Susret mladih iz hrvatskih katoličkih zajednica u biskupiji Rottenburg-Stuttgart

Budi u reprezentaciji koja pobjeđuje!

Susret mladih (animatorica i animatora) iz hrvatskih katoličkih zajednica (HKZ) u biskupiji Rottenburg-Stuttgart održan je pod geslom “Dođi i slijedi me!”, u subotu 30. lipnja, o temi “Crkvena zvanja”. Sudionici i sudionice, kojih je bilo oko sto, okupili su se u Hürbenu nedaleko od Giengen a.d. Brenz, na prakriralištu “Charlottenhöhle”. Tu ih je u ime koordinacijskog odbora susreta pozdravio predsjednik odbora fra Ivan Gavran, voditelj hrvatskih zajednica Göppingen i Geislingen, a potom i vlč. dr. Gerhard Schneider, voditelj Biskupiskog ureda “Pozovi u Crkvi”. Riječi dobrodošlice uputio je i predstavnik regije voditelj HKZ Stuttgart-Bad Cannstadt fra Jure Zebić, koji je potaknuo mlade neka toga dana posebno razmišljaju o svojim životnim zvanjima, a napose o mogućnosti crkvenih zvanja. “Neka i naša molitva tijekom ovog kratkog Puta sv. Jakova, na kojem se donose životne odluke, bude u znaku odluka i za crkvena zvanja.” Potom je sve pozvao neka tijekom svoga puta intenzivnije razmišljaju o svom životu. Inače, taj Put sv. Jakova dug je 2.5 km, za razliku od onog poznatog dugog u Španjolskoj koji završava u svetišu Santiago de Compostela. Kako je istaknuo o. Gavran, nekada se na Put sv. Jakova polazilo baš iz Hürbena, u kojem je taj prigodni skraćeni Put sv. Jakova. Sudionici Puta sv. Jakova sa sobom su uzeli kamen (oblutak) kao znak onoga što svakoga u životu pritišće, čega se nakon puta treba osloboditi. Tijekom puta sudionici su zastali na pet postaja. Na prvoj postaji razmišljalo se i molilo za crkvena zvanja svećenika i đakona, na drugoj za zvanja pastoralnog referenta, župnog referenta i vjeroučitelja, na trećoj o ostalim crkvenim zvanjima i socijalnim zvanjima, kod četvrte postaje, na kojoj je na drvu postavljana minijaturna Gospina kapelica, molio se dio krunice, a na petoj postaji kod križa molilo se za životne odluke i odlagalo oblutke.

Za sve je organiziran ručak, a sudionici su ujedno to vrijeme iskoristili za međusobno upoznavanje i razgovor. Nakon toga u Giengen a.d. Brenz služeno je svečano misno slavlje u crkvi Duha Svetoga, koje je predvodio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, a propovijedao je voditelj hrvatskih zajednica Aalen i Heidenheim a.d. Brenz vlč. Vilim Koretić. U koncelebraciji su bili vlč. dr. Schneider, o. Gavran, o. Zebić, fra Frano Čugura, fra Radovan Ćorić, vlč. Božo Polić, vlč. Ivica Zrno i fra Mijo Šabić, a u asistenciji stalni đakon Lovro Pavlić. Misnom slavlju pribivao je i fra Ivan Mihalinec. Sve je na početku pozdravio delegat vlč. Komadina, koji je u ime Hrvatskoga dušobrižničkog ureda zahvalio sudionicima i organizatorima toga dragocjenog susreta, a potom i vlč. dr. Schneider istaknuvši kako je važno u svom životu u središtu imati Isusa Krista kao orijentir i životnu snagu.

Vlč. Koretić je svoju propovijedi započeo na malo neobičan način obučen u odjeću hrvatske nogometne vrste te iz sakristije ušao u crkvu, potom zazviždao uzviknuvši “Utakmica je započela!”, dakako mislivši na vjerničku i životnu utakmicu. Potom je govorio o sudionicima utakmice, kao o ljudima koji na razne načine žive svoju vjeru i u životu djeluju, pa nije isto, kako je kazao, koja se pozicija u tome igra. “Mi smo ovdje, jer je Krist rekao da će ostati s nama do konca svijeta. Uvjereni smo da nas sada Isus gleda s osobitim pogledom ljubavi i da grli svakoga od nas. Kada je napuštao ovaj svijet, Isus je zaželio nešto ostaviti svojim apostolima. Isus je ostavio samoga sebe, kada je rekao `Uzmite i jedite - ovo je tijelo moje, uzmite i pijte - ovo je krv moja. Ovo činite meni na spomen.` Sveta misa je živi spomen Gospodinove ljubavi prema nama. U Isusovu srcu su zapisana imena svih ljudi, jer ih ljubi do kraja. Važno je da mu otvorimo svoje srce. Isus želi da zapamtimo ovaj susret, da ga nosimo su svome srcu, da o njemu govorimo i drugim mladima i donosimo svjetlo u sredinu u kojoj živimo i djelujemo. Isus gleda svakoga od nas i želi dotaknuti baš tebe, želi da se zagrijemo u susretu s njim, a ovakvi euharistijski susreti su naša nada. Svi članovi Crkve su važni, a vjernička snaga se crpi iz euharistije. Tada će svaka utakmica biti pobijeđena. Budi u reprezentaciji koja pobjeđuje!“, kazao je vlč. Koretić koji je ujedno bio prvi izbornik i osnivač hrvatske svećeničke nogometne vrste, a ujedno i prve takve neogometne vrste u svijetu.

Na kraju su zahvalnu riječ uputili vlč. dr. Schneider i predstavnik regije o. Zebić, koji je posebno zahvalio o. Gavranu, koji će uskoro, kako je kazao, vratiti se u domovinu, nakon čega su okupljeni o. Gavranu zahvalili pljeskom. Još je jednom mlade potaknuo neka i nakon toga susreta više razmišljaju o crkvenim zvanjima. Nakon toga o. Zebić je izmolio prigodnu molitvu za izbor zvanja. Misno slavlje svojim je mladenačkim pjevanjem uveličao zbor mladih, okupljenih na susretu, uz pratnju na orguljama Frane Ivankovića i Ivana Bošnjaka, te pod vodstvom i pratnjom na gitari Ivana Ivankovića.

U susretu i organizaciji su sudjelovali i pastoralni djelatnici Ivan Bošnjak, Ivan Ivanković, s. Mirjam Laco, s. Bogoljuba Jurić, Stanka Vidačković, Mladen Lucić, Branko Galić, Željko Galić i Julije Lovrić Caparin. Na susretu je bila i vjeroučiteljica mr. Marijana-Marijela Planinić te učiteljice hrvatske nastave iz Tübigena prof. Monika Račić i iz Reutlingena prof. Martina Bočkaj.

Fotografije 

Tekst i fotografije: Adolf Polegubić 

 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas216
Ovaj mjesecOvaj mjesec216
UkupnoUkupno7615094

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 30