Sedamdeseta obljetnica misništva fra Karla Jurišića

Dr. fra Karlo Jurišić, dugogodišnji profesor crkvene povijesti na Franjevačkoj visokoj bogosloviji u Makarskoj, proslavio je 22. srpnja u crkvi Sv. Nikole Putnika u Baškoj Vodi rijetki jubilej - sedamdesetu obljetnicu svećničkoga ređenja i mlade mise (1942. - 2012.). U svečanoj misi sudjelovalo je više svećenika, među kojima i fra Joško Kodžoman, novi provincijal Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja (Split), kao i mnoštvo vjernika, domaćih i turista, a slavlje je uveličao Župni mješoviti zbor.

Na početku je fra Gabrijel Jurišić vjernike ukratko upoznao s rijetkim jubilejom i sa životom i djelovanjem svečara. Fra Stanko Radić u propovijedi je iznio neke pojedinosti iz fra Karlova i svoga života, jer je baš on naslijedio fra Karla u župskoj službi Baškoj Vodi. Na kraju mise provincijal je uime braće franjevaca cijele Provincije čestitao fra Karlu njegov veliki jubilej i zaželio da iz Baške Vode i ubuduće bude duhovnih zvanja, kako je to bilo u posljednja tri stoljeća.

Dva mladića, fra Karlovi nećaci, na izlazu iz crkve dijelili su spomen-sličice, na kojima piše: "Hvala Ti, Bože, što si mi dao život, što si me učinio svojim svećenikom, što si mi dao doživjeti 70. obljetnicu misničkoga ređenja i što sam u 70 svećeničkih godina prikazao 27.550 sv. misa! Bisernu sv. misu 1942. - 19. srpnja - 2012. proslavih u Makarskoj - Fra Karlo Jurišić, franjevac." Jubilarac ima pet bilježnica u koje je u proteklih 70 godina svaki dan zapisivao slavljenje mise. Kao pučkoškolac posudio je od svoje nešto starije rodice "Vjenčić molitava na čast Čudotvorne Gospe Sinjske" i pred blagdan Velike Gospe molio devetnicu da bi ga Gospa dovela u Franjevačko sjemenište i gimnaziju u njezinu Sinju. Njegova molitva bi uslišana.

Fra Karlo je u prvim godinama misništva bio župnik u više župa, gvardijan u Zaostrogu i tajnik Provincije. Na njegovu molbu, Ivan Meštrović je u Americi izradio model za spomenik fra Andriji Kačiću Miošiću (1954.), koji je proslavljeni umjetnik darovao Bristu, Kačićevu rodom selu. Brončani odljev kasnije je postavljen ispred župske crkve Sv. Margarite u Bristu. U toj je prigodi Ivan Meštrović proglašen "subratom" (confrater) Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja.

Uz profesorsku službu jubilarac se bavio i znanstvenim i istraživačkim djelovanjem. Napisao je nekoliko knjiga, znanstvenih i popularnih članaka, posebno iz hrvatske nacionalne i crkvene povijesti. Sudjelovao je na brojnim znanstvenim skupovima i objavljivao svoje članke u raznim časopisima i zbornicima.

U prigodi njegove 75. godine života (1993.) objavljen je Zbornik njemu u čast, u kojemu su tiskali svoje članke brojni znanstvenici, a objavljena je i njegova opširna biobibliografija (v. Zbornik "Kačić", Split 1993, str. 884). No, uza sve spisateljsko i znanstveno djelovanje fra Karlo nikada nije zanemario svoga osnovnog djelovanja kao svećenik, propovjednik i ispovjednik. (IKA)

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas918
Ovaj mjesecOvaj mjesec63842
UkupnoUkupno7606343

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37