Održan Međuprovincijski susret franjevačkih novaka OFM – BiH, HR i SLO

 Već dugi niz godina Južnoslavenska konferencija (BiH, HR, SLO) održava susrete novaka u različitim provincijama. Ove godine susret je održan od 11. do 14. listopada 2012. u Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja, točnije u Franjevačkom bogoslovnom klerikatu Sluge Božjega o. Ante Antića u Splitu, a organizator susreta bio je novicijat na Visovcu.

Prvi dan: četvrtak, 11. listopada. 2012.

Međuprovincijski susret franjevačkih novaka OFM započeo je 11. listopada 2012. u 16.30 sati, a predstavljanje novicijata započelo je u 17.30. nakon predstavljanja novicijata, u 19.oo sati uslijedilo je klanjanje pred Presvetim, koje je predvodio fra Stipe Nimac, a tijekom kojeg su bili, s početkom u 19.30 sati, izmoljeni liturgijski časovi Službe čitanja i Večernje molitve. Potom je u 20.oo sati uslijedila večera, nakon koje su novaci, skupa s bogoslovima, odigrali malonogometni turnir.

Drugi dan: petak, 12. listopada. 2012.

Drugi dan započeo je u 6.30 sati liturgijskim časovima Službe čitanja i Jutarnje molitve koje su predvodili novaci s Visovca. Nakon doručka, u 8.30 sati uputili smo se autobusom u Imotski. Po dolasku u Imotski, oko 11.00 sati, uputili smo se u razgledavanje imotskih znamenitosti: preko najstarije imotske crkve, tvrđave, Modrog i Crvenog jezera do župne crkve i samostanskog muzeja – koje nam je pokazao bivši magistar postulanata, a sadašnji gvardijan i župnik imotskog samostana fra Kristijan Stipanović. Potom je uslijedio ručak u 12.30 sati, nakon kojeg smo se uputili u Sinj. Na putu za Sinj izmolili smo krunicu koju su predvodili novaci s Trsata. Po dolasku u Sinj, oko 16.00 sati, razgledali smo sinjski samostan, župnu crkvu Gospe Sinjske i samostanski muzej, koje nam je pobliže povijesno opisao fra Gabrijel Jurišić, bivši profesor na Franjevačkoj gimaziji te sadašnji urednik zbornika Kačić. U 18.00 sati proslavili smo sv. Misu koju je predvodio provincijal fra Joško Kodžoman uz koncelebraciju osmorice svećenika, u sklopu koje je izmoljen liturgijski čas Večernje molitve. Nakon mise uslijedila je večera u 19.00 sati, nakon koje smo se uputili natrag u Split na Trstenik.

Treći dan: subota, 13. listopada. 2012.

Treći dan započeo je u 6.30 sati kada smo izmolili liturgijske časove Službe čitanja i Jutarnje molitve koje su predvodili novaci iz Livna. Nakon doručka, uputili smo se u 8.00 sati na Visovac, gdje nam je, po našem dolasku, domeštar novaka i samostanski vikar fra Stojan Damjanović, pokazao i pobliže objasnio visovačke znamenitosti. Otišli smo nakratko na Skradinski buk, a po povratku smo, nakon molitve Srednjeg časa, imali ručak, poslije kojeg smo se uputili u Šibenik. Po dolasku u Šibenik, razgledali smo crkvu sv. Nikole Tavelića, šibensku katedralu te muzej. Zatim smo se uputili na Šubićevac gdje smo imali misu u 19.00 sati koju je predvodio gvardijan i župnik fra Božo Morić uz koncelebraciju šestorice svećenika Nakon mise uputili smo se na objed u župnu kuću, poslije kojeg smo se vratili natrag u Split na trstenik.

Četvrti dan: nedjelja, 14. listopada 2012.

Četvrti dan započeo je u 7.30 sati kada smo izmolili liturgijski čas Jutarnje molitve. Sv. misa je bila u 9.30 sati, a predvodio ju je prof. fra Marijan Vugdelija, koji je u propovijedi istaknuo da ne preziremo vremenita dobra, nego da ih prihvatimo na način da nas ne zarobljavaju, tj. da se ne pretvore u božanstva/kumire. U 12.00 sati izmoljen je Srednji čas nakon kojeg je slijedio ručak. Nakon ručka službeno je bio završen susret franjevačkih novaka OFM, a gvardijan samostana nam je uputio riječi zahvale i ohrabrenja da ustrajemo na našem franjevačkom putu.

Prilog: Šibenik-Imotski: Posjet novaka iz Hrvatske, BiH i Slovenije

Fotografije 

Tekst:  fra Stipan Vugdelija

Slike: fra Zvonimir Jažo & fra Marko Đerek

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas285
Ovaj mjesecOvaj mjesec4995
UkupnoUkupno7619873

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 28