Šubićevac: Blagoslov kapele

Molitveni prostor u franjevačkom samostanu Sv. Ante Padovanskoga u Šibeniku na Šubićevcu izveden je prema nacrtu koji je ponudio fra Ante Branko Periša, a samostanska uprava, na okružnom kapitulu, odobrila. Radovi su dovršeni u vremenu od 21. svibnja do 30. lipnja 2012. godine.

Nakon primopredaje gvardijanske službe, na prijedlog novoga gvardijana fra Bože Morića, svečani blagoslov obavio je provincijal Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja fra Joško Kodžoman, u srijedu, 12. rujna 2012. u 19,30 sati.

Poslije zajedničke Večernje molitve, provincijal je pohvalio trud koji je uložen novi molitveni prostor koji, ovako skladno izveden, postaje duhovni akumulator u kojemu će franjevci puniti svoje redovničke i svečeničke snage. Najprije je slijedio blagoslov oltara i ambona, potom svetohranište i pozadine, a zatim i korskoga dijela.

Tako je, od idejnoga nacrta, u kojemu su bili predloženi nužni liturgijski elementi, konačno dovršen molitveni prostor u franjevačkom samostanu Sv. Ante Padovanskoga u Šibeniku na Šubićevcu, prema umjetničkim i tehničkim mogućnostima, osobito nakon višebojnoga oličenja prema ton karti StoColor, kao i postavljanja blackout zavjese i sakristijskoga ormara za sveto ruho i posuđe. A susret između provincijala i samostanske obitelji, upriličen za vrijeme blagoslova, potvrda je radosnoga susreta u svetom prostoru.

Fotografije

.

Molitveni prostor u franjevačkom samostanu Sv. Ante Padovanskoga u Šibeniku na Šubićevcu

Iako je bio predviđen u blizini ulaza u crkvu, u franjevačkom samostanu sv. Ante Padovanskoga u Šibeniku na Šubićevcu, do blagoslova 15. studenoga 2007., nije dovršen molitveni prostor. Stoga je, nakon useljenja, došlo vrijeme da se prilagodi potrebama samostanske zajednice.

U izvedbenom nacrtu određeno je da molitveni prostor bude kao jedna soba između klaustra i crkve i da se arhitektonski ne razlikuje se od drugih samostanskih prostorija. U izgledu je prostor skoro kvadratast (dužine 740 cm, širine 622 cm, visine 280 cm) s običnim ulazom iz hodnika, s jednim prozorom i polukružnim svjetlarnikom.

Poznavajući potrebe redovničke zajednice, postavljen je raspored, prema nacrtu, u obliku korske kapelice, koristeći mogućnost prostora za višenamjensku molitvenu potrebu, kao što je euharistijsko slavlje i časoslovna molitva. Dok je na jednoj strani oltarna pozadina, svjetlosni križ, svetohranište, svijećnjak i oltar, na suprotnoj strani su korske klupe.

Oltarna pozadina

Oltarna pozadina prekriva cijelu zidnu površinu od ulaznih vrata do suprotnoga zida (širine 450 cm, visine 280 cm) i izlazi 90 cm u slobodni prostor. Na toj površini, u središnjem dijelu (širine 120 cm, visine 280 cm), postavljen je Corpus Christi na pozlaćenom sunčanom križištu. Od središnje površine, lijevo i desno, kružno se oblikuje prostor za svetohranište i oltarni svijećnjak. U zaklonjenim dijelovima, da ne bi udaralo u oči, odnosno u prekrivenom utoru/udubini, postavljena je raspršujuća svjetlost koja osvijetljava polukružni dio prostora.

Mjere oltarne pozadine, kako dužine i visine, tako i širine, za izvedbu bile su označene u nacrtu.

Cijela zidna površina izrađena je od rigips ploča, tako da su kružne površine grublje ožbukane od ravnih površina. U kolorističkom oličenju također se vodilo računa, radi kontrasta, o ravnim i kružnim površinama.

 

Pozlaćeno sunčano križište

Na središnju ravnu površinu (širine 120 cm, visine 280 cm) postavljeno je pozlaćeno sunčano križište (promjera 80 x 80 cm), koje pridržava corpus. Križna konstrukcija je odmaknuta od ravne zidne plohe rigips ploča za 12 cm radi postavljanja izvora svjetlosti. Iza svakoga od četiri kraka sunčanoga križišta postavljen je po jedan električni izvor, odnosno led svjetlo, koje se mogu upaliti u svečanim prigodama s drugom rasvjetom, ili samo za vrijeme osobne molitve. Za ovaj prostor nabavljen je posebni drveni corpus, obojan u prirodnoj boji, visine 85 cm (mjereći od glave do pete).

 

Svetohranište

Na desnoj strani oltarne pozadine (kada se gleda iz korskih klupa), u polukružnom prostoru, predviđeno je mjesto za svetohranište. Svetohranište ima podnožje (stopu/bazu) iz koje se izdiže glavni stup. Glavni stup nosi dva pomoćna stupa koja pridržavaju nosač kućišta. Kućište za pohranjivanje posvećenih hostija izrađeno je također od metala. Sa strane, u zidnom utoru, upaljeno je vječno svjetlo.

