjelu javnih priznanja Gradskog vijeća grada Ploča i gradonačelniku Krešimiru Vejiću na dodjeli Nagrade za životno djelo. Nakon obavijesti o Nagradi, te našem okupljanju i primanju Nagrade, osjećamo da je Gradu stalo do vrijednih ljudi, koji nesebično pomažu u radu. Naš trud je netko prepoznao, o njima progovorio i priznao.

 Ugodno sam iznenađen. Nagradu doživljavam kao javno priznanje za djelo koje je moja svećenička, franjevačka i ljudska dužnost. Prepoznao sam da je Grad uočio plodove koji su rezultat životnog odricanja, ljubavi i discipline. Bez toga ne bih mogao ostvariti ovakve rezultate. Tijekom moga života, kao svećenik, fratar i čovjek, vršio sam, prema Božjim darovima, svoju svećeničku redovničku i ljudsku dužnost. Ta dužnost je višestruka i višedesetljetna.

Od rada s malom djecom, preko gimnazijalaca, do suradnje s predstavnicima raznih zvanja i poziva, posebice obitelji sa svim generacijama, promicao sam kršćanske vrijednosti, humanitarni rad i solidarnost među svima. Moj svećenički rad posvećen je javnom djelovanju, odgoju i obrazovanju katolika Tijekom života, čini mi se, upoznao sam dušu naroda od Neretve do Krke i hercegovačkog kamenjara.

Zapušteni dio Staševice dozivao mi je u pamet minula stoljeća i da vrijeme nije stalo i kako stare crkve, crkvice, kapelice, groblja i oronjeli zidovi nekada životom ispunjenih i nastanjenih kuća žude za svojima. Dao sam se, uz pomoć dobročinitelja, na probijanje ceste poručujući župljanima da Staševica, u kojoj je ne samo lijepo živjeti, nego i podneblje u koji vrijedi ulagati, pa narod može kuće popravljati i nove graditi, zemlju obrađivati, povrće i voće saditi, te će Staševica kojoj ćete se, kada jednom dođete, uvijek vraćati.

Sudjelovanje i pružanje pomoći kod izlaska oko 700 Židova iz okupiranog Sarajeva kao i pomoć u organiziranju dostave hrane Židovima u Sarajevu, ali i čuvanje ikona iz pravoslavnog hrama u Glavini. To je podiglo neke vidove moje i braće franjevaca iz imotskog samostana djelatnosti na međureligijske i međunarodne, da ne kažem svjetske razine.

I predsjednik Republike Hrvatske je zapazio dalekosežnost mojih djelatnosti dodijelivši mi 26. svibnja 1998. Odličje Reda hrvatskog pletera.

Danas okićen nagrađenicima i ostalima u ovoj dvorani u srcu našeg Grada, moram vam priznati u mom srcu je velika radost, ne samo zbog nagrade, nego i stoga što sam uvjeren da se na današnji dan i moji vjernici i učenici raduju sa mnom. Uvjerio sam se da postoji samo jedan način da sačuvamo svoju vjeru: moramo je davati drugima. Samo kad svoju vjeru daješ drugima znaš da je imaš!

Ovo je svojevrsna krunu naših ostvarenja.

Ujedno mi je ovo priznanje i poticaj za nastavak svećeničkog djelovanja u posebnim okolnostima, u naporu razvoja i promidžbi Staševice te uspostavi plodne suradnje s ustanovama u Provinciji i Nadbiskupiji, ali i Hercegovini u kojoj sam rođen.

Hvala mojim župljanima i našim sugrađanima što su nas se sjetili! Ne možete zamisliti koliko nam ovo priznanje znači. Osobno bih rekao da više znači našim suvremenicima nego nama samima. Neka to bude i jak poticaj našoj mladeži i nasljednicima.

Hvala Vam na nagrađenom priznanju i pridružujem se zajedničkom slavlju!

Fra Vinko Prlić, župnik u Staševici

Staševica - Ploče, 25. svibnja 2012.

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas257
Ovaj mjesecOvaj mjesec257
UkupnoUkupno7615135

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 30