Susret generalnog tajnika za formaciju i studij OFM s braćom iz odgojnih zavoda

 

Nakon Kongresa koji se održavao cijeli prošli tjedan u  franjevačkom samostanu na Trsteniku u Splitu, fra Vidal Rodríguez López, generalni tajnik za formaciju i studij Reda manje braće, susreo se sa odgojiteljima i odgajanicima naše Provincije u ponedjeljak, 24. rujna 2012. godine. Ovom događaju nazočio je i fra Sergiusz Bałdyga, zamjenik generalnog tajnika kao i otac Provincijal fra Joško Kodžoman. Na susretu su bili postulanti (4) iz Imotskog sa svojim odgojiteljima fra Željkom Tolićem i fra Edvardom Sokolom, novaci (10) i njihov meštar fra Jure Šimunović, te bogoslovi (17) s magistrom fra Jurom Hrgovićem i braća sa privremenim zavjetima (3); sa sjemeništarcima je bio prefekt fra Ivica Udovičić.

Fra Vidal je predslavio euharistijsko slavlje u 9.30 sati i pozvao svu braću u formaciji na život po Evanđelju kako bi postigli kršćansku i franjevačku zrelost.Homilija - Fra Vidal Rodríguez López

Draga braćo, Gospodin vam dao mir!

Slušajući Božju riječ i pristupajući kraljevskoj gozbi, zahvaljujemo Ocu Gospodina našega Isusa Krista za ove dane Kongresa za odgojitelje dviju slavenskih Konferencija u Istočnoj Europi.

U evanđelju Isus, jedini učitelj, poučava svoje učenike uzimajući u naručje dijete i naznačujući da valja biti novo stvorenje kako bi se prihvatilo otajstvo njegove osobe e njegova poslanja: „Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima. A tko mene prima, ne prima mene, nego onoga koji mene posla" (Mk 9,37).

U formaciji nastojimo postići takvu ljudsku, kršćansku i franjevačku zrelost koja će od nas učini učenike, slobodne od svih i za sve, da bismo slijedili stope'Gospodina Isusa... Mnogi su izazovi današnjice takvu nasljedovanju i sve je veća potreba upućivanja na srce kao na duhovno središte osobe, kao na mjesto gdje evanđelje mora biti osluškivano, prihvaćeno i usvojeno kao radosna vijest kako bi se moglo živjeti lijep posvećeni život.

U evanđelju Isus govori o drami svoga Vazma, a učenici se zadržavaju u raspravi o tome tko je najveći: „Što ste putem raspravljali? A oni umukoše jer putem među sobom razgovarahu o tome tko je najveći" (9,33-34).

Ovih smo dana imali iskrene i bratske rasprave dok smo govorili o tome kako da se bolje formiramo i kako da bolje formiramo u našem Redu. Nije to bila negativna rasprava, nego dijeljenje razmišljanja o tome kako dati evanđeoski oblik franjevačkom srcu, ovdje i sada, u ovom dijelu Europe, gdje su naša braća u ne tako davnim vremenima toliko trpjela.

Da bi se moglo dati evanđeoski oblik srcu, potreban je jednostavan stav nutarnjega i tihoga slušanja Boga i njegove Riječi, pri čemu poziv dozvoljava da bude vođen prema zreloj slobodi u vjeri u Boga koji nas poziva i koji nas ljubi.

Evanđeoska forma vitae na koju smo pozvani zahtijeva od nas korjeniti evanđeoski život, izražen kroz zavjetovanje evanđeoskih savjeta. Teologija redovničkoga života u tome više vidi cilj, a ne početak. U mjeri u kojoj živimo dinamičnu napetost prijateljstva s Isusom - s njime koji je poslušan, siromašan i čist - on nas iznutra prosvjetljuje da bi naš hod bio vođen u poslušnosti njegovoj Riječi, da bi se nastavio bez prisvajanja ičega, te da bi iskusio slobodu velikodušna srca.

Nitko ne kaže da je to lako i jednostavno. Apostol Jakov piše: „Odakle ratovi, odakle borbe među vama? Zar ne odavde: od pohota što vojuju u udovima vašim?" (Jak 4,1).

Bratstvo u sakramentalnom životu nalazi prostor u kojem se hrani evanđeoskom mudrošću, gdje se kuša uronjenost u Kristovo vazmeno otajstvo: „A mudrost odozgor ponajprije čista je, zatim mirotvorna, milostiva, poučljiva, puna milosrđa i dobrih plodova, postojana, nehinjena. Plod se pak pravednosti u miru sije onima koji tvore mir" (3,17-18).

Odgoj za sakramentalni život daje nam sposobnost da udišemo život milosti, milosti koja omogućava franjevački život, kako bismo mogli nastaviti sa svojim poslanjem u zajedništvu s Crkvom.