Svetohranište, visine 96 cm do kućišta, izrađeno je, kao i kućište, u metalnoj obrtničkoj radionici od dvije vrste materijala, u kombinaciji inoksa i mesinga (u srebrnoj i zlatnoj boji).

 

Svijećnjak

Na lijevoj strani oltarne pozadine (kada se gleda iz korskih klupa), u polukružnom prostoru, predviđeno je mjesto za svijećnjak. Svijećnjak je izrađem od metala, kao i svetohranište. Ima podnožje (stopu/bazu) iz koje se izdiže nosivi stup. Nosivi stup zapravo pridržava dva pomoćna stupa. Na vrhu stupova nalazi se utor/udubina za parafinske svijeće, jedna promjera 8 cm, a dvije 6 cm. Parafinske svijeće se sastoje od plastične cjevčice (voštane boje), vidljive visine oko 40 cm, i čaške za parafinsko ulje.

Svijećnjak, visine oko 96 cm (kao i oltar) bez parafinskih svijeća, izrađen je u metalnoj obrtničkoj radionici od dvije vrste materijala (kao i svetohranište), u kombinaciji inoksa i mesinga (u srebrnoj i zlatnoj boji).

 

Oltar

Radi ograničenosti prostora, oltar je izrađen u dvodijelnoj kombinaciji s ambonom, to jest oltar i ambon tvore jedno tijelo, iako su u razmaku od 8 cm, odnosno u stvarnosti izgledaju kao dva stola: stol euharistije i stol riječi Božje. Tako se oltar koristi za hostije i kalež, a ambon držač/leđir za misal (i misna čitanja). Oltar je visine 96 cm, što je dovoljno za njegovu dužinu i širinu, dok je ambon viši za osam cm, to jest visok je 104 cm. Na ambon je postavljen mobilno/okretajni drveni leđir za knjigu.

Oltar i ambon izrađeni su od mahagonija u drvodjelskoj radionici.

 

Korske klupe

Kako je predviđeno da samostanski molitveni prostor bude višenamjenski, tako bi se, osim euharistijskoga slavlja, koristio i za časoslov, redovničke pobožnosti i osobne pobožnosti. Zato je predviđen korski prostor po uzoru na tradicionalne redovničke korske klupe.

U korskom prostoru, da ne bude previše zbijeno, raspoređeno je, u tri odvojene cjeline, 16 korskih klupa, od kojih 8 imaju klecala i naslon za ruke, a osam su bez klecala i naslona za ruke. Odnosno, prvi red, u svakoj grupi, nalazi se na podnoj razini (bez klecala i naslona za ruke), a drugi red nalazi se na povišenom prostoru (s klecalom i naslonom za ruke). Svako sjedalo se može, po potrebi, spustiti ili podignuti.

Korske klupe su fiksne i povezane su s povišenim postamentima, koji su postavljeni na predviđena mjesta da se oko njih može lakše kretati. Izrađene su od mahagonija, a sjedala i nasloni za leđa obloženi su originalnom štavljenom kožom (tamno crvene boje).

Povišeni prostor ili postament za korske klupe podignut je kao drvenu platformu čija je površina izrađena kao i podnica moltvenoga prostora (parketno).

 

Rasvjeta

U izradi pojedinih dijelova molitvenoga prostora razvučeni su novi strujni kabeli do rasvjetnoga mjeta, tako da je dobivena višenamjenska rasvjeta.

Prva rasvjeta, led svjetlo - unutarnja traka s pet transformatora, postavljena je na više mjesta na oltarskoj pozadini: lijevo i desno, od dna do vrha, u utoru, iza središnje pozadine na kojoj je corpus i svjetlosno križište; lijevo i desno od dna dno vrha, u utoru, na krajevima kružne pozadine; na četiri mjesta iza svjetlosnoga križišta koje podržava corpus; sa strane tabernakula, model 5821 FLUMEN zid IP-445821, kao vječno svjetlo.

Druga rasvjeta, dvoranska, postavljena je na zidne plohe, lijevo i desno od korskih klupa, model 5821 FLUMEN zid IP-445821), u obliku sedam svijećnjaka.

Treća rasvjeta, reflektorska, postavljena je na početku spuštenoga svoda, da obasjava oltarnu pozadinu, odnosno tri reflektora, model 300131 LED 10 W IP - 65, za obasjavanje svjetlosnoga križišta, tabernakula, svijećnjaka, oltara i ambona.

Četvrta rasvjeta, svodna, postavljena je na spuštenom svodu, iznad korskih klupa, u grupi od 16 halogenih žarulja od 75 wati, model APL-2611 brušeni alu HI-SPOT AR-11, za časoslovne molitve.

Jedno rasvjetlo tijelo postavljeno je iznad ulaznih vrata kao panika svjetlo u slučaju nestanka električne energije.

Mjesto i izgled rasvjetnih tijela odabrani su prema posebnoj namjeni. Za sva rasvjetna tijela postavljene su odvojene utičnice za palenje/gašenje na ulazu.

Svjedok

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas213
Ovaj mjesecOvaj mjesec213
UkupnoUkupno7615091

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 27