Omiš: Ređenje za đakone

 „Sve vas srdačno pozdravljam na svetkovinu Krista Kralja u župi sv. Petra u Omišu. Ovo naše zajedništvo jest slavlje koje nam govori da to nije slavlje kalendara nego slavlje srdaca da nam je Isus Krist - Spasitelj. Ovo naše slavlje, kojem se raduje Splitsko-makarska nadbiskupija i Franjevačka provincija, obogaćeno je darom osmorice novih đakona“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić prigodom đakonskoga ređenja koje je upriličeno na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 25. studenoga, u ispunjenoj crkvi sv. Petra apostola u Omišu. Zatim je nadodao kako je ovo dan ne samo malih obitelji, nego velike obitelji Crkve. „Đakoni, otvorite svoja srca i budite zahvalni na ovom daru, a mi vas želimo pratiti svojim molitvama.“

 Na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja zaređeni su fra Šimun Markulin iz Hrvaca, fra Antonio Mravak iz Gale i fra Ivan Vuletić iz Slivna, a na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Bečić iz Srinjina, don Domagoj Jelača iz Splita (Kamen), don Zvonimir Mijić iz Splita, don Toni Šinković iz Splita i don Franjo Frankopan Velić iz Kölna (Njemačka).

U slavlju je sudjelovalo više od trideset svećenika, odgajatelja i profesora na čelu s nadbiskupom Barišićem, provincijalom fra Joškom Kodžomanom, generalnim vikarom mons. Ivanom Ćubelićem, dekanom KBF-a u Splitu dr. fra Antom Vučkovićem te župnikom don Ivanom Delićem.

Nakon što su kandidati za đakonat navijestili Riječ Božju te njihovi odgojitelji don Boris Vidović i fra Stipe Nimac pred nadbiskupom zajamčili da su prema sudu Crkve prikladni za đakonsku službu, nadbiskup je održao prigodnu homiliju. Pokušao je ređenicima i brojnom okupljenom puku, roditeljima, rodbini i prijateljima ređenika, približiti smisao svetkovine Krista Kralja.

U propovijedi je usporedio dva modela - Pilata i Isusa Krista. Pilat ne vjeruje u snagu istine, još manje u snagu ljubavi. On vjeruje u snagu moći, kako zauzeti prva mjesta, osigurati vladavinu koja ima svoju površinu i granicu. On nije svjestan krhkosti te vladavine. Ipak, „htio bih umanjiti Pilatovu krivnju. Pilat živi nekako u svima nama jer ne želi preuzeti odgovornost. Pilatovski često peremo ruke“. Suprotno Pilatu, Isus Krist nudi drugi model. Isus Krist se oslanja na ljubav i istinu. On ne želi drugome oduzimati mjesto, štoviše, on upozorava 'tko želi biti prvi, neka bude sluga drugima', kazao je nadbiskup, dodavši kako se Isus Krist predstavlja kao istina da je Bog dobri Otac koji nas želi ozdraviti od naše ranjivosti. Bog nas poziva na neprolazno kraljevstvo – kraljevstvo ljubavi i istine. U nastavku propovijed o. Nadbiskup obratio se kandidatima za đakone i kazao: „Vi ste izabrali i niste pogriješili. Kako vladati s Kristom u ovom svijetu, kako ostati na putu ljubavi i istine, pravde i mira?“, upitao je o. Nadbiskup, i nastavio rekavši da je taj život moguć jedino u povezanosti s Isusom Kristom koji je rekao 'ako čuvate moju riječ, bit ćete moji učenici' i 'bez mene ne možete učiniti ništa'. To Evanđelje bit će vam darovano u ruke da uzvjerujete što čitate i da živite što navješćujete. Gospodin u vas ima povjerenje. Isus Krist je istina koja i vas želi osoboditi i učiniti svjedocima nove evangelizacije među braćom i sestrama. Mi smo ponosni i zadovoljni da ste učinili ovaj korak. Niste sami! Svećenici, kolege, vaši roditelji, vaša braća i sestre su na vašoj strani jer vas žele u svojoj sredini kao novost i svježinu. Vi ste blagoslov Božji svima. Molite da ovaj Božji dar možete razvijati u sebi. Gospodine, ovo što si započeo, to i dovrši“, rekao je o. Nadbiskup na kraju propovijedi.

Nakon popričesne molitve, uz zahvale i čestitke nadbiskupa Marina Barišića, nazočnima su svoju riječ uputili provincijal fra Joško Kodžoman i župnik don Ivan Delić zahvalivši svima koji su svoju ljubav i znanje utkali u njihov odgoj i razvitak zvanja, roditeljima i rodbini ređenika, odgojiteljima i profesorima, župnicima i župnim zajednicama te prijateljima i kolegama.

Fra Joško Kodžoman, provincijal

Preuzvišeni oče Nadbiskupe, poštovana braćo svećenici, časne sestre, aspiranti i aspirantice za duhovna zvanja, draga novozaređena braćo, cijenjene obitelji i rodbino naših novozaređenih đakona, vjerni narode Božji!

