Split-Trstenik: O. Provincijal postavio petoricu bogoslova u službe čitača i akolita

U franjevačkoj crkvi Presvetog Otkupitelja u Splitu na Trsteniku u ponedjeljak, 4. lipnja 2012. godine, za vrijeme euharistijskog slavlja provincijal dr. fra Željko Tolić postavio je u trojicu bogoslova u službu čitača, a dvojicu u službu akolita.

U službu čitača postavljeni su fra Duje Botteri, fra Dragan Međugorac i fra Filip Pražen. Oni su prilikom obreda primili Sveto pismo, riječima: “Primi knjigu Svetog Pisma i vjerno predaj Riječ Božju, da bude što jača u ljudskim srcima“.

U službu akolita postavljeni su fra Lazar Perica i fra Kristijan Šilić. Prilikom obreda uvrštavanja u crkvenu službu akolita simbolično je svakome akolitu pružena plitica, riječima: Primi posudicu s kaležom za slavljenje euharistije. Budi takav da možeš dostojno služiti stolu Gospodnjem i stolu Crkve.

O. Provincijal u propovijedi je naglasio kako ovaj jednostavni obred nije tako jednostavan. Obred je izvana jednostavan, a u sebi sadrži jednu duboku poruku za one koji izbližega slijede stope Gospodinove. Služba čitača i akolita jest služba povezana sa službom oltara. Biti uz oltar zaista je za jednog redovnika i kandidtata za svećeništvo velika i važna služba. Služiti Isusu Kristu nikada nije bilo jednostavno, a danas je mnogo teže i izazovnije jer su izazovi veći i složeniji. Međutim, onaj tko je iskren pred samim sobom, pred svojom savješću, pred Bogom, pred Crkvom, odgojiteljima, onaj tko svaki dan razmatra nad riječi Božjom, uz Božju pomoć lakše će nadići i pobjediti izazove. Stoga, rekao je o. Provincijal, služenje oko oltara Gospodnjega ovisi o svakom pojedincu. Svaki pojedinac je dužan biti uronjen u riječ Božju i hraniti se tom Riječju. Služba čitača i akolita je prilika za još veće prepuštanje Duhu Božjem kao što su to učinili otac Ante Antić, fra Rafo Kalinić i mnogi drugi. Na kraju je potakao bogoslove da se otvaraju Božjem vodstvu i da se Božjom hranom hrane koja je izvor snage i mudrosti.

U koncelebraciji su bili fra Domagoj Runje, magistar bogoslova, fra Marko Babić, duhovnik bogoslova, i fra Tomislav Brekalo, župnik župe Šibenik-Bilice. Na slavlju je bio i fra Josip Klarić.

Za vrijeme euharistijskog slavlje pjevanje je animirao zbor bogoslova pod ravnanjme fra Frane Bosnića.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2011
Ovaj mjesecOvaj mjesec6721
UkupnoUkupno7621599

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 84