Split: Proslava Gospe od Zdravlja

Gospu od Zdravlja, svoju nebesku zaštitnicu istoimena splitska župa svečano je proslavila u srijedu 21. studenoga. Središnje jutarnje misno slavlje u crkvi Gospe od Zdravlja na Dobrome u Splitu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, u koncelebraciji s provincijalom franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, župnikom fra Antom Udovičićem i gvardijanom fra Jakovom Begonjom te brojnim župnicima okolnih župa.

Na početku misnoga slavlja riječ pozdrava uputio je župnik i vikar Provincije fra Ante Udovičić kazavši: "Preuzvišeni o. Nadbiskupe, mnogopoštovani o. Provincijale, poštovana braćo svećenici, redovnici i redovnice, dragi vjernici - štovatelji Gospe od Zdravlja, zahvalan Svemogućem Bogu - Ocu i Sinu i Duhu Svetomu, te pod okriljem Blažene Djevice Marije - Gospe od Zdravlja - bratski i radosna srca vas pozdravljam u svoje osobno ime, kao i u ime cijele samostanske obitelji ovdje na Dobromu. Nek se naše molitve sliju u jednu molitvu, nek se naša srca sliju u jedan otkucaj kako bismo bili jedno Tijelo kojem je glava naš Gospodin Isus Krist. Preuzvišeni o. Nadbiskupe ponizno Vas molim da započenete ovo euharistijsko slavlje, pod okriljem naše nebeske Majke, koju častimo kao Gospu od Zdravlja!".

"Nosimo danas u našim srcima i mislima brojne događaje koji su se posljednjih dana dogodili. Donosimo svoje osjećaje, radosne i tužne, u molitvu pred Majku, Gospu od Zdravlja, da bismo joj zahvalili i molili je za duhovno i tjelesno zdravlje, ne samo za sebe nego i za druge", istaknuo je nadbiskup Barišić na početku misnoga slavlja. U svojoj propovijedi govorio je o snazi, blagu i bogatstvu vjere kako Marijine tako i onih koji se njoj utječu. Započeo je s Marijinim riječima na svadbi u Kani Galilejskoj: "Sve što vam kaže, učinite!" "Je li moguće prihvatiti ove riječi bez pogovora?" - upitao je nadbiskup te dodao: "Ove su riječi upućene i nama na ovoj gozbi, upućene su od one koju zovemo Gospa od Zdravlja. Majci je stalo do zdravlja svoje djece, a zdravlje nije samo tijelo i odijelo. Zdravlje uključuje i duh i dušu, cjelovitog čovjeka. Ove riječi na poseban način odjekuju i u Godini vjere, koja je obilježena i jednim događajem koji nas je povezao i uzradovao." Nadbiskup je slikovito opisao protekle događaje citirajući psalmistu: "Kad Gospodin vraćaše sinove sužanjske, bilo nam je ko' da snivamo." "Drago mi je da je ponovno naša domovina doživjela jedan ponos, povezanost, zajedništvo. Drago mi je da su naši generali Gotovina i Markač sazorili u toj patnji nevino osuđeni, da su sačuvali čovještvo i otkrili dimenziju vjere. Nikakvo čudo da ih je ta vjera držala i dovela u domovinu, nosila do katedrale i do svetišta Majci u zahvalni zagrljaj", naglasio je nadbiskup Barišić dodavši: "Hvala im". U nastavku je istaknuo važnost simbola u životu naroda i država, simobola koji su razumljivi i prihvatljivi svima. "Bila bi šteta da se ti simboli u našoj svakodnevici ponište, ugase, degradiraju. Stoga je sad potrebno još više podrške i molitve ovim osobama jer nam trebaju kao uzori, kao ljudi i kao vjernici da nas povuku naprijed i kažu: 'Sve je moguće onom koji vjeruje'", istaknuo je mons. Barišić. U nastavku se propovijedi nadbiskup osvrnuo na različite čimbenike koji narušavaju društveni i obiteljski sklad, na brojne "izme" (relativizam, konsumizam, individualizam...) kojima je zajednički nazivnik narcizam i stavljanje sebe na mjesto Boga. Osvrnuo se i na uvođenje zdravstenoga odgoja u škole, upozorivši na četvri modul koji stvara poteškoće kršćanskim savjestima, od ravnatelja, razrednika, učitelja pa do roditelja. "Pokušava nam se nametnuti nešto što urušava naše zdravlje i odnose, budućnost naše mladosti", kazao je nadbiskup Barišić pozvavši vjernike na zauzetije i odgovornije svjedočenje vjere i kršćanske ljubavi u svakodnevnom životu, u obitelji i u školi, među prijateljima i na radnim mjestima, u politici, u znanosti, u kulturi, u saboru i u parlamentu.

