Proslava Gospe od Anđela na Visovcu

Svetkovina Gospe od Anđela svečano je proslavljena u četvrtak 2. kolovoza u franjevačkom samostanu na Visovcu. Misno slavlje predvodio je šibenski biskup Ante Ivas uz kojeg je među brojnim svećenicima koncelebrirao i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman.

Gospa i samostan na otoku Visovcu u Nacionalnom parku Krka okupljaju brojne vjernike iz cijele Šibenske biskupije. Na jutrošnjem slavlju bilo je više tisuća vjernika. Mnogi od njih su hodočastili i bosonogi. To govori kako je u vjernicima prisutna živa vjera i kršćanstvo, istaknuo je gvardijan samostana na Visovcu fra Mate Gverić. Mišljenja je kako je pobožnost prema Gospi od Anđela tijekom stoljeća očuvala vjeru među vjernicima visovačkoga samostanskog okružja.

Šibenski biskup u homiliji je ukazao na činjenicu kako je biti čovjek na sliku Božju najveći Božji dar i najveća svetinja. Isus Krist iz ljubavi je ušao u ljudski život i pokazao kako se s Bogom može dalje od groba i smrti. Isus je uspostavio novi Božji poredak na zemlji. Grijeh je poniziti čovjeka i oduzeti mu slobodu ili mu ukraćivati prava kojim ga je Bog obdario i koja ne ovise o samovolji ljudskoj, upozorio je biskup Ivas. To su pravo na rad i pravednu zaradu, na nedjelji odmor, pravo na vlastitu Domovinu u kojoj se može slobodno rađati i podizati obitelj. Nikakva vlast ni ideologija ne mogu to čovjeku zanijekati ni oduzeti, poručio je biskup.

Gospa od Anđela poziva na obraćenje i prihvaćanje poruke Evanđelja. Čuti Evanđelje znači povjerovati da je Isusova riječ svakom osobno upućena, istaknuo je biskup i upozorio kako današnje vrijeme i društvo vjernicima nameću misao da je vjera privatna stvar. Istina je da je vjera prije svega događaj u dubini ljudskog bića, ali vjernici vjeru trebaju aktivno živjeti. "Hrvatska je sekularna država" čuje se često u javnosti ovih dana. Ne trebaju, nam molitve ni blagoslovi, ni mise nam ne trebaju, pa ni vjeronauk u školi, misle neki danas u Hrvatskoj, upozorio je biskup Ivas. Nedavni događaji u Hrvatskom saboru i izglasavanje Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji pokazuju da se ne poštuje i ne uvažava mišljenje brojnih vjernika. Kršćanski stavovi se izruguju i proglašavaju nazadnima. Vjera jest osobni događaj, ali kršćani su dio hrvatskog društva te su odgovorni za narod i državu. Kršćani ne smiju stajati sa strane i gledati kako se uništavaju vrednote i temelji vjere. To je grijeh, zaključio je biskup Ivas. (IKA)  

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1168
Ovaj mjesecOvaj mjesec3513
UkupnoUkupno7618391

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 80