Rim: Fra Domagoj Volarević magistrirao

Fra Domagoj Volarević, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, 6. studenoga 2012. na Papinskom liturgijskom institutu (Pontificio Istituto Liturgico) pri Pontificio Ateneno Sant'Anselmo položio je magistarski ispit. Fra Domagoj je branio rad pod naslovom Antifona “Salve Sancte Pater”. Povijesna, teološko – liturgijska i simboličko – muzikološka studija o antifoni i posebno o njenom značenju unutar Obreda preminuća sv. Franje” - “Antifona ‘Salve Sancte Pater’. Uno studio storico, teologico – liturgico e simbolico – musicologico sull’antifona e il suo significato particolare dentro il rito del Transito di san Francesco. Moderator je bio prof. dr. sc. Jordi – Agusti Piquéi Collado, OSB, a cenzor prof. dr. Paul Gunter, OSB.

 Rad je podijeljen na tri dijela. U prvom dijelu su obrađeni povijest, razvoj, značenje i simbolizam antifone, općenito kao liturgijske i glazbene forme. Time su postavljeni okviri najprije za shvaćanje zbog čega je napjev “Salve Sancte Pater” antifona, a potom i za cjelokupno drugo poglavlje unutar kojega je metodom tekstualne i muzikološke hermeneutike obrađena antifona “Salve Sancte Pater”. Istraživanje je najviše temeljno na liturgijskim knjigama tipa romano – seraphicum, tj. franjevačke liturgijske knjige: antifonarima, ritualima, kantualima i misalima. Antifona je nastala nedugo nakon smrti sv. Franje između 1231. i 1235. Dugo je vremena bila isključivo antifona maior(antifona za evanđeoski hvalospjev Veliča) u slavlju Večernje tijekom osmine svetkovine sv. Franje. Tek u 19. stoljeću nailazimo i na njene druge liturgijske uporabe: kao prikazna pjesma za euharistijsko slavlje i kao dio Obreda preminuća sv. Franje.

Antifona “Salve Sancte Pater” je sastavljena od tri heksametra koji se rimuju, a glavni nosilac njenog značenja su sintagme od dvije riječi. Povijesno – kritičkom metodom značenje sintagmi je uspoređivano sa istim ili sličnim izrazima u Svetom pismu, kod crkvenih otaca u liturgijskim izvorima i napokon u Franjinim spisima i biografijama Tome Čelanskog i sv. Bonaventure. Na taj način utvrđeno je da se pojmovi u sintagmama, kao i same sintagme odnose na eshatološko – moralni red. Osim opisa pojedinih vidova života sv. Franje, sintagme zajedno sa završnom molbom “duc nos ad Regna polorum” [vodi nas u nebesko kraljevstvo] antifonu također čine zagovornom i poticajnom molitvom. Melodija antifone je gregorijanska, komponirana u drugom modusu. Melodija produbljuje pojedine tematske vidove i na taj način proširuje liturgijsko – teološko značenje antifone.

Treći dio radnje promatra antifonu “Salve Sancte Pater” kao dio Obreda preminuća sv. Franje. Ovaj obred obično se danas slavi 3. listopada uvečer (točan datum kada je sv. Franjo prešao s ovoga svijeta), mada teološko značenje i simbolizam dopušta njegovo slavljenje i 4. listopada; jedno vrijeme se i slavio tada.  Osim značenja obreda, obrađena je i njegova povijest i neke od raznih varijanti obreda koje se pojavljuju nakon Drugoga vatikanskog Sabora. Unutar Obreda Preminućaantifona “Salve Sancte Pater” ima svoju funkciju koja proširuje njeno značenje i dopušta njenu karakterizaciju ne više samo kao antifone, nego kao liturgijske pjesme ili himna od jedne strofe.

U svome osvrtu na radnju tijekom obrane, moderator dr. J-A. Piquéi Collado naglasio je da je rad tematski i metodološki vrlo minuciozan i sustavan. Koncepcija rada nadilazi okvire jednog magisterija, i sam rad postaje temelj i poticaj za daljnja proučavanja i istraživanja liturgijskih posebnosti i baštine franjevačkog Reda, unutar rimskog obreda, koja su inače još uvijek nedovoljno istražena.

Fra Domagoj je time stekao akademski stupanj magistra znanosti iz teologije, sa specijalizacijom iz liturgike, te nastavlja doktorski studij i daljnju specijalizaciju na Papinskom Liturgijskom Institutu.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas869
Ovaj mjesecOvaj mjesec68450
UkupnoUkupno7610951

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 99