Köln: Oproštaj od fra Stipe Čirka

Na vigiliju svetkovine Svih svetih, 31. listopada u 17 sati u Minoritenkirche u Kölnu okupio se veliki broj svećenika i vjernika, rodbine i prijatelja koji su se oprostili od iznenada preminulog voditelja hrvatske katoličke misije u Kölnu fra Stipe Čirka.

Svetu misu prevodio je fra Vuk Buljan, gvardijan u samostanu St. Gabrijela u Münchenu. Na misi je koncelebriralo, uz referenta za strance u nadbiskupiji Köln, 25 svećenika.

Na temelju svetpisamskih riječi iz Evanđelja po Ivanu (Iv 5, 24-29) fra Vuk Buljan je održao slijedeću propovijed:

Draga braćo i sestre,

„Smrt je blizu!“. „Smrt je blizu!“ – nisu riječi s kojima vas želim ni poplašiti ni uplašiti. Ne izgovaram ih ni za to što smo se okupili oko lijesa našega dragog fra Stipe. „Smrt je blizu!“ - naziv je propovijedi koja je bila u kovčegu (kuferu) našega fra Stipe. U nedjelju je iza mise fra Stipe planirao otići na dva-tri dana i odmoriti se. Spremio je kovčeg (kufer) za put. Među par spremljenih stvari stavio je u kovčeg (kufer) za putovanje i (ovu) propovijed „Smrt je blizu“, koju je mislio održati na Svisvete. Mislio je propovijedati o čovjekovu bijegu od smrti. Ali smrt je upravo tamo kamo je čovijek naumio pobjeći; ona je tamo gdje čovijek misli da je nema; gdje ni ne sluti da bi mogla biti.

Dragi fra Stipe, danas ovom narodu, ovom mnoštvu koje se okupilo oko tebe ne propovijedaš niti svojim glasom, niti svojim stasom kako je smrt blizu. Nitko od nas u ovom trenutku ne čuje tvoj govor. Nitko više ne čuje tvoj glas. Ti šutiš. Ali tvoja šutnja grmi. Ona razdire naše grudi, steže naša srca, kovitla naše misli. Premda šutiš ti propovijedaš jače i snažnije nego i kad.  Tvoja (današnja) prisutnost ovdje među nama, jest tvoja najbolja, najupečatljivija i najuvjerljivija i kad izgovorena propovijed. Nismo ni slutili da bi se večeras mogli ovdje na ovakav način okupiti oko tebe i još uvijek ne možemo zamisliti da te nema. Ne možemo isto tako ni zamisliti da je istina upravo ono što si htio sutra ovom narodu u ovoj crkvi propovijedati: „Smrt je blizu!“ Kao što još uvijek ne možemo vjerovati da ti više nikad ne ćemo pružiti ruku, tako nam ne ide ni u glavu koliko nam je smrt blizu. Ove riječi ne izgovaram s namjerom nekoga poplašiti niti za to što je to naziv fra Stipine propovijedi, nego samo za to što je to istina, koja se ne čuje niti želi čuti. Istinu nitko ne želi čuti, pa čak ni oni koji o njoj govore, koji je naviještaju, koji o njoj propovijedaju.

Isus govori, malo prije smo pročitali: „Ne čudite se tome jer dolazi čas kad će svi koji su u grobovima, čuti njegov glas.“ Zar će oni koji su u grobovima čut njegov glas? – tome se čudimo i sumnjičavo pitamo: Je li doista mrtvi uskrisavaju? I – Zar je to moguće? – to se stalno pitamo, tome se čudimo i u to sumnjamo, a je li se pitamo i čudimo li se: Zašto čim čujemo, čim pročitamo ono što Isus govori već i zaboravimo? Zašto to ne dopire do ljudskoga srca ni do njegova razuma? Ni naš dragi fra Stipe u nedljelju u jutro nije mogao ni pomisliti da će se tako brzo susrest s onom o kojoj je mislio samo propovijedati, jer da je pomislio, ne bi spremio stvari za dva-tri dana odmora, nego za čitavu vječnost. Ni mi, draga braćo i sestre, ne moramo niti slutit niti mislit da je smrt blizu, ali večerašnja nam prisutnost našega fra Stipe sve govori. Ne moramo vjerovati u ono što je fra Stipe mislio propovijedati, ali nitko od nas ne može reći da ne gledamo upravo to. Fra Stipino planiranje otići se odmoriti na dva-tri dana i njegov odlazak od nas sve nam govori. Odlazeći ni ruku nije pružio nikome od nas, pa čak ni onima koje je neizmjerno volio, pa ni svojoj najužoj obitelji, a kamo li svojoj rodbini, prijateljima i znancima. Ako nam ovaj događaj ne govori koliko je smrt blizu, onda ne znam imamo li uopće zdrave uši.

