Imotski: Proslava obljetnicâ svećeničkog ređenja

Na prvu korizmenu nedjelju 17. veljače 2013., na večernjoj misi u 18.00 sati, u crkvi sv. Franje u Imotskom svečano su proslavljene obljetnice svećeničkih ređenja fra Vjeke Vrčića, fra Zorana Kutleše, fra Stipe Bešlića i fra Ferde Bobana. Fra Vjeko je tim euharistijskim slavljem proslavio 75, a fra Zoran, fra Stipe i fra Ferdo 25 godina misništva.


Nakon ulazne procesije sve je nazočne svećenike i vjernike pozdravio imotski gvardijan, dekan i župnik fra Kristian Stipanović. U svom je pozdravu naveo da je fra Vjeko zaređen za svećenika 12. ožujka 1938. u župi Gospe od Zdravlja u Splitu od biskupa Kvirina Klementa Bonefačića; fra Zoran i fra Stipe zaređeni su 14. veljače 1988. u Imotskom od biskupa Srećka Badurine; fra Ferdo, njihov dugogodišnji kolega sa studija u Makarskoj i Zagrebu, član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, zaređen je 29. lipnja 1988. u Mostaru od biskupa Pavla Žanića.

Zatim je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio fra Zoran Kutleša. U koncelebraciji je uz svečare i gvardijana bilo još 10 svećenika, a kao đakon je služio fra Ivan Vuletić. Prigodnu je propovijed održao dr. fra Željko Tolić, magistar postulanata i profesor na KBF-u u Splitu.

Na kraju slavlja o. gvardijan pročitao je čestitku koju je slavljenicima uputio provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman.  Nakon toga prisutnima se obratio fra Vjeko, istaknuvši kako se sjeća svoje mlade mise koju je slavio u istoj crkvi prije malo manje od 75 godina. Zahvalio je svima koji su došli na slavlje, a posebno je za sve primljene milosti i dug život zahvalio Bogu i Blaženoj Djevici Mariji, čijoj se zaštiti sada, kao i cijeli svoj život, preporučuje.

Potom je o. gvardijan slavljenicima uručio ruže u znak zahvalnosti svih vjernika za njihovo predano i nesebično svećeničko služenje Bogu, Crkvi i hrvatskom narodu. Slavlje je završeno zahvalnom pjesmom Tebe, Boga hvalimo i svečanim blagoslovom koji su na sve prisutne zazvali slavljenici.

Fotografije

 

Homilija dr. fra Željka Tolića

u prigodi 75. obljetnice misništva

fra Vjeke Vrčića i

25. obljetnice Zorana Kutleše, fra Stipe Bešlića

i fra Ferde Bobana.

 


 

 

 

 

Čestitka provincijala fra Joška Kodžomana

 

Poštovanim svečarima

fra Vjeki Vrčiću, fra Zoranu Kutleši, fra Stipi Bešliću, fra Ferdi Bobanu

Draga braćo slavljenici!

Ljudski se život s pravom može usporediti s najljepšim mozaikom, tim vrhunskim umjetničkim ostvarenjem, koje se rađa u duši umjetnika i koje tako često krasi – nama najsvetija mjesta – crkve. Vjerujem da to nije bez razloga, jer malo nam što može tako vjerno izraziti duboko otajstvo i smisao naroda Božjeg na zemlji, kao što nam to dočarava mozaik, satkan od nepreglednog mnoštva sitnih kamenčića, koji svi zajedno tvore savršenu i jedinstvenu kompoziciju.   Svaki čovjek, bez obzira tko je i što je, predstavlja mali kamenčić u savršenom i nepreglednom mozaiku iza kojeg stoji Onaj, koji nadahnjuje u svijetu sve što je lijepo, plemenito, istinito… Svoj smisao i ostvarenje kao ljudi možemo pronaći  samo u zajedništvu s drugima.

Dragi fra Vjeko!

Vi ste prelijepi i bogati mozaik svoga ljudskog, redovničkog i svećeničkog života stvarali gotovo punih sto godina. Onaj, kojemu ste, kao redovnik i svećenik, čitavi svoj život tako vjerno služili, davao Vam je snagu da uvijek budete u službi  vječnih evanđeoskih vrednota ali i nadahnuće da se izdignete iznad svega onoga što narušava čast i dostojanstvo čovjeka Božjeg na zemlji. Kao Provincijal, ja Vam u ime cijele naše redovničke zajednice od srca čestitam na divnom svjedočanstvu, ljudske i vjerničke hrabrosti i ustrajnosti, kao i na svemu što ste učinili a što je bilo dobro za tu istu Zajednicu, za naš hrvatski narod, za Crkvu Katoličku i sveopću satkanu od milijuna svojih članova, koji svi zajedno razglašuju slavu svoga Stvoritelja i Otkupitelja. Vaš primjer neka posluži svima ostalima, koji Vas danas okružuju, u radosti i veselju, da i oni ostanu vjerni svom pozivu i poslanju, na dobro njih samih, kao i svih do kojih ih dovede nedokučiva providnost Božja.

Dragi fra Zorane, fra Stipe, fra Ferdo!

Iako ste u brojčanoj prednosti, sigurno mi ne zamjerite što sam dao prednost našem fra Vjeki i njemu najprije čestitao ulazak u veliki životni jubilej. Upravo su njegove molitve, kao i molitve Vaših najmilijih, isprosile u Vama tri prekrasna kamenčića, koja upotpunjuju nepregledni mozaik Božji, po kojemu se ispunja najvažnija svrha našeg ovozemaljskog hodočašća, a ta je da svojim životima, pojedinačnim i kolektivnim, razglasimo  u svijetu poruku ljubavi Božje.  Bog nas je stvorio iz ljubavi i želi da živimo u ljubavi i slozi, kako bismo se ujedinjeni, vratili izvoru iz kojeg smo potekli. Vaši dosadašnji životi bilu su na tragu tih namjera Božjih, neka Vas Njegova milost i snaga i ubuduće nadahnjuje i prati, kako biste i nadalje bili veselje kući u kojoj stanujete i radost braći s kojom drugujete!

Svima skupa sretno i blagoslovljeno!

U Splitu, 16. veljače 2013.

fra Joško Kodžoman, provincijal


 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas972
Ovaj mjesecOvaj mjesec51401
UkupnoUkupno7737169

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 55