Runovići-Sebišina: Blagoslov novog kipa bl. Djevice Marije i novog svetohraništa

U nedjelju 16. rujna u filijalnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja na Sebišini, župa Runovići bilo je svečano. Sv. misu u 12h predslavio je i propovijedao fra Zoran Kutleša, imotski dekan i župni vikar u župi Sv. Franje u Imotskom, a s njim je suslavio runovićki župnik fra Mladen Prolić. Prije sv. mise fra Zoran je blagoslovio novi kip Bl. Djevice Marije koji će vjernici častiti pod nazivom Presveto Ime Bl. Djevice Marije te će ubuduće ovaj blagdan slaviti u nedjelju iza 12. rujna. Nakon blagoslova  Gospina kipa bila je procesija kroz crkveni okoliš.

Na misi se okupio lijep broj vjernika, a svećeniku je posluživao bogoslov fra Ivan Đuzel. Fra Zoran je u propovijedi rekao kako se u sebiškoj crkvi na oltaru nalazi u sredini Kristov križ, a sa strane križa kipovi Sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika crkve i mjesta te Gospin kip - Presveto Ime Bl. Djevice Marije. Naglasio je da se u našim crkvama redovito nalazi Gospin kip, što je odsada i u crkvi Sv. Ivana Krstitelja na Sebišini. Bl. Djevica Marija je rodila Isusa Krista, a Ivan Krstitelj je ukazao na njega. Marija je bila savršena vjernica, koja je pratila svoga Sina te je stajala pod njegovim križem. Ona je stoji pred nama kao primjer vjere u 'Godini vjere' u koju ćemo ući za tri tjedna. Svetohranište je mjesto Božjeg prebivanja među nama i stoga se vjernici uvijek poklone i prekriže prolazeći pokraj crkve, rekao je fra Zoran.

Posije službe riječi fra Zoran je po dozvoli oca nadbiskupa Marina Barišića blagoslovio novo svetohranište koje od kamena izradio runovićanin Mario Puljić prema nacrtu fra ABE Periše. Preko sv. mise pjevao je Mješoviti župni zbor Gospe od Karmela pod vodstvom gđe. Marije (Maje) Biočić.

Na kraju sv. mise župnik fra Mladen se, između ostaloga, zahvalio predvoditelju misnog slavlja dekanu fra Zoranu, Sebišanima, gđi. Ani Bakavić ud. Luke koja je snosila troškove oko nabavka Gospina kipa te Mješovitom župnom zboru.

Crkva Sv. Ivana Krstitelja na Sebišini izgrađena je 1982. god. za vrijeme župnika fra Ante Sekeleza. Na Sebišini živi oko 180 vjernika u 50-tak obitelji, a u mjestu djeluje i osnovna škola sa prva četiri razreda.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1197
Ovaj mjesecOvaj mjesec3542
UkupnoUkupno7618420

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 90