Hrvace: Proslava Gospe Žalosne

Slavlje blagdana Gospe Žalosne u župi Hrvace započelo je procesijom u 10.00 sati. Sliku Gospe žalosne u procesiji su nosili mladi vjernici obučeni u narodne nošnje. Euharistijsko slavlje je predvodio provincijal fra Joško Kodžoman. Uz župnika fra Nevena Pavlinušića u koncelabraciji su bili fra Bože Norac Kljajo, bivši župnik, fra Petar Janković, fra Božo Lovrić, fra Ante Kekez i fra Karlo Bašić.

Nakon riječi pozdrava svim župljanima, štovateljima Gospe Žalosne, svećenicima i časnim sestrama, o. Provincijal je na početku propovijedi rekao da ići u procesiji s likom Gospe znači moliti njezin zagovor, ići njezinim putem i biti u njezinoj školi. Današnji blagdan utjelovljuje bol i tugu u životu bl. Djevice Marije. Ta bol je započela u hramu riječima starca Šimuna, nastavila bijegom u Egipat, nestankom djeteta u Jeruzalemu. Težinu boli i tuge bl. Djevica Marija osjetila je dok je njezin Sin nosio križ prema Kalvariji. Susret Majke i Sina na tom putu je bio pun gorke boli. Vrhunac patnje dogodio se kad je primila u svoje naručje mrtvo tijelo svoga Sina. To iskustvo boli posebno se očituje kad u grob polažemo svoje drage i bliske osobe. Međutim, osim tužnih trenutaka, naglasio je o. Provincijal, u životu bl. Djevice Marije postojali su i trenuci radosti koje je doživjela kod začeća Sina Božjega, njegova rođenja, uzašašća i kod primanja Duha Svetoga u zajedništvu s ostalim apostolima. Ona je bila vjerna i odana Bogu i u žalosti i u radosti. Mi, koji danas slavimo Gospu Žalosnu, možemo biti izvor i radosti i žalosti jer svojim životom možemo biti uz Isusa i na njegovu putu spasenja ili protiv njega. Na putu čovjeka života vrlo je važan odgoj i obrazovanje što je danas vrlo aktualna tema. Crkva je, uz suradnju roditelja, kompetentna odgajati čovjeka i uputiti ga na put spasenja. Ostati na tom putu znači biti jak poput Marije. Marija je bila jaka u duhu. Ta jakost očitovala se u vjeri i nadi. Vjera ju je nosila, a nada ispunjala. Vjera ju je u tužnim trenucima života podizala i davala snagu da može ići naprijed. Marija je uvijek imala nadu u ispunjenje obećanja. Marija je uvijek bila aktivna, čeznula je za ostvarenjem obećanoga. To je škola koja je i nama potrebna. Ako nema vjere, nade i ljubavi, u život ulazi depresija i razočarenje. Na kraju propovijedi o. Provincijal je izrazio želju da Gospa žalosna svojim zagovorom štiti i prati svoju djecu bilo u radosti bilo u žalosti.

Na kraju slavlja župnik fra Neven Pavlinušić je zahvalio o. Provincijalu, svećenicima i časnim sestrama. Zahvalu je izrekao i načelniku Dinku Bošnjaku, predsjedniku općinskog vijeća Anti Proliću, dožupanu Luki Brčiću. O. Župnik je zahvalio svima koji su sudjelovali i pomagali organizirati ovo slavlje: ministrantima, mladićima u narodnim nošnjama, župnom zboru na čelu s. Vitalijom Križan, klapi Hrvace, KUD-u, Ljubici za uređenje crkve i svima drugima moleći da ih Bog nagradi.

Župljani su se za ovu proslavu pripremali trodnevnicom. U četvrtak, 13. rujna, u 17.30 bila je molitva krunice i sveta misa koju je predvodio fra Ante Bilokapić, sinjski župnik.

U petak molitvu krunice i svetu misu predvodio je župnik fra Neven. Nakon liturgijskog slavlja bio je koncert klape Hrvace i gostiju.

U subotu je bila mogućnost za sakrament ispovijedi u 16.00 sati, zatim u 17.30 sati molitva krunice i sveta misa koju je predvodio fra Miroslav Ančić, župnik u župi Otok. Nakon liturgijskog dijela uslijedio je kulturno-umjetnički program.

S. Ana Božinović, prigodom svečane sjednice Općine, primila je zahvalu za humanitarni i dobrotvorni rad. Čestitamo.

Fotografije

 


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas937
Ovaj mjesecOvaj mjesec68518
UkupnoUkupno7611019

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 36