Split: Zaziv Duha Svetoga na početku školske godine

U nedjelju, 16. rujna, u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu-Dobri slavljena je sveta misa sa zazivom Duhu Svetomu za sretan i uspješan početak nove vjeronaučno-školske godine 2012./2013.

Euharistijsko slavlje predsjedao je župni vikar i vikar samostana fra Luka Banić, a slavlje je svojim pjevanjem  uzveličao Dječji zbor pod ravnanjem s. Zorislave Radić.

Nakon ulazne pjesme učenicima, roditeljima, nastavnicima i odgojiteljima te svim nazočnim vjernicima obratio se o. Župnik riječima:

Dragi učenici,

poštovani roditelji, nastavnici i odgojitelji, draga braćo i sestre u Kristu!

Život ima svoje zakonitosti, svoje cikluse, svoje vrijeme! U tom daru vremena valja prepoznati trenutke rasta i trenutke kad nam je donositi plod! Krist govori o stostrukom, šezdesetorostrukom i tridesetorostrukom plodu – prema svojim mogućnostima!

Ovdje nije riječ o tome koliko tko donosi –o količini, riječ je o tome koliko se trudimo i u svom trudu dolazimo do savršenstva. Nekome je savršenstvo stostruk, a nekome šezdesetorostruk ili tridesetorostruk plod!

Kako bismo svi postigli savršenstvo, smatram, kako je važno imati skladan život. A život nije samo ovo vidljivo – život uključuje mnogo toga, a na prvom mjestu srce! Odgojimo srce i budimo poučljivi na način da svi ljudi, počevši od članova obitelji, kolega, odgojitelja, svih ljudi – osjete na našem ponašanju rast do savršenstva. Na taj način gradimo bolje društvo!

Savršenstvo se ne postiže izvana, savršenstvo se postiže srcem – duhovnim stanjem, jer je moje ponašanje preslik moga srca! Stoga je potrebno biti poučljiv! Učimo jedni od drugih. Učimo se jedni od drugih mudrosti i jednostavnosti, radosti ali i suosjećajnosti, poštujmo   ne samo vidljive zakone, napisane zakone nego i one nevidljive, jer zakon ima svoju dušu a duša zakona jest milosrđe, vjernost i pravednost.

Ima jedna priča koja kaže kako je jedan bogati otac došao upisati sina na studij.

Susretne se s ravnateljem i pita ga: Koliko traje studij?

A ravnatelj će: Pet godina!

Otac će: Bilo bi dobro kad bi moj sin mogao završiti studij nešto kraće!

Opet će ravnatelj: Ako je toliko sposoban da paralelno studira dvije godine, najbrže što može završiti jest za tri godine. No, ja to ne bih preporučio – zbog zdravstvenih razloga!

Otac: Ma ne i to je dugo. Ako bi on završio za tri do šest mjeseci to bi bilo odlično. Evo, ja ću sve platiti! Novac nije problem!

Na to će ravnatelj sa smiješkom:  Gospodine, ako želite imati tikvu onda su za nju potrebna samo tri mjeseca, ali ako želite imati hrast tada trebate i dvadeset godina!

Vrijeme! Vrijeme nije novac! Vrijeme je život! Iskoristite i iskoristimo vrijeme, što nam je darovano, kako bismo bili jedni drugima dar na radost, a ne teret jedni drugima!

Sve vas, na početku ovoga euharistijskoga slavlja, pozdravljam u svoje osobno ime i u ime pastoralnoga osoblje: fra Jakova Begonje, župnog vikara i gvardijana samostana, našega zborovođe fra Stipice Grgata te ovdje nazočnih fra Luke Banića i s. Zorislave Radić. Ujedno molim Svemogućeg Boga da svrne milosrdni pogleda na nas i obdari nad darovima Duha Svetoga, kako bismo donijeli plod savršenstva ne samo u ovoj školskoj godini nego cijelom svom životu.

Fra Luka je u propovijedi istaknuo kako se život sastoji od mnogih i različitih početaka i završetaka, kako je jedan od tih početaka i početak nove školske godine 2012./2013., te kako svaki rad, kao vjernici, trebamo započeti s Bogom i s njim dovršiti.

Sudionik

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas823
Ovaj mjesecOvaj mjesec68404
UkupnoUkupno7610905

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54