HKM London: Hrvatski dan sjećanja

 U spomen na žrtvu Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta stradanja u Domovinskom ratu u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Londonu u nedjelju 18. studenoga sv. misu je predslavio fra Ljubomir Šimunović, voditelj HKM London. To je ujedno bila i prigoda zahvalnosti Bogu na oslobađanju hrvatskih generala, kao i molitva za milost oprosta i liječenja dubokih rana koje su ratna stradanja ostavila u ljudskim srcima.

Poslije sv. mise organizirana je projekcija dokumentarnog filma „Dom zavijek“.

„Dom zauvijek“  („Homecoming“) dokumentarni je film britanskog redatelja Andija Reissa te Tine Galovic, hrvatske producentice koja živi u Londonu. Film obrađuje temu Domovinskog rata.

Osim kratkog osvrta na činjenice samog rata i strahote koje je donio, glavni naglasak filma su osobna sjećanja Hrvata i njihovi osjećaji 20 godina nakon borbe za neovisnost. Oprost i(li) zaborav, nada za bolje sutra, vjera u budućnost i nove generacije glavne su teme koje ovaj film obrađuje. Film je sniman prošle godine, kroz dva tjedna, od Dubrovnika do Vukovara, s malim britansko-hrvatskim timom, te financirano vlastitim sredstvima. Glazbu za film skladao je Dean Čačija.  Želja je prikazati film u Hrvatskoj, te posebno u svijetu, te otvoriti oči onima koji i dan danas znaju zapitati ‘A tko je zapravo započeo rat?’ 

Strukturirano u deset odvojenih, međusobno nadopunjujućih poglavlja film vodi na emocionalno putovanje kroz hrvatsku sudbinu u posljednjih 20 godina. Dokumentarac predstavlja niz sugovornika različite dobi i pozadine, iz raznih krajeva Hrvatske, kojima je rat za hrvatsku neovisnost promijenio živote zauvijek. Naracijom glasa mlade žene koja je bila tek dijete kad je rat počeo, a prožeto izuzetnim osobnim pričama te šokantnim i uznemirujućim arhivskim snimkama iz ranih devedesetih godina, Dom Zauvijek prikazuje tešku sudbinu hrvatskog naroda.

Donesene su potresne priče ljudi kojima su vlastiti identitet i opstanak bili od vrhovne važnosti.

Osim jakih, emocionalnih osobnih priča o strahotama nezamislivih razmjera, film je to o nadi i nadahnuću. To je film o hrabrosti protiv nedaća, vjere protiv očaja, prisjećanja i uspomena, te u konačnici nade za svjetliju budućnost.

Kroz glasove običnih ljudi, „Dom zauvijek“ pripovijeda o uzdizanju jedne male zemlje ogromne prirodne i ljudske ljepote iz pepela terora; zemlje koja još uvijek nosi ožiljke, kako fizičke tako i one psihičke tijekom Domovinskog rata.

„Dom zauvijek“ dokumentira čudesno putovanje kroz nostalgiju ka nadi za budućnost, prikazuje Hrvatsku i njena nekoć uništena mjesta i ljude u već dobijenoj bitci za bolju, svijetliju budućnost te postavlja upit kako drugi narodi slične sudbine mogu vidjeti svoj izlaz iz pepela agresije.

Sv. misi i projekciji filma nazočio je dr. Ivan Grdešić, hrvatski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vjernici su bili dirnuti prikazanim, tim više što su neki od njih  i sami bili sudionici patnji odlaska iz Domovine. U vjeri kako je opraštanje lijekovito, a trpljenje spasonosno londonska hrvatska katolička zajednica obilježila je hrvatsko sjećanje na žrtve utkane u domovinsko postojanje.

Tekst: Marin Milanov

Fotografija: „Dom zavijek“

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas275
Ovaj mjesecOvaj mjesec14555
UkupnoUkupno7629433

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 21