U ime Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja, sve Vas najsrdačnije pozdravljam u ovoj svečanoj prigodi i radosnom trenutku. Činjenica da su danas, među ostalima, na naslov naše franjevačke Zajednice, zaređena za đakone trojica naših članova čini nas posebno sretnima i ponosnima.

Iz svakodnevnog ljudskog iskustva znamo cijeniti i veseliti se darovima, koje primamo kako od ljudi tako i od Boga. Bog nas svakodnevno dariva dobrima, koja se ne mogu izmjeriti uobičajenim - mjernim uređajima, niti izraziti u ustaljenim mjernim jedinicama. Danas slavimo poseban dar Božji, dar i veličinu duhovnog poziva, Božjeg poziva i ljudskog odaziva. Svi smo zajedno sretni i zahvalni zbog duhovnih plodova koji su poput voća dozreli u likovima ovih mladih ljudi. Zasluge za uspjeh i ustrajnost u pozivu naših đakona, moramo pripisati najviše njima samima, ali one pripadaju jednako tako i strpljivom, marnom i udruženom zauzimanju njihovih roditelja, odgojitelja i profesora. Stoga neka i svima njima bude s ovog mjesta odaslana poruka zahvale za sav uloženi trud, žrtve i molitve kojima su kroz dugi niz godina pratili naše đakone u njihovu hodu prema uzvišenom pozivu Božjem.

Draga braćo đakoni, vjerujem da ćete nastojati biti iskreni i savjesni služitelji i slavitelji sakramenata i svih drugih otajstava naše vjere, uvijek odani Crkvi kao i njezinu naučavanju u svim važnim pitanjima vjere i morala. Neka Vas sam Krist Kralj, čiju svetkovinu danas u Crkvi slavimo, pouči i nadahne kako biti vjeran i vjerodostojan u naviještanju Radosne vijesti, ali jednako tako neka Vam i pomogne u nastojanjima da svojim osobnim ljudskim i profesionalnim karizmama i vještinama obogatite zajednice vjernika s kojima budete radili. Bog se i preko Vas želi proslaviti u ovom našem svijetu, razglasiti Istinu koju nam je sam objavio, ostaviti duboki trag svoje ljubavi prema svim ljudima. Neka Vas blagoslovi svojim mirom, neka Vas prati svojim savjetom i mudrošću, koje ćete crpsti kroz molitvu, neka Vam udijellhrabfost da se ne prepgdnete pred užasima života, neka Vam da sve potrebne darove i milosti da budete i ostanete Njegovi, sretni do konca svoga života, danas u đakonskoj službi, a sutra već u svom svećeništvu.

Živjeli i svima sretno!

 

Don Ivan Delić, župnik u župi sv. Petra u Omišu

Kristu Kralju svega stvorenja hvala na ovom veličanstvenom danu. Presretna je ova naša župna zajednica i cijeli grad Omiš pa i šire, što smo imali čast da se ovi mladići zarede za službu đakona upravo u ovoj našoj prelijepoj crkvi.

Svakako da svoju zahvalnost dugujemo prvenstveno našem ocu nadbiskupu mons. Marinu Barišiću te provincijalu Franjevačke provincije presvetog Otkupitelja fra Jošku Kodžomanu, koje ujedno i od srca pozdravljam.

Svakao da se pridružujem pozdravima i čestitkama prethodnih govornika. Pozdrav gradonačelniku Omiša i drugim predstavnicima vlasti.

„Jedini put koji nas vodi do susreta s Bogom je život vjere. Tko vjeruje sjedinjen je s Bogom", rekao je papa Benedikt XXVI.

Dragi đakoni, vjera vas je dovela do Boga i sjedinila s njime a sada vas po rukama nadbiskupa mons. Marina i stavila u službu Božju. Niste primili zanat nego poslanje i istinski poziv. Od srca čestitam vama na odlučnosti da izbliza sljedite Krista. Neka vas On čuva i vodi i na putu prema svećeništvu. Dakako, čestitam svima ali posebnu četitku upućujem našem, iz naše župe, đakonu Franji Frankopanu Veliću koji će na ljeto, ako Bog da, slaviti ovdje ovdie i svoju mladu misu.

Tko zna, možda će netko od mladih nakon ovoga svečanog događaja poželjeti postati svećenik i poći putem Krista i ovih mladića. Svako zavnje je izmoljeno, zato i vi dragi roditelji molite da svoju djecu da bi nam Bog podario još radnika na njivi Gospodnjoj, jer žetva je velika a radnika malo.

Misno slavlje, koje je završilo himnom „Tebe Boga hvalimo“ i nadbiskupskim blagoslovom, svojim je pjevanjem uveličao mješoviti župni zbor župe Sv. Petra u Omišu.

Đakonsku službu fra Šimun Markulin vršit će u Šibeniku na Šubićevcu, fra Antonio Mravak u Metkoviću, fra Ivan Vuletić u Imotskom,  don Josip Bečić u Kaštel Lukšiću, don Domagoj Jelača u konkatdrali u Splitu, don Zvonimir Mijić u Splitu na Brdima, don Toni Šinković u Solinu i don Franjo Frankopan Velić službu osobnog tajnika o. Nadbiskupa.

Fotografije 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2418
Ovaj mjesecOvaj mjesec24613
UkupnoUkupno7639491

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54