Imotski: Fra Vjeko Vrčić ušao u 100. godinu

Kada neka osoba doživi duboku starost, onda je svaki dan koji u njezinu životu poseban i zaslužuje pažnju okoline. Vjerujem da mnogi koji poznaju fra Vjeku Vrčića, najstarijeg člana Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja i najstarijeg svećenika u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, sa zanimanjem prate vijesti o njemu i njegovim proslavama. Nedavno je proslavio osobit jubilej – 75 godina svećeništva, a danas, 28. veljače, ušao je 100. godinu života. Taj smo nesvakidašnji događaj svečano proslavili u našem samostanu u Imotskom.


Na svečanom ručku sudjelovala su braća iz samostanskog okružja, a svečanosti je na poseban način doprinio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, koji je rado došao čestitati rođendan svom starom prijatelju fra Vjeki, koji ga poznaje od djetinjstva.

U svojoj čestitci o. nadbiskup istaknuo je fra Vjekin dugogodišnji rad u Nadbiskupiji, od Metkovića do Vrgorca, na čemu mu je u ime svih prijašnjih biskupa, kao i u svoje i u ime svih svećenika Nadbiskupije, od srca zahvalio. Naglasio je da se fra Vjeko istaknuo kao čovjek, kao svećenik i kao redovnik. Mons. Barišić fra Vjeku vidi kao svećenika u habitu i fratra s kolarom, jer je bio vrijedan član svoje Provincije i Nadbiskupije. Kao rođendanski poklon o. nadbiskup dao je fra Vjeki krunicu koju je dobio od pape Benedikta XVI. za njegova posjeta našoj Domovini.

Nakon nadbiskupove čestitke gvardijan fra Kristian Stipanović pročitao je čestitku o. provincijala fra Joška Kodžomana, koji zbog spriječenosti nije mogao sudjelovati na svečanosti jer se nalazi u Samoboru na susretu Generalnog ministra s braćom u početnoj formaciji. O. Provincijal ovom prigodom napisao:

Poštovani  fra Vjeko!

Dana 28. veljače godine Gospodnje 2013. slavite ulazak u veliki i nesvakidašnji životni jubilej, stotu godišnjicu svoga rođenja. Velik je to i izniman dar od strane svevišnjega Boga, koji Vas je podario dugim životom i solidnim zdravljem.

Usuđujem se reći, da je to bio prije svega mukotrpan ali i častan život u službi franjevačkog Reda, Katoličke crkve, Boga i na poseban način svoga hrvatskog naroda. Dao Bog da i ubuduće imamo tako vrijedne i požrtvovne svećenike, koji će svoja ljudska umijeća i životne snage iskoristiti za iste dobrobiti!

Kako sam zbog susreta s Generalnim ministrom u Taboru spriječen prisustvovati velikoj proslavi Vašeg jubileja, u ime cijele naše Provincije, kao njezin poglavar,  ovim Vam putem, zajedno s najbližim suradnicima, izražavam osjećaje najdublje zahvalnosti za sav Vaš životni trud, želeći Vam i nadalje dobro zdravlje i puno životnog veselja i radosti u zajedništvu s o. Nadbiskupom, s braćom u Samostanu i imotskom okružju! Živjeli i sretno!

O. gvardijan čestitao je fra Vjeki u ime svih fratara imotskoga samostanskog okružja i zaželio da dogodine zajedno proslavimo fra Vjekino stoljeće.

Na kraju je slavljenik zahvalio svima koji su došli na slavlje njegova rođendana, osobito o. nadbiskupu Marinu, koji je uz svoje brojne obaveze našao vremena doći na proslavu. Fra Vjeko je nadasve zahvalio Bogu koji ga je dubokom starošću nagradio za njegov predani svećenički rad i dao mu tako mogućnost pokore za sve njegove ljudske slabosti. Zahvalio je svima koji su doprinijeli proslavi njegova 99. rođendana i preporučio se zagovoru Blažene Djevice Marije, Gospe od Anđela.

Fotografije 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas199
Ovaj mjesecOvaj mjesec70193
UkupnoUkupno7612694

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 26