Šibenik-Bilice: Blagoslov duhovnog centra

U nedjelju, 9. rujna 2012., na početku gradnje Duhovnog centra u župi Bilice, u župnoj crkvi svetu misu je predovio provincijal fra Joško Kodžoman moleći i tražeći blagoslov za rad, trud i nakane župnika i župljana. U koncelebraciji su bili gvardijan samostana Sv. Ante na Šubićevcu i župnik župe Bilice fra Tomislav Brekalo.

U propovijedi je provincijal fra Joško Kodžoman podsjetio župljane da su vjernici živa Crkva Isusova, okupljena u vjeri, bez obzira na dobne, generacijske, staleške, profesionalne, materijalne i/ili druge međusobne razlike. Upravo je to zajedništvo jamac uspjeha gradnje crkve i započetog Duhovnog centra u infrastrukturnom smislu, istakao je o. Provincijal. Bilice danas imaju oko 2.300 stanovnika, pa ako svi udruže ruke, trud i rad i ponešto osobnog materijalnog odricanja u svrhu ostvarenja zajedničkog cilja, Bog će blagosloviti ove nakane i Duhovni centar bit će svima mjesto susreta, očuvanja i jačanja duhovnog života, ljudskih i kršćanskih vrijednosti i zajedništva. Jer, kako je u propovijedi istaknuto, Crkva ne stremi samo „Nebeskom Jeruzalemu“, nego stremi izgraditi Jeruzalem na ovom svijetu, u svakoj župnoj zajednici kao dijelu jedinstvene Katoličke Crkve.

Nakon završetka sveta mise o. Provincijal je blagoslovio gradilište na kojem će se graditi duhovni centar. Za vrijeme blagoslovi bili su prisutni župljani, župnik, gvardijan Sv. Ante na Šubićevu fra Božo Morić i fra Mate Topić.  Svečanost cijelog slavlja završila je prigodnim domjenkom u prostorijama područne škole. Zahvalnost za domjenak pripada posebno župljankama iz Slavica – Jolići, Dari i njezinim pomoćnicama, župljankama koje su pripremile hranu i kolače, članovima Župnog pastoralnog vijeća, Općini Bilice, fotografu Tomislavu, dopisnici Nadi i svima onima koji su na bilo koji način doprinosili organizaciji prigodnog nam slavlja.

Ovom prigodom blagoslovljeni su kipovi Srca Isusova i Sv. Ante Padovanskog, izrađena u drvorezačkoj radionici „Dema“ u Italiji. Dar je to obitelji Ivice i Dare Gatare Župi Uznesenja Marijina u Bilicama. Župna crkva Uznesenja Marijina u Bilicama, ili kako je mi udomaćeno nazivamo „GOSPA OD POMIŠLJAJA“, nekoliko puta se obnavljala, gradila i dograđivala, a radovi na uređenju okoliša još i danas traju.

Kratki prikaz početka realizacije projekta gradnje Duhovnog centra: Josip Grubišić izradio je geodetsku podlogu za projektiranje, tvrtka „K.A.T.“ d.o.o. Zagreb i autor projekta Zdravko Živković dipl. inž. ahr. dovršili su izradu glavnog izvedbenog  projekta, a tvrtka „MMS – inženjering“ d.o.o. Zagreb i posebno djelatnik Marijan Beić, dipl. ing. el.,  izradili su glavni elektrotehnički projekt. Također su dobivene i dozvole iz Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije. Doprinos kompletiranju potrebite vlasničke i prosotorne dokumetnacije, pravnog savjetovanja i zastupanja Župe Bilice dao je i Odvjetnički ured Nade Mikulandra. Župa je s građevinskom tvrtkom „Bučić-Gradnja“ d.o.o. iz Šibenika i direktorom tvrtke Branimirom Vukičevićem , sklopila ugovor o gradnji. Nadzor građevinskih radova vršit će tvrtka „Armabeton“ d.o.o. iz Šibenika.

Zahvaljujući Dinku Aračiću najveći financijski donator projekta gradnje Duhovnog centra u Bilicama je Papinsko misijsko djelo svetog djetinjstva (Kindermissionswerk „Die Sternsinger“) iz Aachena (Njemačka). Župi Bilice za potrebe gradnje duhovnog centra priloge su dali gosp. Karlo Schmiedbauer, župljani te razne tvrtke, ustanove i prijatelji.

Mons. Ante Ivas, biskup šibenski, u dopisu od 17. kolovoza 2012.,  upućenom Župi Uznesenja BDM u Bilicama, u kojem zazivajući svoj blagoslov na ovaj pothvat, naglašava potrebu animacije župljana da svojim radom i dragovoljnim prilozima sudjeluju u izgradnji Duhovnog centra koji će omogućiti življi i plodniji pastoralni rad Župe.

Fotografije 

Nada Mikulandra

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas240
Ovaj mjesecOvaj mjesec14520
UkupnoUkupno7629398

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 13