Split: Prof. dr. fra Luka Tomašević održao predavanje na temu „Spolni odgoj“

Uoči Dana života u pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja održana je u srijedu, 30. siječnja 2013. godine, obiteljska tribina na temu „Spolni odgoj“. Predavanje je održao prof. dr. fra Luka Tomašević, profesor moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, a moderatorica programa bila je dr. med. Danijela De Micheli Vittur.

Na početku je voditeljica programa Danijela De Micheli Vitturi pozdravila predavača prof. dr. fra Luku Tomaševića, provincijala fra Joška Kodžomana, župnika Gospe od Zdravlja fra Antu Udovičića, nadbiskupijskog povjerenika za pastoral obitelji prof. dr. don Josipa Čorića, župnika župe sv. Stjepana pod borovima na Mejama u Splitu fra Žarka Relotu, krizmanike i njihove roditelje iz župe Gospe od Zdravlja kao i ostale zainteresirane sudionike.

Prof. dr. fra Luka Tomašević na početku svoga predavanja jasno je kazao kako su prva tri modula o zdravstvenom odgoju u redu, ali da je sporan četvrti modul. Aktualna rasprava o zdravstvenom odgoju temelji se na razlikama koje se pojavljuju između kršćansko-katoličke kulture i morala i s druge strane anarholiberalnoj struji.

Sredinom šezdesetih godina prošloga stoljeća dogodila se seksualna revolucija i znanstveni pristup seksualnom odgoju, rekao je fra Luka, za razliku kad je prije toga spolni odgoj bio u obitelji i o njemu se nije puno govorilo. Od trenutka seksualne revolucije dolazi do rastavljanja prokreativne vrijednosti spolnosti od njezinih užitaka i na scenu dolazi sve više erotski motiv osobito u medijima. Promjene su se zbile na području ljudske spolnosti, u njezinom shvaćanju i življenju. Ti novi stavovi predstavljaju se kao sasvim opravdani i normalni. Kao rezultat toga jest stav A. Kinseya koji je rekao da spolnost služi isključivo ljudskom užitku, tj. traži se užitak, a odbacuje se prenošenje života. Fra Luka je napomenuo kako i feministički pokret pod vodstvom Z. Spahić utječe na seksualni odgoj. Promatrajući spolnost s teološkog stajališta kroz prošlost i danas prof. Tomašević je naglasio riječi pape Ivana Pavla II. koji je rekao kako je spolnost veliki dar čovjeku. Darivanje može biti i spolno jer je ljubav temelj braka. Govoreći o oznakama spolnosti istakao je kako je spolnost znak i mjesto otvaranja, susretanja, dijaloga, komunikacije i jedinstva među osobama.

Nakon toga fra Luka je naglasio šest prijepornih točaka koje se odnose na zdravstveni odgoj u četvrtom modulu, a u suprotnosti su s naukom Katoličke crkve: shvaćanje masturbacije, stav prema pornografiji, stav prema odgovornom spolnom ponašanju, učenje djeteta o spolnom odnosu, stav o homoseksualnosti i rodna ideologija. Prof. dr. Luka Tomašević jasno je kazao što stoji u četvrtom modulu, a što naučava Katolička crkva s obzirom na navedene teme.

Na kraju svoga predavanja prof. Tomašević je naglasio kako je spolni odgoj nametnut i da roditelji imaju pravo i dužnost odgajati svoju djecu. Istaknuo je kako je hrvatski narod odgojen na katoličkoj tradiciji i kulturi pa stoga roditelji trebaju preuzeti odgovornost i dignuti svoj glas kao takvi jer se djecu ne može dresirati kao kuniće.

Provincijal fra Joško Kodžoman je zahvalio fra Luki na predavanju kao i župniku fra Anti i voditeljici Vitturi što su prepoznali trenutak za ovu temu. Pozvao je sve prisutne na aktivno djelovanje u skladu s naukom Katoličke crkve braneći na taj način čovjeka i njegovo dostojanstvo.

Nakon predavanja fra Luka je odgovarao na pitanja na istu temu. Susret je započeo i završio molitvom koju je predvodio župnik fra Ante Udovičić. U glazbenom dijelu programa nastupili su franjevački bogoslovi pod vodstvom Frane Bosnića.

Fotografije

Prilog:

Prof. dr. sc. Luka Tomašević: Zdravstveni odgoj: Osvrt na IV. modul


 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas983
Ovaj mjesecOvaj mjesec51412
UkupnoUkupno7737180

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 56