Mons. dr. Mile Bogović i fra Josip Bebić posjetili Hrvate u Argentini

 Na poziv voditelja Hrvatske katoličke misije u Buenos Airesu fra Josipa Peranića od 8. - 27. studenoga 2012. argentinske Hrvate pohodio je mons. dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup. 12. studenoga 2012., nakon posjeta peruanskoj HK misiji u Limi, u Buenos Aires doputovao je i ravnatelj Ureda HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu fra Josip Bebić. Domaćin fra Josip Peranić po unaprijed načinjenom programu za svoje goste potrudio se da u što manje vremena obiđu što više sadržaja, a sve na slavu Božju.

U subotu 10. studenoga biskup Bogović posjetio je Malu školu hrvatskoga jezika i zadržao se dugo u prijateljskom susretu s polaznicima škole i njihovim roditeljima. Uvečer istoga dana održao je predavanje u Hrvatskome domu, nakon čega je upriličena Lička večer za sve sudionike.

U nedjelju 11. studenoga u San Justu u crkvi sv. Leopolda Mandića biskup Bogović predvodio je Svetu misu koja je bila toliko posjećena da se i najstariji vjernici ne sjećaju kada je posljednji put bilo toliko Hrvata u toj crkvi. Biskup je na kraju mise zahvalio svima koji nikada nisu zaboravili svoju domovinu i koji ustrajno i dalje hode u vjeri svojih otaca, a veliku radost zbog biskupova dolaska među njih uime puka Božjega izrazio je g. Nino Rukavina nadahnutim riječima: "Preuzvišeni, ova se zajednica raduje i veseli posjetu čovjeka kojega smatramo osobito bliskim, pastira one unutarnje Hrvatske koja je kroz povijest toliko krvarila, biskupa čija je prijestolnica u glavnome gradu kršne i ponosne Like, u podnožju starca Velebita gdje, kako kaže lička legenda, junak nadimkom Herkul, Marijan Matijević, 'vukovi viju, lisice laju, skakavci žito pojedoše, di se rđa sije i niču junaci... Di namjernik dobri nikada zanoćiti neće pod vedrim nebom, gladan i žedan, i gdje zlonamjeran tuđin nikad nije miran omrčao niti spokojan osvitao.' Duboko poštujemo sve Vaše aktivnosti u korist naše drage Hrvatske, osobito Vaše djelovanje u službi predsjednika Komisije za hrvatski martirologij HBK i BK BiH." Na kraju govora okupljeni vjernici zahvalili su biskupu za ostvaren projekt Crkve hrvatskih mučenika na Udbini zamolivši ga da jednu minutu klekne pred križem u toj crkvi te se pomoli za sve njih u Argentini i poruči svim herojima kako uvijek žive u njihovim srcima i kako se svi iseljeni Hrvati osjećaju njihovim dužnicima.

U utorak 13. studenoga 2012. biskup Bogović, fra Josip Bebić i domaćin fra Josip Peranić posjetili su Hrvatsko veleposlanstvo u Buenos Airesu gdje ih je ugostio veleposlanik Željko Belaj, upoznavši goste s činjeničnim stanjem i životnim pitanjima Hrvata doseljenih u Argentinu. Naime, Argentina je osma svjetska država po veličini koja je desetljećima seliocima širokogrudno otvarala vrata. Tako je 97% Argentinaca europskoga podrijetla. Teško je točno reći koliko je Hrvata bilo i koliko ih ima u Argentini. Prema nekim studijama u Argentini danas živi 250.000 Hrvata i njihovih potomaka. Djeluju u svim argentinskim gradovima i sudjeluju u svim granama ekonomije i gospodarstva, najčešće u brodogradnji i građevinarstvu. Velik broj Hrvata ostavio je duboke tragove u svim sferama društvenog i kulturnog života Argentine. Dugi niz godina hrvatske doseljenike ondje uspješno duhovno prate hrvatski svećenici i časne sestre, osobito franjevci Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra i franjevci Provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita te časne sestre franjevke od Bezgrešnog Začeća iz Dubrovnika (Danče) i Kćeri milosrđa sa sjedištem u Blatu na Korčuli. U Argentini djeluje velik broj hrvatskih ili hrvatsko-argentinskih sportskih i kulturnih klubova i zajednica, a sve ih duhovno povezuje HK misija sv. Nikole Tavelića u Buenos Airesu na čelu s fra Josipom Peranićem, koji je ondje od 1984. godine. Hrvatski su franjevci na poticaj pokojnog fra Stjepana Gregova u Patagoniji izgradili kapelu Zvijezde mora koja je potpuno uronjena u more i odmaralište za potrebe HK misije Buenos Aires nazvavši to neslužbeno 'ribolovnim rajem' ili svojim 'kutkom hrvatske zemlje' u inozemstvu. Pokraj te kapele od proljeća ove godine počiva fra Stjepan Gregov, dugogodišnji kustos zadarske kustodije u Argentini i voditelj katoličke misije Baia san Blaz.