Propovijed „Smrt je blizu!“ iz fra Stipina (kufera) kovčega nije sve. U stanu u kojem su fra Stipe i fra Josip stanovali netko je fra Stipi donio i  nekoliko reklama o otvaranju ateliera. Poziv na otvaranje glasi: „Das letzte Mal in Köln – Kalk!!!“ Dragi naš fra Stipe, i ti si posljednji put ovdje u Kölnu. Nismo mogli ni zamisliti da će to ovako biti. Ali, ovako jest. Jest. I tu se više ništa ne može. Ono što se dogodilo, ne može se promijenit. Čak ni u svojim mislima ne može se promijeniti dogođeno. Možemo li zamisliti da je ovdje među nama fra Stipe živ? Ne možemo. Dakle, ni naše misli ne mogu promijeniti ono što se dogodilo, ali to se može i ovako i onako tumačiti, odbacivati i prihvaćati. Upravo o tom tumačenju, odbacivanju i prihvaćanju stvarnosti ovisi naše ponašanje i vladanje i po njem’ ravnamo i živimo život.

Isus izričito govori: „... tko sluša moju riječ i vjeruje onomu koji me posla, ima život vječni i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život.“ Vjerujemo li da je naš fra Stipe prešao iz smrti u život? Vjerujemo li (u trenutku) kad naši mili i dragi umiru da prelaze iz smrti u život? Nije bitno što ćemo sada reći ili što ćemo bilo kad i bilo kome reći, nego je bitno ono što je u nama, u našim mislima i osjećajima u trenucima kad nam se nešto događa. Pa ako ni ništa nema, ako nam ništa ni ne pada na pamet, ima i sve je rečeno. Rečeno je po ne znam koji put: „Smrt je blizu!“ A Isus? Gdje je Isus? Je li Isus blizu?

Svemogući vječni Bože, neovisno o tom kako se sada osjećamo i kako sve ovo doživljavamo, molimo Te, nek čujemo i zapamtimo što Tvoj Sin govori te nek po tom živimo kako bismo mogli ne samo vjerovati, nego doživljavati, osjećati, ćutiti blizinu Tvoga Sina i snagu Duha Svetoga u svim trenutcima svoga života, posebice u trenutcima kad od nas odlaze, pa i bez pozdrava, naši mili i dragi. Isuse Kriste, ako i mrtvi čuju Tvoj glas, pomozi i nama, i nama živima čuti ga i po njemu ravnati, živiti još ovo malo vremena što nam je ostalo. A našem dragom fra Stipi, oprosti sve pogrješke i grijehe te mu daruj vječni život, život radosti i mira. Pokoj vječni daruj mu, Gospodine. I svjetlost vječna svijetlila njemu. Počivao u miru. Amen.

 

Na završetku mise zadušnice od fra Stipe se, prigodnom riječi u ime pomoćnog biskupa za strance msgr. Kocha, oprostio đakon Grevelding. U ime dušobrižničkog ureda u Frankfurtu, svih svećenika i pastoralnih suradnika riječi oproštaja uputio je naddušobrižnik vlč. Ivica Komadina; u ime vjernika misije Köln predstavnik misijskog vijeća, te u ime Generalnog konzulata Republike Hrvatske Generalni konzul gosp. Vjekoslav Križanec.

Prije samog ispraćaja molitvu odrješenja predmolio je kolega pokojnika fra Jure Zebić, voditelj hrvatske misije u Stutgartu Bad Cannstatt-u.

Fra Stipe Čirko je u Kölnu djelovao samo godinu dana, ali je u svojoj župi ostavio trajan i nezaboravan trag. Mladi, koje je fra Stipe posebno podržavao i okupljano, sa ružama i svijećama ispratili su tijelo svoga dragog župnika do automobila koji ga je prevezao u njegovu voljenu domovinu Hrvatsku, gdje će biti pokopan u ponedjeljak 05. studenoga 2012. na groblju Gospe od Anđela u Imotskom. Mladi su uputili oproštajne riječi: „Bio si kratko, prekratko među nama. Htio si puno, ostvario previše. Svojim trudom, zalaganjem, ljubavlju prema Bogu i čovjeku ostavio si nam veliki i živi primjer pravog kršćanina. U našim mislima ćeš trajno ostati. Ispratili smo te u zemaljsku domovinu, tvoju voljenu Hrvatsku. Dragi Bog neka te nagradi vječno na nebu za sva tvoja djela. Hvala i počivaj u miru.“

Fotografije 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2098
Ovaj mjesecOvaj mjesec6808
UkupnoUkupno7621686

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 68