Split: Proslava 50 godina časopisa „Marija“

U prigodi proslave 50. obljetnice izlaženja "Marije", vjerskoga mjesečnika za Gospine štovatelje, uredništvo je u subotu 1. prosinca uvečer upriličilo prigodni duhovni i kulturni program u crkvi Gospe od zdravlja i franjevačkom samostanu na splitskom Dobrom. Nakon svečane večernje mise zahvalnice koju je u crkvi predvodio provincijal splitske franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman u koncelebraciji s urednikom "Marije" fra Petrom Lubinom te s dvojicom sinjskih franjevaca fra Nedjeljkom Jukićem i fra Stjepanom Čovom uz pjesmu i glazbenu pratnju VIS-a "Bronzin duhovne hrane" iz splitske konkatedrale Sv. Petra, u Pinakoteci franjevačkog samostana otvorena je dokumentarna izložba o 50 godina "Marije" - mjesečnih svežnjića, katoličkih kalendara, knjiga u izdanju "Marije", priznanja, zahvalnica i drugih dokumenata vezanih uz pedeset dugih godina njezina izlaženja te izložba amaterskih likovnih radova na temu Majke Marije, prispjelih na natječaj raspisan uz proslavu zlatnog jubileja.

 Na početku svečanog misnog slavlja fra Petar Lubina upoznao je vjernike, među kojima je bio i veći broj redovnica, s povodom toga slavlja – pola stoljeća izlaženja "Marije", te ukratko sažeo njezin put. Podsjetio je na trnovite početke u doba netrpeljivosti komunističkih vlasti spram domovinske Crkve, posebno prema katoličkom tisku koji je cvjetao prije II. svjetskog rata, a kojega su komunisti ukinuli odmah po dolasku na vlast, kao opasno klerikalno protunarodno oružje. Podsjetio je na odluku provincijske uprave od 27. srpnja 1962. kojom je pokrenut prvi poslijeratni marijanski časopis "Marija". Podsjetio je i na prvog urednika fra Vjenceslava Glibotića (+1998.), koji mu je i nadjenuo ime. Kako je početkom 1963. počeo izlaziti, kao tada jedini marijanski list, tako je to ostao i do danas. Bio je prvi poslijeratni opći hrvatski marijanski časopis, otvoren svim marijanskim svetištima i župama, prešavši uskoro domovinske granice te se proširio po svem svijetu gdje god žive Hrvati, rekao je fra Petar.

 Provincijal se u homiliji osvrnuo na ulogu i značenje mjesečnika "Marija" te uz čestitke fra Petru, uredništvu, svim suradnicima, širiteljima i čitateljima, poželio im je daljnji plodan zajednički rad na širenju marijanske pobožnosti. Istaknuvši duhovno bogatstvo kojim je taj list hranio Mariji vjeran hrvatski puk kroz 50 godina, i čiji duhovni plodovi nisu izostali, podsjetio je na marijansku Hrvatsku i njezin pobožni, nebeskoj Majci odan hrvatski puk, koji je časti od davnina kao svoju Majku i "najvjerniju odvjetnicu". Fra Nedjeljko je potom pročitao posebni blagoslov pape Benedikta XVI. svima vezanima za "Mariju", od urednika fra Petra do svakoga pojedinog čitatelja i podupiratelja njezina tiskanja.

 U kulturnom dijelu proslave u Pinkoteci franjevačkog samostana fra Nedjeljko je prikazao "Marijin" put kroz pola stoljeća. Rekao je da je s brojem izašlim za prosinac "Marija" navršila 50 godina svoga izlaženja, pa je prosinački broj zato i opremljen svečanije, sadržajnije i bogatije.

"Marija" je bila, opstala i ostala "svoja" punih pola stoljeća u službi ponizne Službenice Gospodnje, i to bez buke, skromno i nenametljivo, jednostavno, onako kako pristaje smjernoj i poniznoj nazaretskoj Djevici", rekao je fra Nedjeljko, spomenuvši se da je tijekom tih pola stoljeća "Marija" imala dva urednika, tiskana je u dvije tiskare. Šest puta godišnje izlazila je od 1963. do 1965., osam puta 1966. i 1967., deset puta godišnje izlazi od 1968. do danas. Prvih 20 godina uređivao ju je fra Vjenceslav Glibotić. Format 20x14 cm nije se promijenjeno ni do danas. Potom ga trideset godina uređuje fra Petar Lubina, koji je i danas urednik, nastavivši uspješno tamo gdje je fra Vjenceslav stao. Spomenuo se i teških komunističkih desetljeća koja su gušila i uništavala sve što je bilo hrvatsko i katoličko te napora da se zapreke zaobiđu. "A bilo ih je od pokušaja u tiskari da se list ne tiska, pa do svakakvih drugih, možemo slobodno reći, komunističkih smicalica, koje je osobito fra Vjenceslav svojom inteligencijom, naobrazbom, duhovitošću i vještinom znao spretno izbjeći i nadvladati", rekao je fra Nedjeljko, uz kratki povijesni grafički pregled - 32 stranice imali su brojevi prvoga godišta; 40 stranica brojevi od ljeta 1974.; 48 stranica brojevi od 1964. do 1974. i tako redom sve do danas kada "Marija" izlazi redovito na 40-tak stranica. Na naslovnici je dosad objavljeno 350 različitih Gospinih likova, dosad su izašla u 483 sveska 562 broja "Marije". Podsjetio je i na druge podatke - 7000 primjeraka tiskanih s prvim brojem, 14.000 primjeraka 1971., kada je bila i najviša naklada, a ukupno je dosad objavljeno 20.032 stranice.

Kulturni dio programa uljepšale su dvije glazbene točke uz klavirsku pratnju Pere Prosenice u izvedbi Nikoline De Michelli Viturri, Ane Dunatov i Marijane Munitić, koje su otpjevale B. Pelizzarovu "Avemariju" i solo nastup Nikoline također s "Avemarijom" Luigia Cherubinia.

 

 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1853
Ovaj mjesecOvaj mjesec67061
UkupnoUkupno7609562

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 80