Split: Okrugli stol o sv. Franji

 Još jedan važan događaj zaokružio je kulturni dio proslave obilježavanja 800. obljetnice dolaska sv. Franje na hrvatsko tlo, a to je okrugli stol o sv. Franji koji je upriličen u srijedu 26. rujna u klerikatu o. Ante Antića u Splitu. Za okruglim stolom o sv. Franji govorila su poznata imena hrvatske kulture, znanosti i franjevaštva: fra Bernardin Škunca, Josip Botteri-Dini, Joško Belamarić, fra Ante Vučković, s. Judita Čovo i fra Mijo Džolan, uz moderiranje fra Žarka Relote. Program je pjesmom obogatio Mješoviti pjevački zbor „Vox animae“ pod ravnanjem prof. Tomislava Veršića.

 Sv. Franjo rodio se u Asizu krajem 12. st. Nakon lakoumne mladosti obratio se, odrekao očeve bogate baštine i prigrlio siromaštvo. Provodio je evanđeoski život i svima je navješćivao Božju ljubav. Od njegovih sljedbenika nastali su franjevački redovi: Mala braća, Klarise i Treći red. „Franjo je volio žene i žene su voljele njega“, kazala je s. Judita – jedina žena među govornicima – odgovorivši na pitanje moderatora o Franjinu stavu prema ženama. Franjo je volio Boga i čovjeka. Volio je jednako i muškarce i žene. Kada govori o padu čovjeka ne govori o Evi nego o Adamu, nema govora o Evi kao zavodnici. Iako u svojim spisima ne govori o ženama, njegovi životopisci govore o ulozi žena u njegovom životu, istaknula je s. Judita, autorica brojnih knjiga i prijevoda o Asiškome svetcu.

U svjetlu suvremene materijalne krize i zavjeta koje franjevci polažu i žive (siromaštva, čistoće i poslušnosti), vrlo često se čuje pitanje: „Koji bi Franjo vozio automobil da živi u današnje doba?“ Dr. Ante Vučković smatra da za Franju nije ključno pitanje siromaštva nego preokret vrjednota. On je doživio transformaciju. To ne znači da je htio postati siromašan nego je otkrio one na rubu društva, marginalizirane, gubavce. Franjo mijenja društvo. Iz središta društva odlazi na rub i mijenja status društva. U tom surječju, tvrdi dr. Vučković, netko tko vozi skupi automobil ne može vidjeti one na rubu društva.

Franjo je u svojoj jednostavnosti i poniznosti volio sva stvorenja, a njegova „Pjesma stvorova“ nadahnula je brojne umjetnike i pjesnike da oslikaju, orišu i opjevaju tu ljepotu Božjega stvorenja, naglasio je akademski slikar Josip Botteri Dini, autor raznovrsnih radova nadahnutih likom i djelom sv. Franje (primjerice: na temu „Pjesma stvorova“ naslikao je sedam slika za monografiju „Mir i dobro“, potom radovi koji krase crkvu Male braće na Stradunu u Dubrovniku i crkvu sv. Križa u Novom Zagrebu – Siget i dr.).

Franjina karizma već osam stoljeća živi na području južne Hrvatske i čini franjevački red najbrojnijim redom u Hrvatskoj, istaknuo je dr. Škunca, jedan od poznatijih naših franciskanologa i autor nedavno objavljene knjige „Franjo Asiški skladatelj Božje ljepote ili patnik i slavljenik Božje ljubavi“.

O dolasku Asižanina na hrvatsko tlo govorio je povjesničar umjetnosti dr. Belamarić naglasivši njihovu inkulturaciju, kulturu klaustra ali iznad svega kulturu pobožnosti i mirotvorstva. To mirotvorstvo i sućut za svakoga čovjeka osobito je odigralo veliku ulogu u Bosni i Hercegovini, posvjedočio je Ramljak fra Mijo Džolan, ravnatelj Franjevačkoga instituta za kulturu mira u Splitu. Predstavio je 300 prikupljenih naslova o sv. Franji na hrvatskom jeziku. Sve nam to daje za pravo zaključiti riječima dr. Belamarića da je „Franjo lik s kojim bi se mogla osvijetliti cijela jedna epoha“.

Silvana Burilović

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas290
Ovaj mjesecOvaj mjesec14570
UkupnoUkupno7629448

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 33