Hrvati u marijanskim svetištima u Njemačkoj

Hrvati katolici iz Njemačke tradicionalno su na Duhovski ponedjeljak (blagdan Marije Majke Crkve) 28. svibnja hodočastili u njemačka marijanska svetišta Marienthal, Neviges i Hildesheim.

Tako su Hrvati iz Rajsko-majnske regije hodočastili u Gospino svetište Gospe od Milosti u Marienthal. Ispred Gospine crkve na otvorenom u „zelenoj katedrali“ svečano misno slavlje predvodio je svećenik u miru, koji je veliki dio svojih svećeničkih godina pastoralno djelovao u Njemačkoj, vlč. Mile Miljko iz Zagreba, a propovijedao je delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina. U suslavlju su bili predstavnik hrvatskih katoličkih misija iz te regije, voditelj Hrvatske katoličke misije (HKM) Frankfurt fra Petar Klapež, te još jedanaest svećenika uglavnom voditelja misija iz te regije, te uz asistenciju stalnog đakona u HKM Giessen Mate Valjana. Zamjetan je bio veći broj hrvatskih redovnica te ostalih pastoralnih djelatnika. Misnom slavlju pribivao je i generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta Josip Špoljarić sa suprugom.

Sve je na početku pozdravio o. Klapež pritom istaknuvši kako se na tom svetom mjestu više od 700 godina slavi Gospa od Milosti. Pozdravnu riječ uputio je i upravitelj svetišta gvardijan Bernold Geyer. „Zahvaljujem hrvatskoj braći i sestrama što su se i ove godine u ovom svetištu okupili u velikom broju. Raduje me da smo opet zajedno kao braća i sestre u istoj vjeri.” Delegat vlč. Komadina je u propovijedi istaknuo kako se slika putovanja morem, rado uzima za sliku Kristove Crkve koja putuje ovom zemljom. “Specifičnost je lika Gospe u ovom svetištu ta što ona nije žalosna iako joj je mrtav sin u naručju, nego je ona prikazana kao kraljica koja ima pouzdanja u život. Kada mi Hrvati gledamo svoja Gospina svetišta diljem domovine, onda smo Bogu zahvalni da nam je od stoljeća sedmog, kada smo primili kršćanstvo dao da uvijek svoju povijest gradimo uz Blaženu Djevicu Mariju. Gdje god se Hrvati okupljaju na svojim hodočašćima, dolazi do izražaja vjernost Gospi Kraljici Hrvata. I u Njemačkoj na više od deset mjesta godišnje Hrvati hodočaste Blaženoj Djevici Mariji, a na današnji dan hodočaste ovdje u Marienthalu, potom u Nevigesu i Hiledsheimu. Što je to što nas privlači Gospi? Što je to što nam Gospa ima reći? Znamo da u politici, na radnom mjestu, medijima, a na žalost i u obiteljima biva jezik hladan, da se jezikom može ubiti, raniti, tako duboko bračnog partnera, kolegu na radnom mjestu, svoga sunarodnjaka, da rana ostane duboko pristuna. Marija nas uči jednom drugom jeziku. U Marijinoj školi učimo drukčije živjeti i drukčije govoriti. Marijina škola je škola poniznosti i ona oplemenjuje svakoga tko želi u toj školi uspjeti. Sretni smo kad naša djeca uče hrvatski, ali i druge jezike. Najveća pogreška bi bila ako ih ne bismo naučili da u Marijijoj školi uče jezik poniznosti i dobrote”, istaknuo je delegate vlč. Komadina.

Prinos darova prpremila je HKM Offenbach, a prineseni su voće i povrće, vino, kruh i Biblija. Misno slavlje pjevanjem i sviranjem animirala je s. Pavlimira Šimunović iz HKM Frankfurt. Milodari su bili namijenjeni za obnovu crkve Sv. Mihovila u Ovčarevu u BiH, koja je teško stradala u Domovinskom ratu. Molitvu Gospi u ime Hrvata iz Rajnsko-majnske regije izrekao je o. Klapež.

Prije misnog slavlja hodočasnici su imali prigodu za ispovijedi i osobne molitve, a Hrvatski iseljenički križ put predmolili su dušobrižnik iz HKM Frankfurt fra Marko Domazet Lošo i autor dr. Adolf Polegubić, urednik “Žive zajednice”.

Hodočasničko misno slavlje na kojem su se okupili Hrvati katolici iz regije Sjeverna Rajna i Vestfalija u marinaskom svetištu Neviges predvodio je pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski. U marijanskom svetištu u Hildesheimu okupili su se Hrvati iz hrvatskih katoličkih misija iz Sjeverne regije, a misno slavlje predvodio je pomoćni sarajevski biskup mons. dr. Pero Sudar.

Tekst i snimke: Adolf Polegubić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas874
Ovaj mjesecOvaj mjesec15154
UkupnoUkupno7630032

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57