Kelkheim: Proslava Tijelova i Dana župe

Tijelovo i Dan Hrvatske katoličke župe Main-Taunus/Hochtaunus sa sjedištem u Kelkheimu proslavljen je na svetkovinu Tijelova u četvrtak 7. lipnja ispred „Bergkapelle“ u Hofheim am Taunus. Svečano misno slavlje na otvorenom predvodio je vojni biskup u R. Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac u zajedništvu sa domaćim župnikom fra Marinkom Vukmanom. Oca biskupa i veliki broj okupljenih vjernika na početku je pozdravio fra Marinio istaknuvši: „Dobro došli na tradicionalno slavlje velike svetkovine Tijelova. Ovo je ujedno i Dan naše župe, dan našega zajedništva. Hvala Vam,  dragi oče biskupe, da ste danas s nama i među nama. Molimo Vas, osokolite ovaj vjerni Božji narod, a posebno naše mlade, koji je razapet između domovine i tuđine, između sadašnjosti i neizvjesne budućnosti, kako bi ostao vjeran Bogu, Crkvi i domovini.“

Misnom slavlu pribivali su i generalni konzuli R. Hrvatske i R. Bosne i Hercegovine iz Frankfurta Josip Špoljarić i Nikica Džambo sa suprugama, viši stručni savjetnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa R. Hrvatske Milan Bošnjak, hrvatski uznik i bivši saborski zastupnik dr. Anto Kovačević te predstavnici hrvatskih kulturnih, sportskih i političkih društva. Misnom slavlju pribivali su i ovogodišnji krizmanici, kojih je 38-ero, a kojima će mons. Jezerinac, u subotu 9. lipnja, u crkvi Sv. Dionizija u Kelkheimu podijeliti sakrament sv. potvrde.

Mons. Jezerinac je u propovijedi istaknuo: „Isus je dao nama euharistiju kao svoj najljepši i najveći dar. Isus nije mogao više učiniti za nas nego nam dati samoga sebe u euharistiji. Ljubio nas je do kraja. Ne samo da je umro za nas nego nam je dao i samoga sebe u euharistiji. Blago dušama koje u to vjeruju. Stoga se euharistija nalazi u središtu crkvenog života. Bez euharistije nema ni Crkve. Teško je zamisliti vjernički život bez euharistije, bez sv. mise. Misa stvara zajedništvo i odgaja ljude za zajedništvo. Stoga je domovinska Crkva poput dobre majke slala svoje svećenike da se ne izgubite u svom kršćanskom i ljudskom dostojanstvu. Zahvalni smo i mjesnoj Crkvi koja nas je prihvatila i vodi brigu o nama. Zahvalni smo i svećenicima. Da nije bilo euharistije ne bismo u povijesti imali toliko vjernih i vrijednih muževa i žena, hrabrih i čestitih mladića i djevojaka, divne djece koja su se trudila živjeti kršćanskim životom, živjeti od euharistije. Da nije bilo euharistije, ne bismo danas mogli slaviti velikane duha i vjere kroz sva stoljeća do danas, poput bl. kardinala Alojzija Stepinca. Da nije bilo euharistije, mnogi bi se od vas izgubili u svom bogoljublju i rodoljublju“, kazao je mons. Jezerinac potaknuvši okupljene riječima: „Svojim svjedočanstvom vjere, posebno nedjeljnom sv. misom, potvrdite tko ste i što ste – sinovi i kćeri hrvatskog naroda, koji žive svoju vjeru od 7. stoljeća. Želim da takvi ostanete na ponos svome rodu i Majci Crkvi“, zaključio je mons. Jezerinac.

Na kraju misnog slavlja bio je blagoslov s Presvetim, te blagoslov vozača i automobila.

Pjevanje je animirala pastoralna suradnica mr. s. Magdalena Višić, uz pratnju na orguljama Hrvoja Barnjaka. Iznos od milodara i proslave od 2000 eura bit će upućen studentima slabijeg imovinskog stanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nakon misnog slavlja za sve je organiziran objed, a potom je slijedio susret mons. Jezerinca s krizmanicima, kojemu su oni postavljali svoja pitanja. Pozdravnu riječ uputili su generani konzuli Špoljarić i Džambo te gosp. Bošnjak iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa iz Zagreba. U prigodnom duhovno-kulturnom programu nastupio je župni dječji zbor pod vodstvom s. Magdalene i orguljskom pratnjom Filipa Barnjaka, djeca hrvatske nastave s područja hrvatske župe Main-Taunus/Hochtaunus pod vodstvom koordinatorice hrvatske nastave u Hessenu i Saarlandu, učiteljice Smiljane Veselić-Vučina, izvela su prigodni recital pod nazivom „Kuda bih vodio Isusa?“, a nasupili su i pobjednici nedavno održanog župnog festivala „Mikrofon je vaš“. Pročitani su i najbolji sastavci hrvatske nastave o temi „Čija je mama najbolja na svijetu?“ Svoje nagrađene radove o toj temi pročitali su Marijana Lovrić, Lara Dadić i Anamarija Petrović. Predstavljena je i knjiga dr. Ante Kovačevića „Čovjek i njegova sjena“, o kojoj je govorio mons. Jezerinac te sam autor. Nastupila je i župna odrasla folklorna skupina. Program je vodila Kristina Kovačević. Priređen je i zabavni program.

Prije misnog slavlja u Gospinoj kapeli krizmanici i roditelji predmolili su euharistijsku krunicu, a vjernici su imali progodu i za osobne molitve.

Tekst i snimke: Adolf Polegubić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas740
Ovaj mjesecOvaj mjesec68321
UkupnoUkupno7610822

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58