Propovijed Generalnog ministra na otvaranju susreta s novoizabranim provincijalnim ministrima

15. susret Generalnog ministra i njegova definitorija s novoizabranim provincijalnim ministrima i kustodima u 2012. godini službeno je započeo euharistijskim slavljem kojemu je predsjedao generalni ministar fra Jose R. Carballo. Generalni ministar je na temelju svetopisamskih riječi Heb 1,1-16 i Mk 1, 14-20 generalni ministar Jose R. Carballo održao homiliju.

 

„Obratite se ... hajdete za mnom“

Danas započinjemo susret Generalnog ministra i njegova definitorija s novim provincijalnim ministrima izabranim kroz proteklu godinu. U svetopisamskim čitanjima čuli smo o početku javnog djelovanja Isusa Krista koji je uputio poziv na obraćenje „Obratite se i vjerujte Evanđelju“ što odjekuje s imperativom koji će ostaviti trag u životu njegovih učenika, tj. „Idite za mnom“ (Mk 1,17).

Marko ukratko predstavlja stvarni životni program. Božja objava da je sada „punina vremena“ – podudara se u pozivu „obratite se i vjerujte Evanđelju“. Ta „punina vremena“ je milosno vrijeme koje je sada prisutno. Nema više čekanja. U osobi Isusa Krista Bog se potpuno očitovao. Obećanja su ispunjena. Bog je u potpunosti progovorio kao što nam govori i tekst Hebrejima (usp. Heb. 1,1).


Ovo je stoga vrijeme obraćenja. Ovo je vrijeme kad treba mijenjati osjećaje, srce i život. Ovo je vrijeme kad treba ostaviti grijeh i osrednjost. Ovo je početak novog puta obilježenog pristajanjem uz Isusa, živo Evanđelje.

Vjerovati Evanđelju nije puki intelektualni čin ili čak, moralna obveza, nego je to potpuno pristajanje uz Evanđelje, očitovano u Kristu. Imajući to na umu, vjerovati znači otvoriti sebe, imati povjerenje, riskirati, vezati se uz Krista i druge, voljno se uključiti u Božju pustolovinu. Vjerovati Evanđelju znači slijediti Isusa.

U Starom zavjetu ljudi su slijedili samo zakon. Središte Isusa Krista je novost koja sprječava da se Evanđelje shvati jednostavno kao moral ili ideologija. Ta novost je put života na koji su pozvani učenici da ga prigrle.

Put života Manjega brata, kako ga je shvatio sv. Franjo, jest zagrliti Evanđelje. Evanđelje je za sv. Franju i za svu manju braću koja ga nasljeduju „život i pravilo“, projekt i oblik života. „Opslužujući Evanđelje“, kao što je zahtjevao Manji brat Franjo, jest usmjeriti svoje postojanje prema Kristu koji je „put, istina i život“.

Vratimo se tekstu o pozivu učenika (usp. Mk 1,16-20). Bitne komponentne poziva, izrečene u tekstu, jesu tri: opažanje, inicijativa i žurnost.

Opažanje: Isus „je opazio“. To je opažanje koje je izabrao. To je opažanje koje stvara susret, zajedništvo.

Inicijativa. U židovstvu učenici su bili oni koji su birali svoga učitelja. Ovdje Učitelj je onaj koji bira učenike. Biti učenik ne znači osvajati nego biti osvojen.

Žurnost. To je izraženo u riječi „odmah“. Budući da je ovo pravo vrijeme, milosna prilika, poziv postaje žuran. Izričito odbijanje je bolje nego kolebanje ili neodlučnost. Učenik ne traži objašnjenje, međutim Učitelj daje više od objašnjenja, on podjeljuje zadaće.

Osim toga, četiri su vrste odgovora: vjerovati, biti indiferentan, biti učenik i biti formiran.

Vjerovati – je odgovriti odmah na poziv, kao što su učinili i učenici, a to je moguće jedino iz vjere, protulijek za strah i ljudsku mudrost. Takav odgovor je moguć iz potpunog povjerenja u Onoga koji poziva i kojemu ništa nije nemoguće (usp. Lk 1,37).

Biti indiferentan – odgovor koji zavrašava u odvajanju i odricanju.

Biti učenik – naglasak nije na ostavljanju iza sebe nego u nasljedovanju. Učenik nije onaj koji ostavlja nešto iza sebe, nego onaj koji pronalazi nekoga. Slično tome, učenik nije onaj koji uči nešto, nego onaj koji nasljeduje.

Biti formiran – to je posljednja oznaka koja karakterizira učenika: dopustiti sebi da budem formiran od Učitelja. Učenik nije onaj koji postiže cilj nego onaj koji je na putu i teži prema cilju.

Draga braćo, u evanđeoskom tekstu koji smo upravo čuli, pronalazmo program života za nas kao i program života za braću koja su nam povjerena. Kao Manja braća, pozvani smo živjeti u neprestanom stavu obraćenja obnavljajući naše nasljedovanje prema Isusu. „Obratite se ... slijedite me“. To su dva imperativa koji bi trebali upravljati sve naše životne odluke, a sve ostalo postaje drugotno.

U ovom vremenu pozvani smo obnoviti naš identitet i ne možemo zaboraviti ta dva zahtjeva života koja se odnose na svakog Manjeg brata. Ako želimo značajan život i poslanje, ne možemo činit manje dok slušamo ove Isusove riječi. U tome je naša vjernost pozivu koji smo primili i naše značenje, u tome smo sol i svjetlo u svijetu danas.

Godina vjere u kojoj se nalazimo i koja je poziv na obraćenje Gospodinu jest prilika da obnovimo želju za obraćenjem i učeništvom. Pozvani od Crkve da prijeđemo „vrata vjere“  (Dj 14,27), moramo pretpostaviti da to znači da nas Riječ oblikuje, Riječ koja nas transformira i ukrcaje na putovanje koje traje cijeli život i traži obnovljeni susret s osobom Isusa Krista.

Draga braćo, molim vas da prihvatite ovu priliku Godine vjere koju pruža Crkva da biste otkrivene sadržaje vjere ispovijedali, slavili, živjeli i molili. Molim da poslanje vođenja i upravljanja koje nam je povjereno bude usmjereno prema radikalnijem nasljedovanju Isusa Krista.

Neka Marija, model vjere, bude svakom od nas uzor u nasljedovanju Krista, obasja naš put i prati nas na njemu u svako vrijeme!


 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas415
Ovaj mjesecOvaj mjesec50844
UkupnoUkupno7736612

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42