Na kraju misnoga slavlja riječ pozdrava i zahvale nadbiskupu, predstavnicima županijske i gradske vlasti te drugih institucija, svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja za vrijeme kojega je pjevao mješoviti župni zbor i brojnom hodočasničkom puku, uputio je gvardijan samostana fra Jakov Begonja. Tijekom cijeloga su dana brojni hodočasnici posjećivali omiljenu splitsku crkvu da bi izmolili od Gospe zdravlje za sebe i svoje najbliže, upalili svijeću, pomirili se s Bogom u sakramentu pomirenja te se osnažili u euharistiji tijelom Kristovim. Za svetkovinu župa se pripravila devetnicom bogatom duhovnim i kulturnim sadržajem.

 

 

Večernje slavlje u 19.00 sati predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman, kojega je početku pozdravio fra Ante Udovičić, vikar Provincije i župnik Gospe od Zdravlja. O. Provincijal je, uvodeći u slavlje, izrazio radost da je kroz cijelu devetnicu i na današnji dan mnoštvo vjernika došlo u ovu crkvu moliti i zahvaljivati za zdravlje duše i tijela. Pozvao je sve vjernike na molitvu za zdravlje ne samo pojedinaca nego i za cijeli naš narod. O. Provincijala je na početku .

 

U propovijedi je istakao kako je činjenica da vjernici u ovom svetištu traže od Boga duhovno, fizičko i moralno zdravlje po zagovoru Gospe od Zdravlja jer je u naravi čovjeka, antropološka konstanta - religioznost, uza sve moguće promjene koje se događaju u društvu. Ipak, religioznost koju čovjek pokazuje i živi mora biti utemeljena na pravoj vjeri. Citirajući jednoga pisca, rekao je kako je čudo ljubimac vjere, ali vjera na prisiljava na čudo i naglasio kako se Boga ne može ucjenjivati. Dolazeći k Mariji, Isusovoj i našoj Majci, mi želimo učiti od njezine vjere i poniznosti. Ona je povjerovala Riječi Božjoj iako možda nije razumjela u svakom trenutku što od nje Bog traži. Kao što je marija bila ustrajna i dosljedna, i svaki vjernik u tom smislu treba nasljedovati Mariju jer svaki čovjek koji se otvori ljubavi Božjoj i ljubav Božja se otvara čovjeku. O. Provincijal je istakao kako se danas potrebno osloboditi instrumentalizacije čovjeka. Na kraju je naglasio važnost prihvaćanja i zahvljaljivanja za život u svim njegovim segmentima jer, koliko god bilo neshvatljivo, žrtva, krv, suze, patnje rađaju također život. Zazivajući zagovor i pomoć blažene Djevice Marije, Gospe od Zdravlja, za pojedince i naš hrvatski narod na tom putu, završio je propovijed. Na kraju slavlja gvardijan fra Jakov begonja zahvalio fra Joško Kodžomanu.

Ispovjedanje u crkvi Gospe od Zdravlja bilo je od 6.30 do 21.00 sat. Svete mise slavljene su u 7, 8, 9, 10, 11.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00, 19.00 i 20.30 sati.

Fotografije (1)

Fotografije (2)

 

I. dan II. dan III. dan

IV. dan

V. dan

VI. dan

VII. dan

VIII. dan

IX. dan

Molitve Gospi od Zdravlja

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2071
Ovaj mjesecOvaj mjesec6781
UkupnoUkupno7621659

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 67