München: Stepinčevo i 65. obljetnica misije

U crkvi Sv. Mihaela u središtu Münchena u nedjelju 10. veljače svečanim euharistijskim slavljem proslavljeni su blagdan zaštitnika Misije bl. Alojzija Stepinca i 65. obljetnica postojanja najveće hrvatske katoličke iseljeničke zajednice u svijetu. Slavlju je prethodila duhovna obnova pod geslom "Moj život je u Božjim rukama" koju je od 6. do 8. veljače u kapeli Bl. Alojzija Stepinca predvodio dr. fra Ante Čovo, gvardijan makarskog samostana. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je ordinarij nadbiskupije München-Freising kardinal Reinhard Marx, uz koncelebraciju većeg broja hrvatskih svećenika, među kojima su bili nalazii fra Boris Čarić, voditelj HKM München, vlč. Ivica Komadina, delegat za inozemnu pastvu u Njemačkoj, fra Jozo Župić, fra Krešo Samardžić, fra Ante Marković, fra Filip Mimica, fra Vuk Buljan te đakoni Mate Kutleša i Ivica Visković.


(Fotografije 1 - Fotografije 2 - Fotografije 3)


Euharistijsko slavlje počelo je procesijom u kojoj su pored kardinala i svećenika sudjelovali mladi hrvatski folkloraši iz folklorne skupine fra Andrija Kačić Miošić te brojni ministranti. U procesije su nošene i relikvije bl. Stepinca koje je godine 2007. HKM München darovao kardinal Josip Bozanić.

Nakon 15 godina od posljednjeg posjeta biskupa mjesne Crkve hrvatskim vjernicima u Münchenu, dolazak kardinala Marxa na obilježavanje proslave zaštitnika i obljetnice Misije okupio je više od 2000 vjernika. Dolazak njemačkog kardinala shvaćen je kao i podrška nastojanjima hrvatskih svećenika koji su djelovali i koji djeluju u iseljeništvu da kroz 65 godina tuđine i odvojenosti od matične domovine očuvaju hrvatski identitet i vjeru svoga naroda.

Voditelj HKM-a fra Boris Čarić u pozdravu je posebno istaknuo zahvalnost nadbiskupiji München-Freising koja već 65 godina omogućava održavanje liturgijskih slavlja na hrvatskom jeziku za brojne hrvatske iseljenike. "Danas je za nas hrvatske vjernike iz ove Misije poseban dan, mi slavimo svog zaštitnika, kao i 65 godina postojanja dušobrižništva na hrvatskom jeziku na ovom prostoru, a ovaj dan još posebnijim čini i posjeta biskupa naše mjesne njemačke Crkve", istaknuo je fra Boris.

"Velika mi je radost biti danas s vama, da pokažemo da smo zajedno i da smo dio jedne Crkve, Crkve bez nacionalnih granica. Unatoč dugim iseljeničkim godinama očuvali ste svoj jezik, svoje običaje i svoju vjeru. U blaženom mučeniku i kardinalu Alojziju Stepincu imate snažni primjer odanosti i ljubavi prema Isusu, neka vam on bude pokazatelj kako se živi život bez kompromisa, život istine i odanosti Isusovu nauku", poručio je kardinal Marx na početku misnog slavlja. U propovijedi istaknuo je kako je uloga vjernika širiti i živjeti ljubav i istinu. "To je zahtjevan put, put istine i ljubavi, a da je moguće povezati ljubav i istinu pokazao je vaš blaženik i mučenik Stepinac. On nije želio živjeti u laži kao što su komunisti tražili od njega, on je ostao vjeran istini bez obzira na križ i patnju koja je proizišla iz odanosti istini. Budite sretni što ste se kao narod oslobodili komunizma i laži, jer u komunizmu su ljudi bili osuđeni živjeti u laži koja je ubijala nadu i ljubav. U današnje vrijeme nije lako biti dosljedan istini i nesebičnoj ljubavi prema drugima, kada nam moderno društvo nameće druge vrijednosti i načine ponašanja, ali to je jedini put kojim vjernik treba ići na koji je pozvan, to je put kojim je išao naš Gospodin. Putem ljubavi i istine možemo ići samo ako snagu tražimo u Svetom duhu", poručio je kardinal Marx.

"Hvala vam na svemu što ste učinili za Katoličku Crkvu u proteklih 65 godina, hvala vam što ste zadržali svoje običaje i što ste ostali odani Crkvi. Uskoro ćete biti i dio mnogobrojne europske obitelji u EU, a to je ujedno i zajednička obaveza da sa zdravom katoličkom samouvjerenošću zastupate istinu i ljubav", istaknuo je kardinal Marx.

Euharistijsko slavlje pjevanjem na hrvatskom i latinskom jeziku pod vodstvom s. Nikoline Bilić uveličali su članovi mješovitog zbora HKM-a sastavljenog od članova muške klape Croatie, članica ženske vokalne skupine Lira te članica zbora mladih Misije. Potpunom glazbenom ugođaju svoj doprinos dali su i mladi svirači HKM. (IKA)

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas168
Ovaj mjesecOvaj mjesec70162
UkupnoUkupno7612663

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24