Od pastorala zvanja do trajne formacije potrebno je da se odgajamo i to za slobodu koja će nas potaknuti na izgradnju bratskog zajedništva koje samo Bog čini mogućim, no to je odgovornost sviju. Za takvo djelovanje RFF je izuzetno bogato i praktično pomagalo koje mora biti rabljeno u svakoj odgojnoj kući, pružajući tako svakoj etapi odgoja redovitost, kontinuitet i postupnost.

Ako smo uvjereni da smo pozvani, moći ćemo ponuditi franjevački poziv i imat ćemo hrabrosti pratiti pozvane. Ako smo „putnici i pridošlice", na evanđeoskom putu moći ćemo izgraditi bratstva koja će slaviti Boga i njegovu ljubav^ Ako smo spašeni, moći ćemo navijestiti evanđelje svakom stvorenju postajući tako „nositelji dara evanđelja", ne kao teška tereta, nego kao dragocjenog bisera koji daje smisao životu svakoga čovjeka i svake žene.

Narodi ovog dijela Europe bili su protagonisti i žrtve povijesnih događaja koji su toliko puta od naše braće tražili bolne odluke, sve do mučeništva. Sada je nova situacija koja nas izaziva da damo i nove odgovore, no boj je uvijek isti, primiti Boga kao onoga jedinoga koji spašava i daje istinski smisao životu, jer nam daje novi život koji sada unaprijed kušamo u Euharistiji.

Zahvaljujem Gospodinu za mogućnost da vas susretnem! Povjeravam vas sve zaštiti Marije Bezgrešne, Majke Crkve i Kraljice Reda, da nas ona, Djevica Crkvom postala, koja je primila Sina Božjega, prosvijetli te primimo istoga Sina u svoje srce, kao stoje to učinio i sveti naš otac Franjo. Amen.

 

S lijeva: fra Joško Kodžoman, fra Vidal Rodríguez López,

fra Domagoj Runje i fra Sergiusz Bałdyga

.

Nakon sv. mise slijedilo je fotografiranje, a zatim susret u velikoj dvorani koji je započeo molitvom srednjeg časa. Provincijal fra Joško Kodžoman pozdravljajući sve nazočne zahvalio je fra Vidalu što je odabrao našu Provinciju za održavanje Kongresa za formaciju i studij i za cjelokupni njegov rad na tom polju. Također je zaželio dobrodošlicu svoj braći koja su u formaciji i njihovim odgojiteljima te naglasio važnost kvalitetnog odgojnog procesa u formiranju budućih franjevaca.

Na susretu je bio i dr. fra Domagoj Runje, tajnik za formaciju i studij naše Provincije i profesor na KBF-u u Splitu.

U svom govoru generalni tajnik je naglasio četiri točke u formacijskom procesu manjeg brata: 1. Odgojno praćenje. Nijedan brat ne može napredovati sam već samo posredstvom braće. U našem se slučaju pratnja tiče duhovnih zvanja. Pratiti znači dijeliti zajednički poziv. U službi praćenja jako je važna raspoloživost za slušanje. Praćenje u formaciji moglo bi se ogledati u evanđeoskoj slici o dvojici učenika koji su slušali Isusa na putu za Emaus.

2. Riječ Božja. Krist je postao Riječ da bi s nama mogao dijeliti tijelo pa tako i naša iskustva. U enciklici Verbum Domini pape Benedikta XVI. stoji da se svaki posvećeni život rađa u riječi Božjoj. Stoga poziv treba živjeti u dinamici slušanja riječi Božje. Znamo da u polju ništa ne znači ako zemlju samo jednom uzoremo, treba ju stalno obrađivati. Tako je i sa riječju Božjom. Zato nam liturgija ne bi smjela biti teret već prilika da okusimo Božju riječ, a dobro znamo da je i Franjo upoznao Krista preko evanđelja.

3. Bratstvo. Kao manja braća napravili smo jedan izbor, a to je život u bratstvu. Ako je brat dar onda trebamo biti raspoloživi prihvatiti jedan drugoga. Bratski život nije lagan, ali je on srž našega poziva. Zato trebamo rasti i jačati međusobne veze i jedinstvo.

4. Studij. Od početka našega Reda odgoj i studij bili su zajedno, jednostavno zato jer su nerazdvojivi. Imamo potrebu rasti na kulturnoj razini i zato postoji studij koji osvjetljava naše zvanje, dok s druge strane i zvanje oplemenjuje studij. U studiju se ne smijemo zadovoljavati minimumom nego trebamo težiti k izvrsnosti.

Nakon govora fra Vidala sudionici su imali mogućnost postavljati pitanja i iznijeti svoja iskustva. Susret je završio zajedničkim ručkom na kojem je gvardijan fra Petar Milanović pozdravio sve prisutne i izrazio nadu da će pozitivni rezultati Kongresa naći praktičnu primjenu u formaciji naših odgajanika.

Fotografije 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1873
Ovaj mjesecOvaj mjesec67081
UkupnoUkupno7609582

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 72