Sarajevo: Održan III. međunarodni bioetički simpozij

U Sarajevu je 25. i 26. svibnja 2012. održan III. po redu međunarodni bioetički simpozij, pod nazivom Integrativna bioetika pred izazovima biotehnologije. Na simpoziju je sudjelovao prof. dr. Luka Tomašević. Simpozij se održao u dvorani franjevačkog Provincijalata na Kovačićima. Predavači i sudionici su došli iz nekoliko zemalja regiona: Hrvatske, Srbije, Makedonije i BiH.

Na otvaranju simpozija prisutne su pozdravili provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, te gradonačelnik grada Sarajeva Alija Behmen. Predsjednik organizacijskog odbora Simpozija je prof. dr. fra Velimir Valjan.

 

 .

Pozdravni govor fra Lovre Gavrana, provincijala, sudionicima III. bioetičkog simpozija u BiH

Poštovani sudionici Trećeg međunarodnog bioetičkog simpozija u Bosni i Hercegovini! Sve vas srdačno pozdravljam u ime Franjevačke provincije Bosne Srebrene i u svoje ime.

Dva su razloga koja su me ponukala da vam se obratim na početku ovog znanstvenog skupa:

1. Imajući u vidu, gotovo kao u pravilu, zbrku i zbunjenost koju nove bioetičke teme i dileme uzrokuju u javnosti, izvorna zamisao o osnivanju vašega Društva već je u polazištu njegovala osjećaj odgovornosti za unošenje određene jasnoće i davanja makar načelne vrijednosne orijentacije pojedincima i skupinama u susretu s pitanjima bioetike.

S ponosom ističem da je vaše cijenjeno Društvo osnovano 2005. upravo na našoj Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, gdje je održan i Prvi međunarodni bioetički simpozij u BiH, 2006. god.

2. Za održavanje ovog, Trećeg, simpozija odabrali ste ponovno jednu Franjevačku ustanovu: Franjevački međunarodni studentski centar. Dvorana u kojoj se nalazimo naziva se „Dvorana sv. Franje Asiškog“, utemeljitelja Franjevačkog reda.

Mnoge enciklopedije ističu da je Sveti Franjo Asiški pokrenuo ljudsku brigu za druga živa bića, brigu za čovjekovu okolinu, brigu koja će dobiti planetarne dimenzije tek nakon devet stoljeća i postati jedan od glavnih zadataka čovječanstva.  

Sveti Franjo Asiški je plemeniti pokrovitelj slobodnog i nepatvorenog života, veliki znalac, prijatelj i zaštitnik svih živih bića i svakog Božjeg stvorenja, propovjednik pticama, ovjekovječen upravo u tom svom poslu na slavnoj fresci velemajstora talijanske renesanse, iz Giottove škole – slikanoj stotinjak godina poslije svečeve smrti, na zidu njegove bazilike u umbrijskom gradu Asizu.       

Franji se pripisuje i ona nezaboravna rečenica „Brate vuče“, iz njegova neobičnog dijaloga s opasnom zvijeri, koji ostaje zauvijek sjajnom metaforom neophodnosti i neizbježnosti racionalnog komuniciranja između čovjeka i prirode.

Franjevački obrazac poštivanja života trajno je aktualna poruka za današnji svijet potrošačkog društva i ekološke krize, kada čovjek ulazi u crveno na svim svojim računima s okolišem od kojeg živi, dovodeći tako u pitanje vlastiti opstanak i samoga sebe. Sv. Franjo i njegova misao dobivaju na značaju osobito kao velika duhovna anticipacija univerzalne svijesti o čovjekovom jedinstvu s pripadnicima njegove životne sredine, svijesti poštivanja biosa – života, koja se u modernim društvima počela pobjedonosno razvijati tek sredinom dvadesetog stoljeća, sa svrhom unošenja moralnih načela u tehnološko istraživanje života.

Uz bratske pozdrave svima vama, želim da u međusobnom dijalogu i u interdisciplinarnom pristupu stanete na stranu života pred izazovima današnje biotehnologije. Bog blagoslovio vaš rad i vaša dobra nastojanja na polju bioetike!

Fra Lovro Gavran

(Izvor: Franjevačka provincija Bosne Srebrene)

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2431
Ovaj mjesecOvaj mjesec24626
UkupnoUkupno7639504

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 76