Split: Proglas mons. Marina Barišića uz Godinu vjere

Mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, uputio je svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima proglas uz Godinu vjere. U prilogu su molitve vjernika i upute župnicima za Godinu vjere i apostolsko pismo Porta fidei.

.

NADBISKUPOV PROGLAS UZ GODINU VJERE

(Pročitati na početku mise u nedjelju, 14. listopada)

Braćo svećenici,

redovnici i redovnice,

dragi vjernici!

1. U povodu proslave 50. obljetnice otvaranja Drugoga vatikanskog sabora i 20. obljetnice objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve, sveti otac papa Benedikt XVI. poziva nas da tijekom ove godine obnovimo i posvjedočimo svoju osobnu i zajedničku vjeru. Papa je svečanim obredom, javno započeo ovo sveto vrijeme Godine vjere u četvrtak, 11. listopada. Mi ćemo ga slijediti na putu vjere pastoralnim pothvatima u našoj nadbiskupiji i u svim župama, kao i u redovničkim i molitvenim zajednicama. Danas, u nedjelju, 14. listopada nadbiskup s vjernicima u katedrali, a svaki župnik s povjerenim narodom Božjim u svojoj župi, svečanim misnim slavljem i prigodnom propovijedi otvara Godinu vjere i upućuje se na put zajedničkog traženja životnog susreta s uskrslim Gospodinom.

Braćo i sestre, želimo zajedno moliti Kristovu pomoć da u ovom svijetu postanemo vjero­do­sto­jni i radosni svjedoci Evanđelja, putokaz bližnjima u otkrivanju Vrata vjere. Vjera je naša su­put­nica na stazama života. Vjerom prepoznajemo čudesna djela koja je Gospodin učinio za nas. Vjera osvjetljava smisao ovog svijeta i čovjekova postojanja. Obvezuje nas da budemo vidlji­vi svjedoci Božje ljubavi. Božji je to dar koji se živi u zajedništvu Crkve i ponosno svje­doči pred svijetom. Stoga je svrha svih pastoralnih pothvata u Godini vjere, radosno otkri­vati sadržaje vjere i zauzeto svjedočiti snagu uskrslog Gospodina u osobnom i u društvenom životu. Uvijek svjesni da vjera nije samo znanje nego, nadasve, radost života u Gospodinu!

2. Naša kršćanska vjera nisu samo neke formule, definicije, pitanja i odgovori… Vjera je temeljno životno uvjerenje i svijest da čovjek nije izgubljena stvar u prostoru i vremenu, nego smo svi  ljubljena djeca Božja. Bog nas je pozvao da prođemo ovim svijetom kao radosni svjedoci njegove ljubavi, na putu prema vječnoj domovini. Svjesni smo privlačnosti ovoga svijeta koja nas može zavesti, materijalizma i sekularizacije, ateizma i vjerske ravnodušnosti. Znamo, također, da svijet ne mijenjaju propovjednici, nego navjestitelji-svjedoci. Upravo naše vrijeme gladuje i žeđa za iskrenim svjedocima mira i pravednosti; vjere, nade i ljubavi. Mnogo je riječi i govora po svim medijima društvene komunikacije. Vrijeme je da svi počnemo više govoriti srcem i djelima: kako u župi, tako i u obitelji, na radnom mjestu i u javnim nastupima. Samo će tako naše poslanje imati snagu uvjerljivosti. Zato nam je darovano milosno vrijeme Godine vjere da bolje upoznamo sadržaje evanđeoske poruke i trajno otkrivamo ljepotu i snagu slobode djece Božje. Snaga vjere je radost susreta sa živom osobom Isusa Krista, koji mijenja naše srce, pročišćuje i obogaćuje međuljudske odnose te oblikuje čitav naš život. U takvoj snazi vjere svaki kršćanin postaje svjedok i apostol Radosne vijesti za izgradnju boljeg svijeta.

3. Dragi vjernici, žarko želim da ova Godina za svakoga od nas bude blagoslovljeni trenutak, kairòs, u kojem ćemo dopustiti milosti Božjoj da prosvijetli naš um i srce, da shvatimo i doživimo onu istinsku radost života u vjeri. Tada ćemo znati sebi i drugima dati odgovor o nadi koja je u nama. Bit će nam jasno zašto vjerujemo, zašto idemo na ispovijed i misu, zašto smo na vjeronauku i na hodočašću, zašto smo spremni trpjeti i opraštati, voljeti i žrtvovati se! Vjerovati znači biti bogat, obogatiti se, ispuniti Bogom svoj život i društvo u kojem se krećemo!

Svi smo pozvani ponovno otkriti dar vjere i potruditi se iskustvo kršćanske nade prenijeti kroz razgovor i poticaje svojim bližnjima. Poruku spasenja smo primili ne samo za sebe, nego da je prenesemo i posvjedočimo svima. Godina vjere sve nas poziva da postanemo misionari u svojoj sredini. Zar ne poznamo mnoge osobe čija je duša prazna i srce nemirno jer su se udaljili od ispovijedi i mise. Ako spasimo barem jednu osobu, možemo se nadati i svom spasenju!

Želim vam, poštovana braćo i sestre, da svaki pojedini i svi zajedno pronađemo Vrata vjere i radosno susretnemo uskrslog Gospodina. U tom duhu, sve vas od srca pozdravljam i blagoslivljam u Gospodinu Isusu Kristu, začetniku i ispunjenju naše vjere.

Vaš brat u vjeri

nadbiskup Marin

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas245
Ovaj mjesecOvaj mjesec245
UkupnoUkupno7615123

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 23