PORUKA KAPITULA BRAĆI

Okupljeni na Provincijskom kapitulu od 19. do 23. lipnja 2012. godine u samostanu o. fra Ante Antića u Splitu upućujemo ovu poruku našoj braći u Provinciji i po svijetu.

Iz samostana koji nosi ime našega brata, po kojem bi željeli da nam zajednica bude prepoznata, sagledavali smo sadašnje stanje Provincije i utvrđivali stazu kojom bi nam valjalo u budućnost poći. U tom su nam nastojanju veliku pomoć pružali generalni ministar fra Jose Rodriges Carballo i fra Viktor Papež, generalni vizitator i predsjednik kapitula. Oni su nam potvrdili koliko Franjevački red cijeni našu zajednicu i prepoznaje naš rad za dobro Crkve. Možemo vam poručiti da Red i Crkva , uza sve manjkavosti, u našoj zajednici vide potencijale koje valja razvijati kako bi naša Provincija i u budućnosti vršila zadaću za koju nas je dragi Bog odabrao.

Dva su temeljna stupa, braćo, na kojima moramo graditi osobni život i život naše zajednice: molitva i bratstvo.

- Osobna i zajednička molitva  je prvi stup na kojemu stoji (ili se ruši) naš osobni životni projekt i projekt našeg zajedništva. To je projekt koji je sam Gospodin Isus objavio našemu svetom Ocu Franji: „I kad mi je Gospodin dao braću, nitko mi nije kazao što mi valja činiti, nego mi je sam Svevišnji objavio da moram živjeti po načinu svetog Evanđelja“. Taj se dakle projekt može ostvariti samo u stalnom dijalogu s projektantom tj. kroz molitvu koja mora prožimati svekoliko naše djelovanje.

- Franjevačko bratstvo je drugi nosivi stup  na kojem počiva naše franjevaštvo: „Kad mi je Gospodin dao braću“ – kaže sveti Franjo. Bratstvo je osobni Isusov dar svakome od nas. Franjevačko je bratstvo također Isusov dar svojoj Crkvi. Kroz franjevačko bratstvo Crkva u sebi otkriva svoje prvotno zajedništvo i svoj prvi misionarski zanos. Stoga je čuvanje i njegovanje bratstva znak naše vjernosti Isusu i znak naše ljubavi prema Crkvi. Sve moramo učiniti, braćo, da učvrstimo i sačuvamo bratstvo u našoj Provinciji. A bratstvo pak raste iz bratske molitve.

Ako čvrsto, dakle, stojimo na tim stupovima molitve i bratstva, bit ćemo dorasli novim izazovima s kojima je suočena naša Crkva i Franjevački red. Ako molimo i ako se volimo, imat ćemo hrabrosti tražiti nove metode i nove oblike evangelizacije. Kroz molitvu i bratstvo izgradit ćemo model života koji mladom čovjeku daje realne šanse da ostvari svoje duhovne ambicije. Zato vas, braćo, pozivamo i potičemo da novim zanosom ponudite mladim ljudima  franjevaštvo kao uspješan i ostvariv model života. Želimo vam svima: MIR I DOBRO!

Braća kapitularci

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas879
Ovaj mjesecOvaj mjesec63803
UkupnoUkupno7606304

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 77