Podbablje: Proslava Marije Kraljice Hrvata

Blagdan Marije Kraljice Hrvata, suzaštitnice župe Podbablje te naslovnice filijalne crkve koja se nalazi u najzapadnijem dijelu župe - Grubinama, svečano je proslavljen u srijedu 22. kolovoza 2012. godine. 

Na sam Marijin blagdan prva sveta misa održana je za domaćice u 8:30 sati, a središnje euharistijsko slavlje započelo je u 10:30 sati, a predvodio ga je novoimenovani župnik župe Podbablje fra Nedjeljko Čarapić uz koncelebraciju imotskog gvardijana i župnika fra Kristiana Stipanovića, bivše župnike fra Dinka Bošnjaka i fra Vinka Gudelja te uz još desetoricu svećenika. 

U dobro ispunjenoj crkvi Kraljice Hrvata za vrijeme homilije župnik je najprije opisao situaciju u današnjem društvu, naglasivši da danas mnogi ljudi, a među njima i mnogi kršćani, pate od zaborava vječnosti. Nasuprot tom mentalitetu oslikao je lik Blažene Djevice Marije, koja bi svakom vjerniku trebala biti ideal vjerničkog života u skladu s Božjom voljom. Na kraju je potaknuo sve prisutne da zajedno s Marijom kažu svoj „Da!“ Ocu nebeskom i njegovoj svetoj volji, koju nam je objavio u Gospodinu Isusu Kristu.  

Uoči mise održana je procesija na čelu koje su išli barjaci iz svih podbapskih crkava, a potom i slika Kraljice Hrvata koju su nosile djevojke odjevene u narodne nošnje imotske krajine, te Gospin pralik koji su nosili mladić. Za vrijeme mise pjevao je mješoviti pjevački zbor župe Podbablje

Za blagdan suzaštitnice i zaštitnice Grubina vjernici Podbablja pripremali su se misama trodnevnicama koje su služene tri dana uoči blagdana dok je posljednji dan održana procesija sa svijećama oko crkvenog dvorišta.

Crkva Kraljice Hrvata "najmlađa" je od pet crkava koje se nalaze na prostranom teritoriju župe Podbablje. Kamen temeljac postavljen je 25. travnja 1993. da bi u rekordno kratkom roku bila sagrađena te 17. rujna 1995. blagoslovljena.

Fotografije: Proslava blagdana 

.

Uočnica proslave blagdana

Župljani župe Podbablje, točnije mještani najzapadnijeg podbapskog naselja Grubina, u utorak 21. kolovoza pripremajući se za blagdan Marije Kraljice Hrvata svoje suzaštitnice i naslovnice crkve u grubinama nakon svečanog euharistijskog slavlja održali su prigodnu procesiju sa svijećama čime su zaključili tordnevnu duhovnu pripravu. 

Nekoliko stotina vjernika okupilo se na misnom slavlja koje je u Marijinoj crkvi predvodio župni vikar iz Imotskog fra Edvard Sokol koji je u svojoj zanimljivoj propovijedi istaknuo važnost Marije, djevice i majke koju je hrvatski narod prozvao svojom Kraljicom. 

Uoči svete mise pred slikom Marije Kraljice održana je molitva Gospine krunice, a poslije svečanog misnog slavlja za vrijeme kojega je pjevao zbor župe Podbablje sastavljen od pjevača iz Druma i Grubina, župnik fra Nedjeljko Čarapić organizirao je prigodnu procesiju sa svijećama oko crkvenog dvorišta. 

Fotografije: Uočnica 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas942
Ovaj mjesecOvaj mjesec68523
UkupnoUkupno7611024

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42