Na blagdan sv. Nikole Tavelića 14. studenoga u središtu Buenosaireske nadbiskupije biskupa Milu Bogovića i fra Josipa Bebića ugostio je kardinal Jorge Mario Bergoglio zajedno sa svojim osobnim ispovjednikom hrvatskim franjevcem fra Berislavom Ostojićem. Kardinal Bergoglio govorio je o životu i djelovanju Crkve u njegovoj biskupiji, ne krijući zadovoljstvo hrvatskim svećenicima/tamošnjim misionarima, izrazivši želju da još više takvih svećenika, ako je moguće, hrvatski biskupi pošalju na rad u nadbiskupiju kojoj je na čelu. Poslijepodne istoga dana u župnim prostorijama upriličen je susret s delegacijom Hrvatskoga Caritasa u Buenos Airesu koju je predvodila predsjednica HC-a gospođa Vjera Bulat. Iste večeri u hrvatskom vjerskom središtu koje nosi ime sv. Nikole Tavelića mons. Bogović predvodio je svečano misno slavlje uz nadahnutu propovijed. U povodu blagdana zaštitnika hrvatske župe sv. Nikole Tavelića fra Josip Bebić predvodio je trodnevnu duhovnu obnovu za sve župljane.

U četvrtak 15. studenoga fra Josip Peranić upriličio je susret svih svećenika i časnih sestara koje rade u Buenos Airesu s gostima iz Hrvatske mons. Bogovićem i fra Bebićem nakon čega su svi zajedno u 19 sati, večer uoči izricanja haške presude, slavili svetu misu za hrvatske generale, koju je predvodio mons. Bogović. Nakon mise gosti iz Hrvatske susreli su se s članovima Međudruštvenog odbora sastavljenog od predstavnika hrvatskih društava iz cijele Argentine.

Najbolja moguća vijest koja je 16. studenoga stigla s Haškoga tribunala, oslobađajuća presuda hrvatskih generala, dostojanstveno je toga dana, ali i svih dana poslije slavljena i među Hrvatima u Argentini. U subotu 17. studenoga mons. Bogović i fra Josip Bebić bili su na večeri skupine "Veselo društvo", a na 33. nedjelju, 18. studenoga, HK misija u Buenos Airesu s osobitom radošću i vrlo svečano proslavila je svoga patrona sv. Nikolu Tavelića, gdje je u prepunoj crkvi na Teharu predvodio misu i propovijedao mons. Mile Bogović. Za glazbeni dio mise pobrinuo se hrvatski tamburaški sastav. Nakon Svete mise u Centru mladih upriličen je prigodni susret s ocem biskupom Bogovićem koji je svim nazočnima udijelio blagoslov, a nakon prigodnog ručka, dugo su se s ponosom i u zajedničkom nadahnuću pjevale hrvatske rodoljubne pjesme.

19. studenoga biskup Bogović posjetio je s fratrima časne sestre Kćeri milosrđa u Caserosu, sjeverozapadnom dijelu B. Airesa, u njihovoj matičnoj kući odakle su širile svoj rad u okviru školstva i bolničke njege po cijeloj Južnoj Americi. Tijekom doručka sestre su na čelu s generalicom s. Emilom Barbarić izložile biskupu svoj rad, pokazale mu mali muzej svoje utemeljiteljice blažene Marije od Propetog Petković, zahvalivši biskupu na posjetu.  

Svi dani što su slijedili do biskupova odlaska iz Buenos Airesa 27. studenoga bili su prepuni raznovrsnih doživljaja s tamošnjim vjernicima, starijim doseljenicima iz Hrvatske, uglavnom iz Like, koji pamte i rado govore o svim fazama povijesti Hrvata u Argentini, ali i o domovinskoj Hrvatskoj, nadahnjujućih susreta s djecom koja pohađaju hrvatske škole, zajedničkih euharistijskih slavlja u Buenos Airesu, Rosariju, Cordobi i drugdje.

Zaključak je svih sudionika ovoga posjeta oca biskupa Mile Bogovića i fra Josipa Bebića Buenos Airesu da je obostrano doživljeno "pravo osvježenje i najbolje duhovno obogaćenje na početku Godine vjere".

Fra Josip Bebić ostaje u Buenos Airesu do 7. prosinca 2012. i planira posjetiti hrvatske Sestre milosrdnice, dvojicu franjevaca Berislava i Jordana Ostojića, argentinskih župnika u čijoj su župi 1961. zadarski franjevci sagradili Zavod Alojzije kardinal Stepinac, kao i školu Nuestra Segnora Marija Bistrica u naselju Barrio Juan Vucetich. Potom odlazi u Brazil, u Sao Paulo, na proslavu 20. obljetnice uspostave službenih odnosa Hrvatske i Brazila koja se obilježava 8. studenoga 2012. Ondje će predvoditi svečano misno slavlje za sve Hrvate koji žive u Sao Paulu.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2100
Ovaj mjesecOvaj mjesec6810
UkupnoUkupno7621688

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 66