Visovac: Održan samostanski kapitul

U petak, 12. prosinca 2012., na Visovcu je održan samostanski kapitul na kojem su sudjelovala i braća iz samostanskog okružja. Na samom početku započeli smo molitvom Srednjeg časa koju su predmolili novaci. Potom se razgovaralo o proslavi Božića i ispomoći za božićne blagdane. Kao franjevačka obitelj okupit ćemo se opet na Visovcu na svetkovinu Božića i na Tri Kralja kada će u 18.00 sati biti tombola.

Glavna točka bio je veoma zanimljiv i poticajan govor o sv. Franji gvardijana fra Mate Gverića na temu: Sv. Franjo u Godini vjere. Fra Mate je u uvodu istaknuo aktualnost i potrebu govora o sv. Franji danas rekavši da o sv. Franji nikada nije suvišno govoriti. Njegov lik uvijek možemo prikazivati, njegov život mnogima predstavljati. Svaki skup ljudi, svećenika i redovnika zaslužuje da im se predoči prava slika o pravom nasljedovanju Isusa Krista. Jedan od rijetkih koji je uspio čuti Božji zov i na njega odgovoriti na veoma osebujan način koji zadivljuje i zanosi i u naše dane. Bio je to Franjo. Franjo je bio tako obično neobičan da je izvršio utjecaj na sve skupine, zanimanja, zvanja i svjetonazore. Sv. Franjo je imao utjecaj na Crkvu, hijerarhiju, teologiju, duhovnost, redovništvo, pastoral, na sve svjetske nazore, kršćanske i nekršćanske, nije prestao djelovati ni danas nakon gotovo osam stoljeća. Nije bio ni znanstveni radnik, ni filozof, ni teolog, ni prelat, ni poznavalac crkvenog prava, čak nije bio ni svećenik. On upada u život Crkve mimo ustaljenih hijerarhijskih okvira, kao što komete upadaju iznenada i neočekivano u strogo određene putanje ostalih nebeskih tijela. (…) Franjo je smirio socijalna previranja i naučio ljude na evanđeosku jednostavnost i siromaštvo, osim toga on vraća ljudima izgubljeni smisao za istinskom ljepotom, za ljubav prema krasnoj Božjoj prirodi. Bijes, oholost strasti sprečavaju čisti pogled na divote ovoga svijeta. Franjo gleda na svijet očima nevinog djeteta. Sva mu priroda služi za udivljenje. Divi se pauku što tako divno plete svoje mreže, pjeva himnu bratu suncu koji je tako moćan, sjajan i topao; zahvaljuje Bogu što nam je dao sestricu lunu i zvjezdice što nam svijetle u mraku. (…)

Franjo i u naše vrijeme poziva i izaziva. Štoviše, on postaje sve aktualniji. On je i danas novost svakomu tko želi slobodu, ljubav, poštovanje, promjenu, tko nije zadovoljan sa stanjem u kojem se nalazi. Franjo nudi svijetu vlastitu avanturu, smjelost, hrabrost. Preporučuje slobodu i to potpunu, onu koja oslobađa i od prava, da bi na se preuzela što veće i teže obaveze. Nudi ljubav koja je sebi zakon. Odatle njegov bijeg od ustaljenih oblika života kojima kontestira svoje vrijeme. Nema većeg poklonika slobode od Franje. Hoće žrtvu koja se neće oglušiti ni o ljubav ni o pravdu. Franjo zahtjeva ludi zanos za drugim životom, jer je ovaj život samo priviđaj. Franjo ništa ne traži za se. Traži bezgranično štovanje Boga koje se onda spontano pretvara i u poštovanje svake ljudske osobe i osobnog dostojanstva. Tu je izvor osjećanja za braću odakle niče istinsko bratstvo između ljudi. Franjo djeluje u šutnji, buka mu je zazorna. Pritom kao da uzvikuje: manje mudrovanja, više nastojanja. Više vjere, manje planiranja. Franjo je čovjek inspiracije, trenutnog nadahnuća, čovjek koji uvijek i neprevarljivo raspoznaje Božji glas i volju, trajno podložan Duhu. Više se nada u Boga nego u sebe. Poručuje braći i svijetu da nam je glavna briga usvojiti duh Gospodnji, moliti mu se čista srca i sačuvati poniznost, strpljivost u progonstvima i u bolesti, te ljubiti i one koji nas progone, grde i karaju. (…) Franjo nudi i današnjem čovjeku ono što je nudio ljudima svoga vremena: Kristovo Evanđelje, Isusov put! On se uvijek poziva na temeljne evanđeoske vrednote: poniznost, poslušnost, siromaštvo i smisao za molitvu i žrtvu.

Nakon razmatranja gvardija fra Mate Gverić predvodio je euharistijsko slavlje u kojem su sudjelovali i novaci. Kapitul je završio zajedničkim ručkom.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas871
Ovaj mjesecOvaj mjesec68452
UkupnoUkupno7610953

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 98